O substanță chimică ne face să alegem exercițiile fizice în locul gustărilor. Ar putea deveni pastilă care să ne facă să mergem la sală

O substanță chimică ne face să alegem exercițiile fizice în locul gustărilor. Ar putea deveni pastilă care să ne facă să mergem la sală

Oxerin este o substanță chimică care ne face să alegem exercițiile fizice în locul gustărilor. Aceeași substanță ar putea funcționa și la oameni pentru dezvoltarea tratamentelor împotriva obezității.

Confruntați cu tentația gustărilor, luarea deciziei de a ne ridica de pe canapea și de a merge la sală poate părea imposibilă.

Dar există vești bune pentru cei care preferă să stea pe canapea! Oamenii de știință au descoperit substanța chimică care ne face să alegem exercițiile fizice în locul răsfățului culinar.

O substanță chimică ne face să alegem exercițiile fizice în locul gustărilor

Healthy and unhealthy man vertical banners set cartoon isolated vector illustration

O echipă de cercetători de la ETH Zurich a descoperit că o substanță chimică din creierul nostru, numită oxerin, joacă un rol esențial în luarea deciziei de a face mișcare.

În laborator, șoarecii cărora li s-a blocat sistemul de oxerin au petrecut mai mult timp bând un milkshake delicios și mai puțin timp alergând pe roată.

Cercetătorii susțin că această substanță ar trebui să aibă același efect și la oameni. Ar deschide astfel calea pentru o pastilă care ne-ar putea face să ne dorim să mergem la sală.

În întreaga lume, un număr mare de oameni nu fac suficientă mișcare pentru a fi sănătoși.

Oamenii nu fac suficientă mișcare

Potrivit OMS, aproximativ 80% dintre adolescenți și 27% dintre adulți nu fac suficientă activitate fizică.

În combinație cu disponibilitatea alimentelor ultraprocesate, bogate în calorii, acest lucru a dus la o adevărată „epidemie de obezitate”.

Profesorul Denis Burdakov afirmă:

„În ciuda acestor statistici, mulți oameni reușesc să reziste tentațiilor constante și să facă suficientă mișcare. Ne-am dorit să aflăm ce anume din creierul nostru ne ajută să luăm aceste decizii.”

Pentru a înțelege cum reușim să rezistăm tentațiilor culinare, cercetătorii au plasat șoareci într-o cameră cu 8 coridoare care duceau spre opțiuni diferite.

Dintre aceste alegeri, una era o roată de exerciții, iar alta era fie goală, fie conținea un „aliment foarte gustos” sub forma unui milkshake de căpșuni.

Experimentul pe șoareci, un succes

Fără nicio interferență în neurochimia lor, șoarecii și-au împărțit timpul între exerciții și alimentație. Au consumat fie hrana lor obișnuită, fie milkshake-ul, atunci când acesta era introdus.

Atunci când cercetătorii au blocat sistemul de oxerin folosind un medicament sau o modificare genetică, șoarecii au devenit mai puțin interesați de exerciții.

Comparativ cu șoarecii al căror sistem de oxerin era intact, cei modificați au petrecut de 2 ori mai mult timp la „barul cu milkshake”. Evident, de 2 ori mai puțin timp făcând exerciții.

Atunci când șoarecii au fost plasați într-o cameră care conținea fie doar un milkshake, fie doar o roată de exerciții, interferarea cu sistemul lor de oxerin nu le-a influențat comportamentul.

Profesorul Burdakov explică:

„Acest lucru înseamnă că rolul principal al sistemului de oxerin nu este de a controla cât de mult se mișcă sau cât de mult mănâncă șoarecii, ci mai degrabă de a lua decizia între cele două opțiuni, atunci când ambele sunt disponibile.”

Descoperirea oxerinului, un pas mare pentru știință

În trecut, mulți cercetători au încercat să explice obiceiurile noastre alimentare și de exercițiu. Au analizat dopamina, o substanță chimică din creier asociată cu recompensa și motivația, potrivit dailymail.co.uk.

Această substanță chimică este esențială pentru motivația noastră generală. Din păcate, nu explică neapărat de ce alegem să facem un lucru în detrimentul altuia.

„Creierul nostru eliberează dopamină atât atunci când mâncăm și când facem exerciții fizice. Asta nu explică de ce alegem una dintre aceste activități în locul celeilalte”, explică profesorul Burdakov.

Prin izolarea oxerinului ca factor esențial, cercetătorii speră să deschidă calea pentru tratamente care ar putea avea un efect similar asupra oamenilor.

Coautoarea studiului, Dr. Daria Peleg-Raibstein, afirmă:

„Dacă înțelegem cum creierul decide între consumul de alimente și activitatea fizică, putem dezvolta strategii mai eficiente pentru a combate epidemia globală de obezitate și tulburările metabolice asociate.”

Citește și: 5 exerciții care îți stăpânesc foamea. Acum slăbești și mai ușor

Poate apărea pastila care ne face să mergem la sală?

Cercetătorii cred că există șanse mari ca un medicament care blochează oxerinul să aibă același efect la oameni ca și la șoareci. Au descoperit deja că aproximativ 1 din 2.000 de persoane are un sistem de oxerin restricționat.

Aceste persoane suferă adesea și de narcolepsie, motiv pentru care medicamentele care inhibă oxerinul sunt deja utilizate pentru tratarea insomniei.

Deși echipa de cercetare își va continua studiile asupra neurochimiei de bază a oxerinului, cercetătorii spun că acum vor fi posibile și teste clinice suplimentare.

Dr. Peleg-Raibstein adaugă: „Acum va fi o chestiune de a verifica rezultatele noastre la oameni.”

Citește și: 4 tipuri de brânză care te ajută să slăbești