Căscatul excesiv ar putea fi periculos, conform noilor studii

|Andreea Nicole |
Căscatul excesiv ar putea fi periculos, conform noilor studii

Ce reprezintă căscatul și când apare. FOTO: shutterstock

Căscatul excesiv și alte semne de somnolență ar putea indica un deficit de somn serios, care, potrivit unui studiu recent publicat de Academia Americană de Medicină a Somnului, poate avea consecințe negative asupra sănătății pe termen lung.

Ce reprezintă căscatul și când apare

Din punct de vedere biologic, căscatul este o reacție prin care corpul trage adânc aer în plămâni, iar apoi îl eliberează lent. Unii cercetători cred că acest proces ajută la oxigenarea sângelui, mai ales atunci când respirația normală încetinește, cum se întâmplă în momentele de relaxare sau oboseală. Alții susțin că scopul principal al căscatului este reglarea temperaturii creierului — un fel de aer condiționat intern, menit să păstreze mintea alertă.

Ce cauzează căscatul?

Căscatul este un reflex pe care îl facem aproape fără să ne gândim, dar, în ciuda frecvenței cu care îl experimentăm, puțini sunt cei care știu exact ce se întâmplă în spatele acestui comportament aparent banal. De ce căscăm? Este un reflex pur biologic sau există și alte motive care stau la baza acestui fenomen?

În primul rând, cercetările sugerează că căscatul este legat de un proces natural de reglare a temperaturii creierului. Atunci când ne simțim obosiți sau plictisiți, temperatura creierului poate crește, iar căscatul ajută la răcirea acestuia.

Expansia rapidă a gurii, alături de inhalarea de aer rece, ajută la diminuarea temperaturii, iar creierul devine mai eficient în procesarea informațiilor. În acest sens, căscatul ar putea fi un mod de a ne revitaliza, având un rol funcțional în menținerea alertelor și a concentrării.

O reacție de stres sau de anxietate

Unii cercetători sugerează că căscatul ar putea fi și o reacție de stres sau de anxietate, fiind un mecanism prin care corpul încearcă să se relaxeze în fața unui factor care provoacă tensiune. În această situație, căscatul ar avea rolul de a scădea nivelul de stres, ajutând la restabilirea unui echilibru intern.

Când poate deveni periculos?

Deși este adesea considerat un gest banal și inofensiv, căscatul frecvent poate ascunde probleme serioase de sănătate. Cercetări recente atrag atenția asupra faptului că somnolența excesivă, manifestată prin episoade repetate de căscat, nu ar trebui ignorată. Specialiștii avertizează că acest comportament ar putea semnala lipsa cronică de somn sau chiar afecțiuni neurologice și cardiovasculare.

„Somnolenţa este o problemă serioasă de sănătate cu consecinţe de mare amploare”, a declarat preşedintele AASM, Eric Olson, pneumolog şi specialist în medicina somnului la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, notează CNN.

„De la accidente provocate de somnolenţă la volan la erori la locul de muncă şi riscuri pentru sănătate pe termen lung, efectele somnolenţei excesive în timpul zilei au un impact asupra indivizilor şi societăţii în fiecare zi”, a mai declarat Olson într-o declaraţie privind studiul, care este susţinut de 25 de organizaţii medicale diferite.

Citește și: Fibrele pot scădea nivelul de colesterol din sânge

Studiile subliniază importanța acordării atenției acestor semnale subtile și recomandă adoptarea unui program regulat de odihnă, alături de investigații medicale, în cazul în care căscatul excesiv devine un simptom persistent.

Avertismentul specialiștilor

Specialiștii atrag atenția că un somn insuficient, mai ales dacă nu atinge pragul recomandat de șapte-opt ore pe noapte, poate contribui la declanșarea sau agravarea unor afecțiuni grave precum diabetul, depresia, bolile cardiovasculare, problemele renale, hipertensiunea, obezitatea și riscul de accident vascular cerebral.

„Având în vedere că o treime dintre adulţii din SUA susţin că se confruntă cu somnolenţă excesivă, importanţa identificării intervenţiilor care o recunosc, o evaluează şi o tratează nu poate fi subestimată”, a mai adăugat Olson.

Citește și: Aproape 200 de pesticide, descoperite în locuințele europene

Distribuie articolul pe: