Într-o lume tot mai afectată de schimbările climatice, alegerile alimentare pe care le facem zilnic joacă un rol crucial în sănătatea planetei. Printre acestea, consumul de carne de vită are un impact deosebit de mare asupra mediului, iar reducerea sa ar putea aduce beneficii semnificative pentru ecosistemele globale. La cel mai recent summit COP28 privind clima din Dubai, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a declarat că țările dezvoltate vor trebui să reducă producția de carne roșie și lactate pentru a preveni o criză globală de sănătate. Reducerea consumului de carne de vită ar pentru salva planeta Creșterea bovinelor necesită cantități uriașe de resurse naturale, începând cu suprafețe întinse de teren pentru pășunat și culturi furajere, până la apă și energie pentru întreținerea animalelor. De asemenea, bovinele sunt responsabile pentru o mare parte din emisiile de metan, un gaz cu efect de seră de până la 25 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon. Tăierea pădurilor pentru a face loc fermelor de vite contribuie, de asemenea, la pierderea biodiversității și la dezechilibre climatice. Conform unei inițiative a Organizației Mondiale pentru Alimentație, țările bogate vor trebui să reducă consumul de carne și lactate pentru a atinge obiectivele de sănătate și de mediu. Citește și: Câte calorii are carnea de vită Securitatea alimentară, în pericol Așadar, se conturează o modalitate de a hrăni lumea în următorii 25 de ani fără a crește emisiile și defrișarea terenurilor care conduc la schimbările climatice și la pierderea biodiversității, scrie dirt-to-dinner.com. „Dacă reducem consumul de carne vor fi de asemenea ‘eliberate’ terenuri pentru alte culturi şi împăduriri, ceea ce ar relaxa mult ecosistemele şi ar spori securitatea alimentară în întreaga lume”, remarcă Martin Bruckner, profesor la Universitatea de Economie din Viena (WU) şi unul dintre autorii studiului. Citește și: Restaurantele care țin cont de încălzirea globală. De unde provin alimentele lor Cu ce ar putea fi înlocuită carnea de vită Renunțarea completă la carne nu este singura soluție. Reducerea consumului și înlocuirea acesteia cu alternative mai prietenoase cu mediul, precum carnea de pui, peștele sau surse vegetale de proteine (lintea, năutul, tofu), pot contribui la diminuarea impactului negativ asupra planetei. În plus, dezvoltarea cărnii cultivate în laborator și a produselor pe bază de proteine vegetale oferă perspective promițătoare pentru viitor. Un consum mai redus de carne roșie este benefic nu doar pentru planetă, ci și pentru sănătatea umană. Studiile arată că o dietă bazată pe plante poate reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet și obezitate. Mai mult, o tranziție către un sistem alimentar sustenabil poate sprijini economiile locale, prin promovarea agriculturii ecologice și a unor practici mai puțin poluante. Carnea de vită afectează organismul? Carnea de vită este un aliment consumat pe scară largă, fiind apreciată pentru gustul său bogat și conținutul ridicat de proteine. Totuși, există multe controverse legate de impactul pe care îl are asupra sănătății. Afectează carnea de vită organismul în mod negativ sau poate face parte dintr-o alimentație echilibrată? Carnea de vită este o sursă excelentă de proteine complete, esențiale pentru dezvoltarea și menținerea masei musculare. De asemenea, este bogată în fier hemic, un tip de fier ușor asimilabil de către organism, contribuind astfel la prevenirea anemiei. În plus, conține zinc, seleniu și vitamine din complexul B, esențiale pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar și a metabolismului. Ce se întâmplă dacă e consumată în exces Deși are beneficii, consumul excesiv de carne de vită poate avea și efecte negative. Grăsimile saturate din carnea roșie sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare dacă sunt consumate în cantități mari. De asemenea, unele studii sugerează că un consum ridicat de carne roșie procesată poate crește riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer, în special cel colorectal. Sursa foto: freepik