Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci după ora 21:00? Creșterea în greutate, cancerul, diabetul, problemele digestive și nivelurile ridicate de zahăr din sânge au fost toate asociate cu activitatea desfășurată târziu în noapte. Cu peste 20 de ani de cercetare în domeniul nutriției, Dr. Sarah Berry este cercetător-șef la ZOE. A dezvăluit adevărul alarmant despre consumul de alimente după ora 21:00 și de ce este unul dintre cele mai dăunătoare obiceiuri pentru sănătate. Profesor la King’s College London, Dr. Berry a explicat totul într-un nou episod al podcastului Diary Of A CEO realizat de Steven Bartlett. Dr. Berry este principalul om de știință în nutriție al programului PREDICT, cel mai amplu program de cercetare nutrițională din lume. ZOE este o companie specializată în nutriție personalizată, fondată de experții în sănătate Tim Spector, Jonathan Wolf și George Hadjigeorgiou. Mâncatul după ora 21:00, pericol pentru sănătate Dr. Sarah Berry a discutat despre cercetările privind efectele consumului de alimente târziu în noapte asupra organismului. Acest obicei a fost asociat cu mai multe consecințe negative asupra sănătății, precum creșterea în greutate, în special acumularea de grăsime abdominală, niveluri mai ridicate de inflamație și un profil lipidic sanguin mai nefavorabil, incluzând creșterea colesterolului. Dr. Sarah Berry a avertizat că acest lucru se aplică indiferent dacă gustările de noapte sunt considerate „sănătoase” sau nu. Ea a explicat că momentul meselor noastre, denumit „crononutriție”, joacă un rol crucial în modul în care corpul nostru metabolizează alimentele, datorită ceasului nostru intern al corpului. Britanicii mănâncă mai mult decât francezii Studiile arată că un număr considerabil de oameni obțin obiceiul de a rontăi după ora 21:00. Steven Bartlett a subliniat câteva statistici alarmante, spunând: „85% dintre britanici raportează că fac gustări, comparativ cu 10% în Franța.” Dr. Berry a adăugat: „În Regatul Unit avem între 2,5 și 3 gustări pe zi, ceea ce se traduce prin șase sau șapte mese pe zi. Acest lucru are un impact uriaș asupra vârfurilor și căderilor glicemiei pe parcursul zilei, cauzând un haos metabolic.” Mâncatul aiurea dereglează ceasul intern Fiecare celulă din corpul nostru are un ceas intern care este influențat de momentul în care mâncăm. Asta poate afecta modul în care funcționează metabolismul nostru pe parcursul zilei. „În cercetările publicate din studii clinice foarte controlate, am descoperit că dacă ronțăi noaptea târziu, acest obicei era asociat cu rezultate nefavorabile pentru sănătate”, le-a spus Dr. Berry ascultătorilor. „Așadar, un procent mai mare de grăsime – de exemplu, grăsime abdominală. Niveluri mai ridicate de inflamație, valori mai proaste ale lipidelor din sânge, cum ar fi colesterolul. Și am descoperit că acest lucru se întâmpla chiar și atunci când ronțăiai gustări sănătoase.” Măncatul după ora 21:00 = grăsime corporală Grăsimea abdominală adiposă se referă la cea care se acumulează în zona abdominală și poate fi clasificată fie ca grăsime viscerală, fie subcutanată. Grăsimea viscerală este situată adânc în cavitatea abdominală, în timp ce grăsimea subcutanată se află chiar sub piele. Dr. Berry a continuat: „Acest lucru nu este deloc surprinzător, deoarece există o întreagă zonă nouă în nutriție numită chrono-nutriție. Aceasta se concentrează pe momentul meselor și acum începem să înțelegem cu adevărat că fiecare celulă are un ceas. Acesta este influențat de momentul în care mâncăm, precum și de ciclul de lumină al zilei. Dacă mâncăm opus cu acele ceasuri, acele milioane și trilioane de ceasuri din corpul nostru, știm că metabolizăm alimentele într-un mod ușor diferit. Acest lucru poate avea un impact diferit asupra sănătății noastre, iar cercetările noastre au demonstrat asta. Deci, a mânca după ora 21:00 nu este grozav pentru sănătatea ta.” Mâncatul după ora 21:00 interferează cu somnul Mâncatul târziu, în special după ora 21:00, poate interfera cu ciclul natural de somn-veghe al corpului tău. Asta poate duce la o senzație mai mare de foame, creșterea în greutate, probleme digestive și o calitate mai scăzută a somnului. Corpul tău nu este ideal pregătit să proceseze alimente chiar înainte de a merge la culcare. Acest lucru poate influența și nivelurile hormonale și metabolismul. Studiul despre care Dr. Berry a menționat a fost publicat în Biblioteca Națională de Medicină. Rezultatele arată o diferență notabilă în nivelurile de zahăr și de grăsimi din sânge între grupul de persoane care au consumat gustări după ora 21:00 (32% dintre participanți) și grupul care nu a gustat deloc după ora 21:00 (68% dintre participanți). Ce să faci în schimb: Mâncatul târziu poate contribui la refluxul acid și poate avea efecte negative asupra controlului glicemiei, tensiunii arteriale și gestionării greutății. Pentru a sprijini o digestie mai bună, mulți experți sugerează să aștepți câteva ore după ultima masă înainte de a merge la culcare. Încearcă să te bucuri de masa principală mai devreme în zi și să reduci treptat dimensiunea porțiilor pe măsură ce ziua avansează. Dacă simți nevoia de o gustare înainte de culcare, alege o opțiune mică, bogată în proteine și săracă în carbohidrați și grăsimi. Ascultă semnalele de foame ale corpului tău și evită supraalimentarea în orice moment. Citește și: Cum poti lupta impotriva mancatului emotional Iată câteva recomandări: Mănâncă mese mai mici pe parcursul zilei Evită alimentele care declanșează arsuri la stomac, cum ar fi alimentele picante și acide Evită alcoolul, ciocolata și mentă înainte de culcare Fii atent la alimentele pe care le consumi în timpul mesei Evită să mănânci în fața televizorului Alege o gustare controlată ca porție, potrivit getsurrey.co.uk Victoria Taylor, dietetician senior la British Heart Foundation, a declarat: „Încercarea de a respecta un program regulat de mese și de a mânca mai devreme în zi, mai degrabă decât târziu noaptea, este puțin probabil să fie dăunătoare și ar putea ajuta sănătatea noastră.” Citește și: Mâncați mereu după ora 17? Iată de ce nu e recomandat de specialiști