Cum combinăm corect alimentele la masa de Paște

|Andreea Nicole |
Cum combinăm corect alimentele la masa de Paște

Masa de Paște e un adevărat festin pentru români. foto: shutterstock

Odată cu sărbătorile pascale, apar și numeroase tentații culinare. Din fericire, ne putem bucura de toate bunătățile, atâta timp cât respectăm un aspect esențial: modul în care combinăm alimentele!

Masa de Paște. Ce alimente să nu combinăm

Masa de Paște e un adevărat festin pentru simțuri: drob aromat, ouă roșii, friptură de miel, cozonac pufos și, bineînțeles, nelipsita pască. Dar, dincolo de tradiție și gust, e important să ne gândim și la felul în care combinăm aceste alimente, ca să ne bucurăm de sărbători fără disconfort digestiv.

„De cele mai multe ori, românul este obișnuit ca în perioada sărbătorilor și nu numai – în ultima perioadă am observat că același lucru se întâmplă și în perioada weekend-urilor – așteptăm să treacă toată săptămâna pentru a ajunge la weekend să mâncăm.

Românul e obișnuit ca de sărbători să fie la ultra all inclusive, adică se așează dimineața la masă, se mai ridică seara, ceea ce nu este corect, nu este sănătos și stilul acesta de a mânca și a se bucura de sărbători este cel care ne duce de cele mai multe ori la camera de gardă.

Pentru că organismul nostru, după ce a stat într-o perioadă de post, eu sper că cei mai mulți dintre telespectatorii dumneavoastră au ținut cont ca și pe perioada postului să includă proteine în alimentație, după o perioadă de post să se trezească așa cu un bust, și cu maioneză, și cu carne, și cu multe feluri de mâncare la masă și de ce nu? Și cu alcool la final sau pe perioada mesei”, a declarat medicul Andra Balcangiu-Stroescu, la un post TV.

Cum să combinăm alimentele tradiționale la masa de Paște

Începe cu moderația, nu cu foamea

După post, tentația e mare să gustăm din toate, din plin. Totuși, organismul are nevoie de timp pentru a se readapta la mâncăruri mai grele. Așa că primul pas pentru o masă reușită e să alegem porții mici și să nu combinăm la întâmplare alimentele.

Ouă + salată, nu ouă + cozonac

Ouăle sunt bogate în proteine și grăsimi, așa că e bine să le asociem cu legume proaspete (salată verde, ridichi, ceapă verde) care ajută digestia și aduc un plus de fibre. Dacă le combinăm direct cu cozonac sau pască, suprasolicităm stomacul și obținem doar balonare și oboseală.

Carnea de miel merge bine cu verdețuri

Friptura de miel, deși delicioasă, este destul de greu de digerat. O garnitură ușoară de salată verde, sparanghel sau spanac e o alegere mult mai potrivită decât cartofii sau pâinea. Așa eviți senzația de greutate după masă.

Desertul vine abia la final

De multe ori suntem tentați să „gustăm” din cozonac înainte de felul principal. Ideal ar fi să lași un mic interval între felurile de mâncare și desert, pentru ca organismul să poată procesa corect fiecare etapă.

Hidratează-te corect

Vinul roșu merge de minune cu mielul, dar nu uita să bei și apă. Digestia are nevoie de lichide, mai ales când mesele sunt bogate în proteine și grăsimi.

Citește și: Câte ouă putem mânca de Paște

Distribuie articolul pe: