Ceaiul Rooibos este din plante, bogat în antioxidanți. Se crede că are mai multe beneficii, cum ar fi îmbunătățirea sănătății inimii. Totuși, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a-i confirma efectele. Ceaiul Rooibos câștigă popularitate ca o băutură delicioasă și sănătoasă. Consumat în Africa de Sud de secole, a devenit o băutură apreciată în întreaga lume. Este o alternativă aromată și fără cofeină la ceaiul negru și cel verde. Ceaiul Rooibos și beneficiile sale Mai mult, susținătorii acestui ceai îi laudă beneficiile potențiale pentru sănătate. Susțin că antioxidanții săi pot proteja împotriva cancerului, bolilor de inimă și accidentului vascular cerebral. Cu toate acestea, s-ar putea să te întrebi dacă aceste beneficii sunt susținute de dovezi. Află mai multe despre ce spun cercetările privind beneficiile pentru sănătate ale ceaiului Rooibos și posibilele efecte secundare. Ce este ceaiul Rooibos? Ceaiul Rooibos este cunoscut și sub denumirea de ceai roșu sau ceai de tufiș roșu. Este obținut din frunzele unui arbust numit Aspalathus linearis, care crește în mod obișnuit pe coasta de vest a Africii de Sud. Rooibosul tradițional se obține prin fermentarea frunzelor, ceea ce le conferă o culoare roșu-maroniu. Ceaiul Rooibos este de obicei consumat similar ceaiului negru și are un gust dulce și ușor de nucă. Unii oameni adaugă lapte și zahăr. Variantele precum ceaiul Rooibos cu gheață, espresso, latte și cappuccino au devenit din ce în ce mai populare. 1. Conținut scăzut de taninuri și lipsit de cofeină Ceaiul Rooibos este în mod natural lipsit de cofeină, fiind o alternativă bună la ceaiul negru sau verde. De asemenea, are un conținut mai scăzut de taninuri în comparație cu ceaiul negru sau verde. Taninurile sunt compuși naturali prezenți în ceaiul verde și negru. Pot interfera cu absorbția anumitor nutrienți, cum ar fi fierul. 2. Bogat în antioxidanți Ceaiul Rooibos este asociat cu beneficii pentru sănătate datorită nivelului ridicat de antioxidanți benefici, precum aspalathina și quercetina. Cercetările au arătat că antioxidanții pot contribui la reducerea riscului anumitor afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul. Există unele dovezi că ceaiul Rooibos poate crește nivelul de antioxidanți din organism. Cu toate acestea, orice creștere documentată a fost mică și de scurtă durată. 3. Poate preveni creșterea enzimelor de conversie a angiotensinei (ACE) O analiză din 2021 a descoperit că Rooibos poate avea efecte benefice asupra inflamației prin prevenirea creșterii enzimelor de conversie a angiotensinei (ACE). ACE crește indirect tensiunea arterială prin contractarea vaselor de sânge, ceea ce poate duce la boli de inimă. 4. Poate reduce riscul de cancer Unele cercetări sugerează că antioxidanții prezenți în ceaiul Rooibos pot ajuta la prevenirea creșterii celulelor canceroase. Un studiu din 2020 realizat în eprubetă pe cancerul de prostată avansat a descoperit că ceaiul Rooibos verde poate reduce migrarea și invazia celulelor canceroase. Dar nu este clar dacă Rooibos conține suficienți antioxidanți și dacă aceștia sunt absorbiți eficient de organism pentru a oferi beneficii pe termen lung. Prin urmare, sunt necesare mai multe studii pe subiecți umani pentru a înțelege efectele ceaiului Rooibos asupra cancerului. 5. Poate fi benefic pentru persoanele cu diabet de tip 2 Ceaiul Rooibos este bogat în antioxidanți, care pot avea efecte benefice în reducerea simptomelor diabetului. O analiză din 2023 a descoperit că Rooibos conține mai multe minerale și flavonoide, în special aspalathina, care ar putea contribui la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege exact efectele acestuia asupra diabetului. Ceaiul Rooibos – posibile efecte secundare În general, este foarte sigur și nu este asociat cu efecte secundare grave. Prin urmare, consumul moderat de Rooibos, ca parte a unei diete echilibrate, este puțin probabil să cauzeze probleme pentru majoritatea oamenilor. Studiile au arătat că un consum excesiv de ceai Rooibos poate duce, în cazuri foarte rare, la toxicitate hepatică. Dacă ai o afecțiune a ficatului, cum ar fi hepatita, ar fi bine să eviți această băutură. Un profesionist din domeniul sănătății te poate ajuta să determini dacă este sigur pentru tine să consumi ceai Rooibos. Citește și: Ne ajută sau nu ceaiul să slăbim? Consumul moderat de Rooibos e indicat Ceaiul Rooibos este o băutură sănătoasă și delicioasă, potrivit healthline.com. Este lipsit de cofeină, are un conținut scăzut de taninuri și este bogat în antioxidanți, ceea ce poate aduce diverse beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, multe dintre afirmațiile legate de beneficiile sale pentru sănătate sunt anecdotice și nu se bazează pe dovezi solide. Nu este clar, încă, dacă efectele pozitive ale ceaiului Rooibos observate în studiile de laborator și pe animale se aplică și în cazul oamenilor. Citește și: Ceaiul albastru – benefic pentru diabet și colesterol mare Distribuie articolul pe: