Cu tot mai mulți oameni care apelează la diete pe bază de plante din motive de sănătate, alimentele din soia continuă să fie o alegere sănătoasă pentru satisfacerea nevoilor nutriționale. Mulți români preferă să consume soia, iar specialiștii vin cu concluzii clare. Este sau nu sănătoasă?! Cât de sănătos este, de fapt, consumul de soia „Produsele din soia pot face parte dintr-un model de alimentație sănătoasă atunci când sunt consumate ca alternativă la carnea roșie sau la carnea procesată care are un conținut ridicat de colesterol și grăsimi saturate și vă pot crește riscul de boli de inimă”, spune Arta Shirkhodai, MD, medic intern la Scripps Coastal Medical Center Vista. Ce este soia Alimentele din soia sunt făcute din boabe de soia, o leguminoasă care există de mii de ani. Soia este bogată în proteine, fibre, vitamine și minerale și nu conține colesterol. De asemenea, boabele de soia sunt bogate în izoflavone de soia, care sunt asociate cu o varietate de beneficii pentru sănătate. Este sau nu benefică pentru organism? Studiile sugerează că soia poate proteja împotriva bolilor de inimă, poate reduce riscul de cancer de sân, cancer de prostată, diabet și osteoporoză, precum și poate reduce simptomele menopauzei. Mai multe studii trebuie făcute pentru a trage concluzii ferme pentru anumite beneficii, potrivit experților. Societatea Americană de Cancer observă că există dovezi limitate că consumul de alimente din soia poate reduce riscul de cancer de sân sau de prostată. Asociația Americană a Inimii recomandă consumul de alimente bogate în grăsimi nesaturate, inclusiv tofu și alte forme de boabe de soia, în loc de alimente bogate în grăsimi saturate sau grăsimi trans, care pot crește nivelul de colesterol și crește riscul de boli de inimă, scrie scripps.org. Beneficii soia pentru organism De asemenea, au fost ridicate îngrijorări cu privire la relația dintre soia și alte probleme de sănătate. Dovezile actuale nu susțin că consumul de soia este dăunător pentru oameni. Excepție pot fi persoanele care sunt alergice la soia. Citește și: 10 beneficii ale semințelor de dovleac „Soia întreagă poate fi un plus bun pentru diete”, spune dr. Shirkhodai. „Poate fi o alternativă valoroasă la proteinele animale, dar derivații de soia sunt foarte procesați și pot fi consumați în exces.” Opțiunile alimentare cu soia integrală folosesc întreaga bob în stare naturală. Acestea includ edamame (soia mare recoltată când fasolea este încă verde), boabe de soia, tofu și lapte de soia. Laptele de soia vine și sub formă procesată. Soia poate fi și procesată Soia procesată este soia care a fost decorticată și degresată – și nu are valoarea nutritivă a soiei întregi. Produsele din soia procesate pot include aditivi nesănătoși, cum ar fi sodiul. Soia procesată vine și sub formă de pudră de proteine din soia sau izolat de proteine din soia. Acestea pot fi găsite în batoanele energizante, burgeri fără carne și laptele de soia îndulcit. „Doar pentru că ceva este vegetarian nu înseamnă că este neapărat hrănitor. Produsele pe bază de imitație de carne pe bază de soia conțin adesea soia prea procesată”, mai spune dr. Shirkhodai. Citește și: Soia, esentiala pentru slabit Alergia la soia – cine nu o poate consuma Alergia la soia este o afecțiune tot mai frecventă, care afectează atât copiii, cât și adulții. Soia, un ingredient des întâlnit în produsele alimentare procesate, poate declanșa reacții alergice variate, de la simptome ușoare până la reacții severe, cum ar fi șocul anafilactic. Cauzele alergiei la soia Alergia apare atunci când sistemul imunitar identifică în mod eronat proteinele din soia ca fiind periculoase, declanșând o reacție de apărare. Aceasta poate fi influențată de factori genetici, expunerea timpurie la alergen sau sensibilizarea încrucișată cu alte leguminoase. Simptomele alergiei la soia Urticarie, mâncărimi sau umflături ale pielii Probleme digestive (greață, diaree, crampe abdominale) Dificultăți respiratorii, congestie nazală sau tuse În cazuri rare, anafilaxie, o reacție care necesită tratament de urgență.