Unt sau margarină? Care este mai benefic?

Unt sau margarină? Care este mai benefic?

Untul sau margarina sunt utilizate ca tartinabile pe pâine, dar și pentru gătit și copt. Există multe controverse legate de utilizarea untului și a margarinei în ceea ce privește beneficiile lor comparative pentru sănătate.

În deceniile anterioare, opinia științifică era că untul are un conținut ridicat de grăsimi și este nesănătos. În acest context, margarina a fost introdusă ca o alternativă mai sănătoasă.

Ulterior, cercetătorii, nutriționiștii și experții în sănătate au ajuns la concluzia că untul este mai sănătos decât margarina. De ce? Deoarece aceasta din urmă este intens procesată din ulei vegetal.

Cum se obține untul

Untul este un produs lactat obținut prin separarea smântânii din lapte. E alcătuit în proporție de 80%–82% din grăsime din lapte, 16–17% apă și 1–2% substanțe solide din lapte. Este disponibil sub diferite forme: unt sărat, dulce sau cu un conținut redus de grăsimi.

Untul conține grăsimi saturate, proteine, calciu și fosfor, precum și vitamine esențiale solubile în grăsimi, cum ar fi vitaminele A, D și E.

Cum se obține margarina

Margarina este obținută din uleiuri vegetale lichide printr-un proces de hidrogenare, care satură acizii grași prin adăugarea de hidrogen. Hidrogenarea modifică structura moleculară a acizilor grași, ceea ce poate duce la formarea de grăsimi trans și la transformarea grăsimii într-o stare semisolidă.

Acest proces crește durata de valabilitate și stabilitatea margarinei. Conferă alimentelor gătite cu această grăsime o textură mai crocantă. Cu cât margarina are o consistență mai solidă, cu atât conținutul de grăsimi trans este mai mare.

Câtă grăsime conțin untul și margarina?

side view butter with white bread almond and walnut on a board

Atât untul, cât și margarina conțin aproximativ același procent de grăsime, între 70% și 80%. Diferențele dintre ele constau în modul de preparare, ingrediente, aromă, valoare nutritivă și tipul de acizi grași.

Margarina este un produs extrem de rafinat, obținut din uleiuri vegetale precum cel de floarea-soarelui, rapiță, măsline și altele. Conține acid alimentar (lactic), sare, apă, substanțe solide din lapte, conservanți, emulgatori, vitamine sintetice A și D, maltodextrină.

În starea lor naturală, aceste uleiuri conțin grăsimi nesaturate, precum grăsimile polinesaturate și mononesaturate. Chiar și după hidrogenare, margarina conține mai multe grăsimi nesaturate decât untul.

Ce efecte are margarina în corp

Cu toate acestea, consumul de margarină crește nivelul lipoproteinelor cu densitate mică (LDL) sau „colesterolul rău” . Reduce lipoproteinele cu densitate mare (HDL) sau „colesterolul bun”.

Nu toate tipurile de margarină sunt însă la fel de nesănătoase, deoarece conținutul de grăsimi trans variază. De exemplu, cea sub formă de baton conține mai multe grăsimi trans decât margarina la tub. Există și cu un conținut redus de grăsimi trans și un nivel ridicat de grăsimi nesaturate.

Deși margarina poate fi lipsită de colesterol sau poate avea un conținut redus de grăsimi saturate, aceasta conține totuși acizi grași trans nocivi și reziduuri de metale toxice, precum cadmiu și nichel. Prezența acizilor grași trans determină inflamații cronice de intensitate redusă în diverse țesuturi, ceea ce poate agrava afecțiuni precum artrita și colita.

Unt sau margarină?

Pe de altă parte, untul este obținut din laptele animalelor precum vaca, oaia, capra, iacul sau bivolul, printr-un proces mecanic simplu de batere a smântânii. Deși are un conținut ridicat de grăsimi saturate și colesterol, nu conține grăsimi trans. În plus, untul ajută la absorbția altor nutrienți din alimente și are un gust mai plăcut decât margarina.

Impactul consumului de unt și margarină

Deoarece margarina conține un nivel variabil, dar ridicat, de grăsimi trans, consumul poate crește incidența bolilor de inimă, a cancerului și a altor afecțiuni. Prin urmare, untul este considerat mai sănătos decât margarina.

La femei, potrivit unui studiu recent realizat de Harvard Medical School, consumul de margarină crește riscul de boli de inimă cu 53% în comparație cu același volum de unt.

Un studiu experimental privind cancerul de sân la șoareci, legat de consumul de unt și margarină, a arătat că untul poate avea un efect protector împotriva cancerului mamar. În acest experiment, șoarecii au fost hrăniți cu diete variate, care conțineau unt, dextrină, ulei de șofrănel și margarină.

Untul protejează de cancer, margarina nu

A piece of bread with butter in a woman’s hand, healthy breakfast concept.

Rezultatele au indicat că șoarecii hrăniți cu ulei de șofrănel și margarină au fost mult mai predispuși la cancer. Cei hrăniți cu unt au prezentat o incidență mai mică a bolii. Chiar și atunci când au fost expuși unui agent cancerigen, cei hrăniți cu unt au avut mai puține cazuri de cancer decât cei hrăniți cu margarină.

Acidul lauric din unt este important în combaterea sau suprimarea infecțiilor fungice, precum Candida. În plus, vitamina A, o vitamină solubilă în grăsimi, este esențială pentru funcționarea normală a glandelor suprarenale și tiroidei.

Un alt studiu a comparat compoziția laptelui matern între mamele chineze și cele canadiene, în funcție de consumul de unt sau margarină. Rezultatele au arătat că mamele canadiene, care consumă mai multă margarină bogată în grăsimi trans decât cele chineze, aveau niveluri mai ridicate de grăsimi trans în laptele matern, ceea ce indică o calitate mai scăzută a acestuia.

Citește și: Care sunt alimentele care contin cele mai multe grasimi hidrogenate?

O dietă sănătoasă

Chiar dacă untul este o alegere mai bună decât margarina, persoanele supraponderale sau obeze sunt adesea sfătuite să evite consumul de unt. Pentru astfel de persoane, margarina cu un conținut scăzut sau fără grăsimi trans este uneori considerată o opțiune mai bună. Ppoate preveni creșterea nivelului de colesterol din sânge și riscul bolilor de inimă.

Această recomandare este însă controversată. Margarina conține numeroși aditivi și este un produs complet sintetic, spre deosebire de untul natural, bogat în nutrienți. Din acest motiv, mulți cercetători susțin că este mai bine să consumăm unt cu moderație decât să alegem margarina.

Grăsimile saturate nu sunt atât de periculoase pe cât se credea anterior, potrivit news-medical.net. În prezent, mulți producători oferă margarine fără grăsimi trans, care sunt disponibile pe scară largă în comerț.

Dacă cineva nu poate consuma unt, este întotdeauna recomandat să aleagă margarine fără grăsimi trans, verificând eticheta nutrițională a produsului.

Citește și: Margarina, inamicul suprem!