Statul în picioare mult – efecte negative și cum pot fi tratate

|Andreea Nicole |
Statul în picioare mult – efecte negative și cum pot fi tratate

Statul în picioare mult - efecte negative și cum pot fi tratate. sursa foto pexels.com

Statul în picioare mult – efecte negative și cum pot fi tratate. Pentru perioade îndelungate, acest obicei poate avea efecte negative asupra sănătății organismului.

Impactul statului excesiv în picioare este adesea observat în medii de lucru cu sisteme de ture care presupun ca persoanele să stea mult timp în picioare, cum ar fi asistentele medicale, chirurgii, comercianții, coafezele și alții.

Statul în picioare mai mult de 8 ore pe zi poate duce la mai multe riscuri pentru sănătate, unul dintre cele mai frecvente fiind durerile lombare. Citește în continuare pentru a afla mai multe despre efectele statului prelungit în picioare și cum pot fi acestea gestionate.

Statul în picioare mult – efecte negative

Efectele statului prelungit în picioare pot fi observate prin deteriorarea sănătății unei persoane. Printre acestea se numără durerile lombare, oboseala, bolile cardiovasculare și fasciita plantară. Iată o scurtă explicație a fiecăruia:

Statul în picioare mai mult de 8 ore pe zi e problematic. sursa foto pexels.com
Statul în picioare mai mult de 8 ore pe zi e problematic. sursa foto pexels.com

1. Durerea lombară (LBP)

Un studiu publicat în Sensors (Basel) în 2022 afirmă că riscul de dureri lombare crește odată cu coactivarea excesivă a mușchilor care controlează stabilitatea posturală în timpul statului prelungit. Această problemă este cauzată în principal de activitatea mușchilor gluteus medius (situati în zona feselor) și a mușchilor erectori spinali, care se întind de-a lungul coloanei vertebrale.

Durerile lombare apar mai frecvent la persoanele care stau în picioare cu o postură incorectă, cum ar fi cocoșarea. Aceasta este cunoscută și sub denumirea de stres postural, o condiție în care presiunea crescută asupra coloanei vertebrale determină tensionarea și spasmele musculare lombare.

2. Oboseala

Oboseala cronică în anumite părți ale corpului poate rezulta din statul prelungit în picioare. Un studiu publicat în Brazilian Journal of Physical Therapy (2022) arată că riscul de oboseală și disconfort este mai mare la angajații care folosesc birouri în poziție verticală, comparativ cu cei care pot alterna între statul jos și în picioare.

În general, statul nemișcat mai mult de 30 de minute poate duce la oboseală fizică, disconfort și dureri în coloana vertebrală, pelvis, genunchi și picioare. De asemenea, pot apărea rigiditate la nivelul gâtului și umerilor. Efectele pot varia de la o persoană la alta, iar vârsta este un factor important în reacția organismului la statul prelungit în picioare.

3. Boli cardiovasculare

Statul prelungit poate contribui la apariția bolilor vasculare, precum insuficiența venoasă cronică, varice, arterioscleroză, dar și la fluctuații ale tensiunii arteriale și ritmului cardiac. Persoanele care sunt nevoite să stea în picioare perioade lungi prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli vasculare comparativ cu cele care stau jos în timpul programului de lucru.

4. Fasciita plantară

Fasciita plantară este o inflamație a țesutului de pe talpa piciorului, care se întinde de la călcâi până la baza degetelor. Durerea apare în special dimineața, la primul contact cu solul. De obicei, aceasta se ameliorează odată cu mișcarea, dar poate reveni după statul prelungit în picioare sau după reluarea statului în picioare după o perioadă de ședere.

Cum reduci efectele statului prelungit în picioare

Cum poți avea grijă de picioarele tale? sursa foto pexels.com
Cum poți avea grijă de picioarele tale? sursa foto pexels.com

Pentru a preveni efectele statului îndelungat în picioare, este esențial să adoptăm anumite obiceiuri în activitățile zilnice. Acestea pot reduce tensiunea asupra articulațiilor, de la zona lombară până la genunchi, care altfel ar putea duce la rigiditate și postură incorectă. Iată câteva recomandări:

1. Purtați încălțăminte adecvată

Folosirea unor pantofi comozi poate reduce semnificativ disconfortul și oboseala cronică cauzate de statul prelungit în picioare. Alegeți încălțăminte cu talpă moale și susținere corespunzătoare a boltei plantare. Cu cât bolta este mai înaltă, cu atât este nevoie de mai multă amortizare. Pentru alegerea încălțămintei potrivite, puteți consulta un kinetoterapeut.

2. Folosiți ciorapi compresivi

Oboseala, durerea și umflarea picioarelor pot fi reduse cu ajutorul ciorapilor compresivi, mai ales în cazul persoanelor care suferă de insuficiență venoasă cronică. Studiile publicate în Jornal Vascular Brasileiro (2020) și Human Factors Journal (2023) arată beneficiile purtării acestora în rândul coafezelor și agenților de securitate.

Consultați un medic pentru alte probleme. sursa foto pexels.com
Consultați un medic pentru alte probleme. sursa foto pexels.com

3. Efectuați exerciții de întindere pentru spate și picioare

Statul toată ziua în picioare poate duce la dureri musculare. Pentru a întinde partea inferioară a spatelui, întindeți-vă pe podea cu genunchii la piept. Pentru partea posterioară a coapsei, folosiți un prosop sau o curea în jurul unui picior și ridicați-l cât mai sus. Apoi, pentru întinderea mușchilor anteriori ai coapsei, stați pe burtă și trageți călcâiul spre fesă. Fiecare mișcare se menține timp de 30 de secunde.

Citește și: Ai picioare reci tot timpul? Ce afecțiuni pot indica

4. Mențineți o postură corectă

O postură bună reduce presiunea asupra spatelui. O metodă simplă este să vă sprijiniți spatele de un perete, privind drept înainte. Asigurați-vă că tocurile, fesele, omoplații și ceafa ating peretele. Mențineți această poziție și în timpul activităților zilnice.

Adaptarea designului și amplasării echipamentului de lucru pentru a fi ergonomic poate ajuta, de asemenea, la menținerea unei posturi corecte, mai ales pentru cei care lucrează mult timp în picioare.

Unele dintre efectele statului prelungit pot duce la probleme cronice de sănătate. Totuși, aceste condiții nu pot fi confirmate fără o examinare medicală. Pentru siguranța ta, consultă un medic ortoped, potrivit siloamhospitals.com.

Reține că procedurile de examinare și tratament pot varia în funcție de unitatea medicală. Specialiștii vor decide ce investigații și tratamente sunt necesare în funcție de starea ta medicală.

Citește și: Ce se întâmplă dacă te mănâncă des picioarele

Distribuie articolul pe: