Poți să slăbești în timp ce dormi?

Poți să slăbești în timp ce dormi?

Kilogramele în plus sunt un coșmar pentru multe femei, dar acest lucru poate fi valabil și în cazul bărbaților. Deși pare greu de crezut, se poate slăbi chiar și când dormiți, însă cu o singură condiție. Conform experților, metabolismul continuă să ardă calorii chiar și în timpul somnului. De fapt, somnul joacă un rol esențial în procesul de slăbire, iar câteva obiceiuri inteligente te pot ajuta să pierzi în greutate.

Cum slăbesc oamenii în timpul somnului?

În timpul somnului, corpul continuă să consume energie pentru funcțiile esențiale: respirația, circulația sângelui, repararea celulelor și digestia. Mai mult decât atât, un somn de calitate ajută la echilibrarea hormonilor foamei – leptina și grelina. Dacă dormi suficient, corpul tău va produce mai multă leptină, hormonul sațietății, și mai puțină grelină, care stimulează pofta de mâncare, scrie medicalnewstoday.com.

Doctorul Shawn Stevenson subliniază în cărțile și discursurile sale faptul că somnul joacă un rol esențial în reglarea metabolismului și a greutății corporale.

Ce sunt conceptele epi-calorici și epigenetici

Conceptele de „controlori epi-calorici și epigenetici” la care face referire evidențiază modul în care factori precum somnul, stresul și expunerea la lumină afectează felul în care corpul gestionează caloriile și modul în care genele noastre se exprimă.

Așadar, pentru a slăbi în timp ce dormi trebuie să schimbi tiparul de somn. Studiile au arătat că persoanele care s-au odihnit 8,5 ore pe noapte au eliminat cu 50% mai multă grăsime corporală comparativ cu perioadele în care au dormit doar 5-6 ore.

”Atunci când erau privați de somn, pierdeau mai multă masă musculară, ceea ce poate face ca metabolismul să devină nesănătos pe termen lung”, a declarat Shawn Stevenson.

Ce poți face pentru a slăbi mai eficient în timp ce dormi?

Creează o rutină de somn regulată

Culcatul și trezitul la aceleași ore ajută organismul să funcționeze optim, prevenind dezechilibrele hormonale care duc la mâncatul în exces.

Consumă alimente care stimulează metabolismul

O cină ușoară, bogată în proteine și fibre, poate susține arderea caloriilor pe timpul nopții. De exemplu, un iaurt grecesc, un pumn de migdale sau o porție mică de somon ajută la regenerarea musculară și menținerea metabolismului activ.

Menține-ți camera răcoroasă

Studiile arată că dormitul într-o cameră mai rece stimulează arderea grăsimilor, mai ales a grăsimii brune, care ajută la reglarea temperaturii corpului și consumă mai multe calorii.

Fă exerciții fizice seara

Un antrenament ușor, cum ar fi yoga sau o plimbare înainte de culcare, îmbunătățește calitatea somnului și susține arderea caloriilor chiar și după ce adormi.

Evită carbohidrații rafinați și zahărul înainte de culcare

Consumul de zahăr sau carbohidrați rafinați seara poate duce la creșterea nivelului de insulină și la depozitarea grăsimii în loc să fie arsă. Optează pentru alimente cu indice glicemic scăzut pentru a evita aceste efecte.

Poate întreruperea somnului să afecteze pierderea în greutate?

Întreruperea somnului poate afecta semnificativ pierderea în greutate. Când nu dormi suficient sau ai un somn fragmentat, corpul tău suferă o serie de dezechilibre care îți pot încetini metabolismul și crește pofta de mâncare.

Lipsa unui somn odihnitor crește nivelul de grelină (hormonul foamei) și scade nivelul de leptină (hormonul sațietății). Acest lucru te face să simți mai des foame și să ai pofte alimentare, în special pentru alimente bogate în zahăr și grăsimi.

Citește și: 6 metode prin care oprești pofta de dulce

Studiile arată că lipsa somnului poate încetini rata metabolică de repaus, ceea ce înseamnă că organismul arde mai puține calorii chiar și în stare de repaus.

Privarea de somn crește secreția de cortizol, hormonul stresului, care favorizează depozitarea grăsimii, în special în zona abdominală.

Studiile sunt alarmante

Un studiu din 2016 a constatat că indicele de masă corporală al profesioniștilor din domeniul asistenței medicale a crescut atunci când au trecut de la turele de zi la turele de noapte.

În plus, lipsa de somn poate crește, de asemenea, riscul de sindrom metabolic, unde un grup de factori de risc pot apărea simultan. Când apar mai mulți dintre acești factori de risc, probabilitatea de a dezvolta boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet crește.

Cum să îmbunătățești calitatea somnului

✔ Stabilește un program de somn regulat (mergi la culcare și trezește-te la aceeași oră).
✔ Evită ecranele și lumina albastră cu cel puțin o oră înainte de somn.
✔ Nu consuma cofeină sau alcool seara.
✔ Creează un mediu de somn confortabil (cameră răcoroasă, întunecată, fără zgomote deranjante).
✔ Practică tehnici de relaxare înainte de culcare (meditație, respirație profundă, stretching ușor).

Citește și: Câte calorii are un covrig