Impactul hărțuirii la locul de muncă asupra somnului îți poate afecta și partenerul

Impactul hărțuirii la locul de muncă asupra somnului îți poate afecta și partenerul

Impactul hărțuirii la locul de muncă asupra somnului îți poate afecta și partenerul. Hărțuirea afectează nu doar somnul angajatului, ci și pe cel al partenerului său, conform unui nou studiu. Expunerea la hărțuire din partea superiorilor și/sau colegilor a fost asociată cu diverse probleme de sănătate. Printre ele se află și tulburările de somn.

Un nou studiu realizat de Universitatea din East Anglia (UEA) din Marea Britanie, în colaborare cu Universitatea Complutense din Madrid și Universitatea din Sevilla, Spania, aduce noi informații despre consecințele pe termen scurt ale hărțuirii la locul de muncă asupra diferitelor aspecte ale somnului.

Acestea includ trezirea prea devreme (severitatea somnului), interferența cu viața de zi cu zi (impactul somnului) și nemulțumirea față de propriul somn (satisfacția somnului).

Relația dintre hărțuire și problemele de somn se acumulează în timp

Publicat în Journal of Interpersonal Violence, studiul a urmărit să analizeze impactul hărțuirii la locul de muncă asupra insomniei. A testat rolul mediator al ruminației de furie, un proces care implică gândirea repetitivă și persistentă asupra unor evenimente stresante, precum hărțuirea.

Cercetătorii au descoperit că relația dintre hărțuire și problemele de somn se amplifică în timp, în special în ceea ce privește dificultatea de a adormi, menținerea somnului și trezirea matinală prematură. Această relație este explicată de furia resimțită de angajat și de tendința acestuia de a rămâne blocat în gânduri legate de muncă.

Impactul hărțuirii la locul de muncă afectează și partenerul

Studiul a evidențiat faptul că simptomele insomniei sunt “contagioase” între angajați și partenerii lor. Asta înseamnă că problemele de somn ale unuia pot influența și somnul celuilalt. Acest lucru subliniază interconectarea sănătății somnului în relațiile de cuplu.

Profesorul Ana Sanz-Vergel, autor principal al studiului și cercetător la Norwich Business School din cadrul UEA, a declarat:

“Rezultatele noastre arată că efectele hărțuirii la locul de muncă sunt cumulative și depind de timp, având un impact nu doar asupra individului și mediului de muncă, ci și asupra somnului partenerului acestuia.”

“Atunci când oamenii sunt hărțuiți la locul de muncă, aceștia pot începe să rumege asupra experiențelor negative ca o modalitate de a procesa și a încerca să facă față situației. Totuși, această gândire repetitivă despre evenimente stresante poate duce la dezvoltarea problemelor de somn, cum ar fi dificultăți de adormire, menținerea somnului sau insatisfacția față de calitatea acestuia.”

“Prin urmare, ruminația poate fi considerată o strategie de coping ineficientă, deoarece, deși inițial poate părea o metodă de a înțelege sau de a rezolva problema, pe termen lung, aceasta poate provoca mai mult rău decât bine.”

Lacunele în cunoaștere și soluțiile propuse

Cunoștințele actuale despre impactul pe termen scurt al hărțuirii la locul de muncă asupra somnului sunt limitate, deși problemele de somn sunt adesea răspunsuri imediate la situații stresante. Există puține informații despre efectele hărțuirii asupra persoanelor din afara locului de muncă.

Pentru a aborda aceste aspecte, cercetătorii au realizat două studii:

  • Primul a analizat timp de cinci zile un grup de 147 de angajați,
  • Al doilea a monitorizat 139 de cupluri timp de două luni.

Participanții – toți din Spania – au raportat expunerea la hărțuire, ruminația legată de furia de la locul de muncă și diferiți indicatori ai insomniei.

Oamenii hărțuiți au probleme cu somnul

Primul studiu a arătat că hărțuirea afectează indirect severitatea problemelor de somn prin ruminație. Al doilea studiu a confirmat acest efect și în ceea ce privește satisfacția și impactul somnului, ceea ce indică faptul că ruminația este un factor-cheie prin care hărțuirea afectează calitatea somnului.

Profesorul Sanz-Vergel a remarcat:

“Este foarte interesant faptul că insomnia este „contagioasă”. Partenerii își influențează reciproc severitatea și impactul somnului. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece trezirea unei persoane poate duce la trezirea celeilalte. Dacă acest lucru se întâmplă frecvent, ambele persoane pot resimți interferența lipsei de somn în viața lor de zi cu zi.”

“Totuși, satisfacția față de somn pare mai puțin susceptibilă la acest efect, probabil pentru că implică elemente mai subiective.”

Recomandări pentru organizații și indivizi

Cercetătorii recomandă ca strategiile de intervenție împotriva hărțuirii la locul de muncă să fie dezvoltate atât la nivel organizațional, cât și individual.

  • La nivel organizațional, este esențială reducerea factorilor de stres și promovarea unei culturi sănătoase la locul de muncă.
  • La nivel individual, se recomandă dezvoltarea unor abilități de gestionare a stresului, pentru a face față mai eficient provocărilor de la locul de muncă.

Citește și: Renunțați la aceste alimente pentru un somn mai bun

Profesorul Sanz-Vergel a concluzionat:

“Antrenamentele pentru deconectarea de la muncă s-au dovedit eficiente și au arătat că pot minimiza efectele hărțuirii. Sunt necesare programe de prevenire orientate spre cupluri în contextul muncii. Acestea ar putea oferi strategii de coping ambilor parteneri, reducând astfel nivelurile de ruminație și, implicit, insomnia.”

Acest studiu a fost finanțat de Departamentul Spaniol de Știință și Inovare și îl puteți citi pe journals.sagepub.com.

Citește și: Fructul care te ajută să scapi de insomnii. Se pune direct în dormitor