Ce este tapioca și la ce este bună. Sursa foto pexels.com Ce este tapioca și la ce este bună? Este un amidon vândut sub formă de făină, fulgi sau perle, cu o valoare nutritivă scăzută. Este folosită uneori ca alternativă fără gluten la grâu. Tapioca este un amidon extras din rădăcina de manioc (cassava). Este compusă aproape în totalitate din carbohidrați și conține foarte puține proteine, fibre sau alți nutrienți. Recent, tapioca a devenit populară ca alternativă fără gluten la grâu și alte cereale. Totuși, există controverse în jurul acesteia. Unii susțin că oferă numeroase beneficii pentru sănătate, în timp ce alții consideră că poate fi dăunătoare. Ce este tapioca? Ce este tapioca și la ce este bună. Sursa foto pexels.com Tapioca este un amidon extras din rădăcina de manioc, un tubercul originar din America de Sud. Rădăcina de manioc este relativ ușor de cultivat și reprezintă un aliment de bază în mai multe țări din Africa, Asia și America de Sud. Tapioca este aproape 100% amidon și are o valoare nutritivă foarte scăzută. Totuși, fiind în mod natural fără gluten, poate fi utilizată ca înlocuitor al grâului în gătit și copt, de către persoanele care urmează o dietă fără gluten. Tapioca este un produs uscat și este de obicei vândută sub formă de făină albă, fulgi sau perle. Cum se produce tapioca? Ce este tapioca și la ce este bună. Sursa foto pexels.com Procesul de producție variază în funcție de regiune, dar presupune întotdeauna extragerea lichidului amidonos din rădăcina măcinată de manioc. După ce este extras, apa este lăsată să se evapore. Când toată apa s-a evaporat, rămâne o pulbere fină de tapioca. Această pulbere este apoi procesată în forma dorită – fulgi sau perle. Perlele sunt cea mai comună formă. Sunt folosite frecvent în băutura „bubble tea”, budinci, deserturi sau ca agent de îngroșare în mâncăruri. Fiind deshidratate, fulgii, batoanele și perlele trebuie înmuiate sau fierte înainte de consum. Își pot dubla volumul, devenind elastice, umflate și translucide. Făina de tapioca este adesea confundată cu făina de manioc, însă există o diferență. Făina de manioc este obținută din rădăcină măcinată, în timp ce tapioca este lichidul amidonos extras din această rădăcină. La ce se folosește tapioca? Ce este tapioca și la ce este bună. Sursa foto pexels.com Tapioca este un produs fără cereale și fără gluten, cu multiple utilizări: Pâine fără gluten și cereale: făina de tapioca poate fi folosită în rețete de pâine, de obicei combinată cu alte tipuri de făinuri. Lipii: este adesea folosită pentru prepararea lipiilor în țările în curs de dezvoltare. Cu diverse toppinguri, poate fi servită la micul dejun, cină sau desert. Budinci și deserturi: perlele sunt folosite pentru budinci, deserturi, gustări sau „bubble tea”. Îngroșare: poate fi folosită pentru îngroșarea supelor, sosurilor sau tocanitelor. Are un gust neutru, e ieftină și are o putere mare de îngroșare. Agent de legare: este adăugată în burgeri, crochete sau aluat pentru a îmbunătăți textura și a reține umiditatea într-o formă asemănătoare unui gel. Aplicații non-alimentare: perlele au fost folosite și pentru apretarea hainelor, prin fierberea lor împreună cu rufele. Valoare nutrițională pentru tapioca Ce este tapioca și la ce este bună. Sursa foto pexels.com Tapioca este aproape în întregime amidon, adică este compusă aproape doar din carbohidrați. Conține cantități foarte mici de proteine, grăsimi și fibre. De asemenea, are cantități nesemnificative de alți nutrienți – majoritatea sub 0,1% din doza zilnică recomandată per porție. O cană de perle de tapioca uscate conține aproximativ 544 de calorii. Din cauza lipsei de proteine și nutrienți, tapioca este inferioară din punct de vedere nutrițional față de cele mai multe cereale și tipuri de făină. De fapt, poate fi considerată o sursă de calorii „goale”, oferind energie, dar aproape niciun nutrient esențial. Beneficii pentru sănătate Ce este tapioca și la ce este bună. Sursa foto pexels.com Tapioca nu oferă foarte multe beneficii pentru sănătate, însă este lipsită de cereale și gluten. Potrivită pentru diete restrictive Mulți oameni sunt alergici sau intoleranți la grâu, gluten sau alte cereale. Pentru a-și gestiona simptomele, trebuie să urmeze o dietă restrictivă. Tapioca, fiind natural lipsită de gluten și cereale, poate fi o alternativă potrivită la produsele pe bază de grâu sau porumb. Poate fi folosită ca făină în rețete de gătit și copt sau ca agent de îngroșare pentru supe și sosuri. Totuși, este recomandat să o combini cu alte tipuri de făină mai bogate în nutrienți, precum făina de migdale sau de cocos. Ce este amidonul rezistent? Amidonul rezistent este asociat cu mai multe beneficii pentru sănătate. Hrănește bacteriile benefice din intestin, reducând inflamația și bacteriile dăunătoare. Poate reduce glicemia după mese, îmbunătăți metabolismul glucozei și insulinei și spori senzația de sațietate – toate contribuind la o sănătate metabolică mai bună. Rădăcina de manioc este o sursă naturală de amidon rezistent. Însă tapioca, fiind un produs procesat din manioc, are un conținut scăzut de amidon rezistent. Cercetările sunt limitate în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate ale amidonului rezistent modificat chimic comparativ cu cel natural. Având în vedere și conținutul nutritiv redus, este probabil mai bine să obții amidon rezistent din alte alimente, cum ar fi: cartofii fierți și răciți, orezul, leguminoasele și bananele verzi. Efecte negative asupra sănătății Ce este tapioca și la ce este bună. Sursa foto pexels.com Atunci când este procesată corespunzător, tapioca nu pare să aibă multe efecte negative asupra sănătății. Cele mai multe probleme de sănătate apar în urma consumului de rădăcină de manioc (cassava) procesată necorespunzător. În plus, tapioca poate fi nepotrivită pentru persoanele cu diabet, deoarece este compusă aproape în totalitate din carbohidrați. Produse din manioc procesate necorespunzător pot provoca intoxicații Rădăcina de manioc conține în mod natural o substanță toxică numită linamarin. În organism, aceasta este transformată în cianură de hidrogen, care poate duce la intoxicație cu cianură. Consumul de manioc procesat incorect a fost asociat cu intoxicația cu cianură, o boală paralitică numită konzo și chiar cu decesul. Au existat epidemii de konzo în țări africane în care populația a consumat cantități mari de manioc amar procesat insuficient, în contexte precum războaie sau secetă. Totuși, există metode sigure de eliminare a linamarinei prin procesare și gătire corectă. Tapioca produsă industrial, în special în SUA, respectă proceduri standardizate care garantează că este sigură pentru consum. Alergie la manioc Ce este tapioca și la ce este bună. Sursa foto pexels.com Există foarte puține cazuri documentate de reacții alergice la manioc sau tapioca. Totuși, persoanele alergice la latex pot suferi reacții din cauza reactivității încrucișate. Organismul confundă anumiți compuși din manioc cu cei din latex, declanșând o reacție alergică. Este un fenomen cunoscut sub denumirea de sindrom latex-fruct. Fortificare pentru scopuri nutriționale Tapioca procesată corect este sigură pentru consum și accesibilă ca preț. Este chiar un aliment esențial pentru supraviețuire în multe țări în curs de dezvoltare. Totuși, persoanele care își bazează o mare parte din dietă pe tapioca și alte produse din manioc pot suferi în timp de carente nutriționale, din cauza lipsei de proteine și nutrienți esențiali. Acest lucru poate duce la malnutriție, rahitism sau gusa endemică (gușă). Pentru a combate aceste probleme, cercetătorii au testat fortificarea făinii de tapioca cu făinuri mai bogate în nutrienți, cum ar fi făina de soia. Cum se gătește cu tapioca Tapioca poate fi folosită într-o varietate de moduri în bucătărie, în special în rețete dulci. Făina de tapioca Ce este tapioca și la ce este bună. Sursa foto pexels.com Făina de tapioca este excelentă pentru gătit. Se îngroașă rapid, are un gust neutru și oferă o textură catifelată sosurilor și supelor. Unii susțin că rezistă mai bine la congelare și decongelare decât amidonul de porumb sau făina de grâu, ceea ce o face potrivită pentru produse de patiserie destinate conservării. În rețete, este adesea combinată cu alte tipuri de făinuri pentru a îmbunătăți textura și valoarea nutritivă. Perlele de tapioca Perlele trebuie fierte înainte de consum. De obicei, se folosește un raport de 1 parte perle uscate la 8 părți apă. Fierbe amestecul la foc mare, amestecând constant pentru a evita lipirea. Când perlele încep să plutească, redu focul la mediu și lasă-le să fiarbă 15–30 de minute, amestecând ocazional. Ia vasul de pe foc, acoperă-l și lasă-l să stea încă 15–30 de minute. Citește și: Dieta fara gluten Bubble tea Ce este tapioca și la ce este bună. Sursa foto pexels.com Perlele de tapioca gătite sunt folosite adesea în bubble tea (sau boba tea), o băutură dulce și rece. Aceasta constă, de regulă, din ceai infuzat, perle de tapioca, sirop, lapte și gheață. De cele mai multe ori se folosesc perle negre de tapioca, care sunt colorate cu zahăr brun. Este bine de știut că bubble tea conține de obicei cantități mari de zahăr adăugat, așadar ar trebui consumat cu moderație. Tapioca este aproape în întregime amidon și conține foarte puțini nutrienți, potrivit healthline.com. În sine, nu are beneficii spectaculoase pentru sănătate, dar nici efecte adverse majore, atunci când este procesată corect. Este totuși utilă pentru persoanele care trebuie să evite glutenul sau cerealele, fiind o opțiune sigură și versatilă în alimentația fără gluten. Citește și: Pericolele lumii Distribuie articolul pe: