Viața chiar pare mai bună dimineața, conform cercetătorilor

Viața chiar pare mai bună dimineața, conform cercetătorilor

Zi cu coșmar la serviciu? Te-a lăsat cineva pe drum? Nu-ți face griji, lucrurile vor părea mai bune în dimineața următoare. Studiul UCL despre sănătatea mentală și bunăstarea generală constată că oamenii se simt de obicei mai rău noaptea și duminica. Se pare că viața chiar pare mai bună dimineața, conform cercetătorilor.

În cel mai cuprinzător studiu de acest tip, cercetătorii au constatat că lumea pare mai luminoasă atunci când te trezești. Oamenii încep ziua într-o stare mentală bună, dar o termină într-una mai proastă cam pe la miezul nopții, sugerează rezultatele. Iar ziua săptămânii și anotimpul joacă și ele un rol, potrivit theguardian.com.

Viața chiar pare mai bună dimineața

Sănătatea mentală tinde să fie, de asemenea, mai variată în weekend. În timpul săptămânii, este mai constantă.

„În general, lucrurile chiar par mai bune dimineața”, au concluzionat cercetătorii. Rezultatele lor au fost publicate în revista BMJ Mental Health.

Sănătatea mentală și bunăstarea sunt de natură dinamică și se pot schimba pe perioade scurte și lungi. Cu toate acestea, puține studii au analizat modul în care acestea se pot schimba pe parcursul zilei. Cele care au făcut-o s-au concentrat adesea doar pe grupuri particulare sau foarte mici de persoane.

Cercetătorii au vrut să exploreze dacă ora din zi era asociată cu variațiile în sănătatea mentală, fericire, satisfacția vieții, sentimentul că viața merită trăită și singurătate. De asemenea, au dorit să afle dacă aceste asociații variază în funcție de ziua săptămânii, anotimp sau an.

Oamenii sunt mai fericiți marțea, decât duminica

Au analizat datele din studiul social UCL Covid-19, care a început în martie 2020, implicând monitorizarea regulată până în noiembrie 2021 și apoi monitorizarea suplimentară până în martie 2022. A implicat aproape un milion de răspunsuri la chestionare de la aproape 50.000 de adulți pe parcursul a 2 ani.

Participanții la studiu au răspuns la chestionare cu întrebări precum: „În ultima săptămână, cât de fericit te-ai simțit?”, „Cât de mulțumit ai fost de viața ta?” și „În ce măsură ai simțit că ceea ce faci în viață merită?”

Factori precum vârsta, condițiile de sănătate și dacă persoanele lucrau au fost luați în considerare.

Rezultatele au arătat că fericirea, satisfacția vieții și evaluările legate de sensul vieții au fost mai mari luni și vineri decât duminica. Fericirea a fost și mai mare marțea. Nu au existat dovezi că singurătatea ar diferi în funcție de zilele săptămânii.

Iarna, oamenii sunt mai nefericiți

A existat o influență sezonieră clară asupra stării de spirit. Comparativ cu iarna, oamenii tind să aibă nivele mai scăzute de simptome depresive și de anxietate și singurătate, dar nivele mai mari de fericire, satisfacție a vieții și sentimentul că viața merită trăită în celelalte trei sezoane.

Sănătatea mentală a fost cea mai bună vara în toate rezultatele. Totuși, sezonul nu a influențat asociațiile observate pe parcursul zilei.

Acesta a fost un studiu observațional, așadar nu poate stabili cauzalitatea. Momentul în care persoanele au ales să completeze chestionarele ar fi putut influența rezultatele, spun cercetătorii. Nu au fost disponibile informații despre ciclurile de somn, latitudine sau vreme, factori care ar fi putut fi influenți.

Însă schimbările în sănătatea mentală și bunăstare ar putea fi explicate prin cele fiziologice asociate cu ceasul biologic.

„De exemplu, cortizolul [un hormon care reglează starea de spirit, motivația și frica] atinge vârful la scurt timp după trezire și ajunge la cele mai scăzute nivele în jurul orei de culcare”, au spus aceștia.

Anotimpurile influențează starea oamenilor

Totuși, diferențele dintre zilele săptămânii și weekend pot fi determinate de lucruri precum secvența activităților zilnice, care sunt, probabil, diferite între weekend și zilele lucrătoare.

Dr. Feifei Bu, din departamentul de științe comportamentale și sănătate al UCL, a spus: „Rezultatele noastre sugerează că, în medie, sănătatea mentală și bunăstarea oamenilor sunt mai bune dimineața și cele mai slabe la miezul nopții. Am utilizat un eșantion mare de date repetate. Aproape un milion de răspunsuri la chestionare de la 49.000 de participanți pe parcursul a 2 ani.

Citește și: 7 mituri despre relatii care nu sunt adevarate

Cu toate acestea, acest tipar ar putea reflecta momentul în care oamenii aleg să răspundă la sondaj, mai degrabă decât un efect direct al orei din zi. De exemplu, cei care se simt deja mai bine dimineața ar putea fi mai predispuși să participe la sondaj la acea oră.

Deși aceste rezultate sunt interesante, ele trebuie replicate în alte studii care să țină cont pe deplin de această posibilă distorsionare. Dacă aceste rezultate sunt validate, ar putea avea implicații importante pentru practică. Cercetătorii care investighează sănătatea mentală și bunăstarea ar trebui să ia în considerare ora la care oamenii răspund.

Serviciile de suport pentru sănătatea mentală ar putea lua în considerare ajustarea resurselor pentru a se potrivi cu nevoile fluctuante pe parcursul zilei. De exemplu, prioritizând disponibilitatea noaptea târziu”.

Citește și: Ce dezvăluie jobul despre sănătatea ta mentală