12 alimente care te pot face să te simți obosit

|Andreea Nicole |
12 alimente care te pot face să te simți obosit

12 alimente care te pot face să te simți obosit. Te-ai săturat de acea stare de moleșeală de după-amiază? Poate că e timpul să-ți schimbi dieta…

Ți se întâmplă să simți o scădere bruscă a energiei în timpul zilei, fără să înțelegi de ce, mai ales după o noapte de somn odihnitor? Ei bine, problema s-ar putea să nu fie lipsa de somn, ci mai degrabă alimentele pe care le consumi.

12 alimente care te pot face să te simți obosit

Avem pentru tine o listă utilă de alimente pe care ar trebui să le eviți dacă vrei să rămâi energic și productiv pe parcursul zilei:

1. Covrigi

Alimentele care conțin cereale rafinate, cum ar fi făina albă, au un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că afectează rapid nivelul zahărului din sânge și al insulinei, provocând oboseală.

Alternativă: Alege un covrig din făină integrală sau o brioșă din cereale integrale.

2. Cereale

Majoritatea cerealelor pentru micul dejun conțin sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, zahăr și carbohidrați rafinați. Zahărul a fost asociat cu oboseala cronică.

Alternativă: Optează pentru fulgi de ovăz rulați sau ovăz tăiat grosier. Evită plicurile de terci instant, sunt adesea pline de zahăr.

3. Brioșe

Majoritatea brioșelor sunt pline de zahăr și carbohidrați rafinați. În plus, conținutul ridicat de sare poate duce la retenție de apă, ceea ce te face să te simți greoi și obosit.

Alternativă: Prepară-ți propriile brioșe acasă, folosind făină integrală și îndulcitori naturali.

4. Băuturi pe bază de cafea

Băuturile de cafea cumpărate din cafenele conțin de obicei o cantitate mare de zahăr, siropuri artificiale, coloranți, arome sintetice, conservanți și sulfiți, toate acestea putând contribui la oboseală.

Alternativă: Optează pentru cafea neagră cu un strop de lapte sau savurează o ceașcă de ceai verde sau negru.

5. Suc de portocale

Multe sucuri de portocale din comerț nu sunt 100% naturale. Acestea conțin adesea sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, arome și coloranți artificiali, precum și zahăr adăugat. Nu sună prea bine, nu-i așa?

Alternativă: Adaugă felii de portocală în apă pentru o băutură răcoritoare sau consumă o portocală întreagă pentru un aport natural de vitamine și fibre.

6. Smoothie-uri din fructe

Smoothie-urile din magazine conțin de obicei cantități mari de zahăr, ceea ce poate duce la fluctuații bruște ale energiei și oboseală.

Alternativă: Consumă fructe întregi sau prepară-ți propriul smoothie acasă, reducând conținutul de zahăr prin adăugarea de verdețuri precum kale sau spanac.

7. Sandvișuri

Pe lângă feliile mari de pâine albă, multe sandvișuri din comerț conțin mezeluri procesate. Pot conține nitrat de sodiu și aditivi precum glutamatul monosodic (MSG), ambele fiind asociate cu oboseala.

Alternativă: Prepară-ți propriul sandviș acasă, folosind pâine integrală 100% și carne naturală, fără aditivi.

8. Iaurt

Din păcate, multe iaurturi din comerț nu conțin cantități mari de probiotice sănătoase, esențiale pentru o digestie ușoară. De asemenea, lactatele fără o sursă bună de bacterii benefice pot contribui la probleme de energie.

Alternativă: Alege iaurt grecesc simplu și îndulcește-l natural cu miere sau fructe proaspete.

9. Chipsuri

Majoritatea chipsurilor conțin carbohidrați rafinați, grăsimi nesănătoase și cantități mari de sare. Alimentele bogate în grăsimi au fost asociate cu un nivel crescut de somnolență.

Alternativă: Satisface-ți pofta cu nuci sau semințe sau prepară-ți propriile chipsuri sănătoase din kale, morcovi sau napi.

10. Băuturi carbogazoase

Acestea conțin cantități mari de zahăr (sau îndulcitori artificiali în variantele dietetice). Consumul regulat poate avea un efect negativ asupra funcțiilor cerebrale și proceselor de gândire.

Alternativă: Alege apă minerală carbogazoasă și adaugă felii de fructe proaspete pentru un gust răcoritor.

Citește și: 5 alimente care ajută la reducerea gazelor, potrivit experților în nutriție

11. Alimente prăjite

Alimentele prăjite, cum ar fi burgerii și cartofii prăjiți, sunt pline de ulei și grăsimi trans. Deși grăsimile sănătoase, precum cele din uleiul de măsline sau avocado, pot ajuta la menținerea energiei, cele nesănătoase blochează arterele și ne încetinesc metabolismul.

Alternativă: Dacă ieși la prânz, alege un sandviș sau o salată și evită pe cât posibil preparatele prăjite.

12. Apă

Nu bei suficientă apă? Deshidratarea te poate face să te simți lipsit de energie și amețit, potrivit goodhousekeeping.com. Apa nu este doar esențială pentru hidratare, ci și pentru eliminarea toxinelor și menținerea unui nivel optim de energie.

Alternativă: Investește într-o sticlă mare de apă pe care să o ții mereu la îndemână, astfel încât să te hidratezi constant pe parcursul zilei.

Citește și: 10 alimente care sunt ușor de digerat