Pericolul descoperit în florile tăiate pentru Valentine’s Day

Pericolul descoperit în florile tăiate pentru Valentine’s Day

Florile tăiate și oferite de Valentine’s Day ar putea veni cu ceva extra pe lângă culorile vii și mirosul plăcut. Cea mai veche organizație pentru protecția consumatorilor din Franța le reamintește oamenilor că orice floare tăiată importată conține probabil și pesticide. Chiar și pe cele interzise în Europa, deci un banal buchet ascunde chimicale.

Industria florilor citează studii care susțin că florile tăiate nu prezintă riscuri pentru sănătatea consumatorilor. Unii susținători afirmă că nu s-au făcut suficiente cercetări pentru a determina dacă expunerea zilnică ar putea pune în pericol florarii care le manipulează constant.

Pericolul descoperit în florile tăiate pentru Valentine’s Day

Organizația franceză UFC-Que Choisir, cu sediul la Paris, a ales Ziua Îndrăgostiților pentru a publica rezultatele unor teste realizate asupra trandafirilor, gerberelor și crizantemelor vândute la florării, magazine, supermarketuri și online. În fiecare buchet au găsit reziduuri de pesticide potențial periculoase.

În Țările de Jos – care produce aproximativ 60% din comerțul global cu flori – un studiu similar a ajuns la aceleași concluzii.

Spre deosebire de produsele alimentare, unde există reglementări stricte privind nivelul de pesticide, în Europa nu există limite pentru pesticidele din florile tăiate, notează UFC-Que Choisir.

Organizația cere autorităților să introducă limite maxime pentru reziduurile de pesticide, să interzică importurile de flori tratate cu substanțe interzise în Europa și să impună etichetarea obligatorie a originii și tratamentului aplicat florilor.

Câte pesticide au fost găsite în flori

Grupul a achiziționat 15 buchete de flori, în fiecare dintre ele fiind identificate între 7-46 de tipuri diferite de reziduuri de pesticide. În medie, aproape 12 din ele au fost considerate periculoase, deoarece sunt posibil cancerigene sau perturbatoare endocrine. În 2/3 dintre buchete s-au găsit reziduuri de pesticide interzise în UE.

Cu toate acestea, Valhor, organizația interprofesională franceză pentru horticultură, floricultură și peisagistică, a făcut referire la un studiu realizat în Germania. Acesta a concluzionat că nu există riscuri pentru consumatorii care cumpără flori tăiate.

„Întreaga industrie este conformă și transparentă”, a declarat Valhor. „În ceea ce privește producția de flori în Europa și, în special, în Franța, industria respectă un cadru legislativ și de reglementare strict și exigent pentru utilizarea produselor de protecție a plantelor.”

Valhor a adăugat că promovează practici de sănătate și siguranță în locul de muncă din industria florilor pentru a limita expunerea, inclusiv utilizarea mănușilor.

Pericolul descoperit în florile tăiate pentru Valentine’s Day se transmite

Pierre Lebailly, expert în pesticide la Universitatea din Caen, regretă faptul că există doar un număr redus de studii privind impactul pesticidelor asupra sănătății florarilor.

Printre acestea, un studiu realizat în Belgia a arătat că pesticidele pot fi absorbite prin piele atunci când se manipulează flori contaminate, având un potențial efect nociv asupra sănătății.

Citește și: 12 fructe si legume care sunt pline de pesticide

Contaminarea depășește granițele Franței

Filiala olandeză a rețelei Pesticide Action Network (PAN) – o rețea de ONG-uri europene care promovează alternative durabile la pesticide – a testat 13 buchete de lalele, trandafiri și mixuri florale într-un laborator certificat. Reziduuri de pesticide au fost găsite în toate buchetele.

Potrivit PAN, trandafirii de Valentine’s Day provin de obicei de la cultivatori olandezi cu sere sau plantații în Kenya și Etiopia.

În total, în buchete au fost identificate 71 de substanțe active diferite, dintre care 28 sunt interzise în Uniunea Europeană. Studiul a relevat că, în medie, fiecare buchet conținea 25 de substanțe toxice, potrivit independent.co.uk.

Citește și: 3 trucuri usoare ca sa elimini pesticidele de pe fructe si legume