Pofta de dulce ascunde probleme serioase. Când vine vorba despre dorințele alimentare, există șanse mari să ai poftă de dulciuri. Sigur vrei prăjituri, biscuiți, bomboane sau ciocolată. Și, deși un cornet de înghețată cu trei cupe sau o felie de cheesecake cu ciocolată sunăbine, consumul frecvent este mai degrabă o poftă decât un răsfăț ocazional. Pofta de dulce ascunde probleme serioase Te-ai întrebat vreodată: „De ce am poftă de dulciuri? De ce am poftă de zahăr?” Răspunsurile sunt parțial fiziologice, parțial psihologice și parțial legate de mediul în care trăim. „Corpul uman funcționează puțin ca o mașină. Pui combustibil în rezervor, apoi conduci”, explică dieteticianul Anna Taylor, RD, LD. „Dacă corpul nu primește combustibilul de care are nevoie, atunci pot apărea pofte fizice puternice.” Ce fel de combustibil are nevoie corpul tău? Un aport echilibrat pe parcursul zilei de carbohidrați cu conținut ridicat de fibre, proteine slabe și grăsimi sănătoase pentru inimă. Așadar, înainte de a discuta despre cum să îți gestionezi poftele de zahăr, Taylor explică ce ar putea cauza aceste pofte. Cauze comune ale poftelor de zahăr Un motiv este că este gustos. Multe companii de alimente realizează cercetări pentru a determina care dintre componentele alimentelor vor tenta cel mai mult papilele gustative ale consumatorilor. „Creierele noastre sunt programate să ne placă lucrurile care ne fac fericiți”, spune Taylor. „Zahărul, în special, eliberează substanțe chimice în creier, precum serotonina, care ne fac să ne simțim bine.” Acest lucru ne face să dorim să experimentăm acea stare de bine din nou și din nou, zi după zi. „Mulți oameni spun că sunt ‘dependenți de zahăr’, consumând zahăr real și îndulcitori artificiali sub diferite forme”, adaugă ea. Nu realizezi cât de periculos poate fi zahărul Și unele alimente și băuturi dulci creează dependență. De aceea multe alimente procesate sunt pline de zahăr. Acestea declanșează eliberarea de dopamină, o substanță chimică din creier care ne motivează să facem comportamente recompensante. În timp, toleranța noastră față de alimentele dulci crește și avem nevoie de mai mult pentru a ne recompensa. „Practic, hrănim papilele gustative”, explică Taylor. „Acest lucru creează un cerc vicios, deoarece papilele gustative de obicei poftesc ceea ce le hrănim.” Nu mănânci suficient Crezi că faci „bine” mâncând cafea la mic dejun și o salată de legume la prânz? „De fapt, îți pregătești terenul pentru eșec după-amiaza și seara”, avertizează Taylor. „Dacă stai prea mult fără să mănânci, corpul tău va pofti cel mai rapid combustibil la care se poate gândi — cereale rafinate și zaharuri simple.” Acestea sunt cunoscute și sub denumirea de carbohidrați goi, cum ar fi chipsurile, bomboanele și biscuiții. Dacă le înghesui în corpul tău seara târziu, caloriile se vor depozita sub formă de grăsime. O altă capcană populară în care s-ar putea să cazi este sări peste mese sau să aștepți prea mult între mese pentru a mânca. „Acest lucru duce la o foame semnificativă, ceea ce te face să pofti orice dulciuri poți găsi”, spune Taylor, conform health.clevelandclinic.org. Ai o mentalitate de totul sau nimic, interzicând toate alimentele cu zahăr? Poate fi o capcană și aceasta. „Unele cercetări sugerează că eliminarea alimentelor dulci te face să le poftesti mai puțin,” observă Taylor. „Dar, în cele din urmă, majoritatea oamenilor tind să cedeze și să reia consumul alimentelor pe care le-au restricționat. Acest lucru duce de obicei la episoade de supraalimentare.” Ești stresat Poate că de multe ori te găsești mâncând excesiv snacks-uri. Data viitoare când se întâmplă acest lucru, fii atent la nivelul tău de stres. Ai fost anxios din cauza unei prezentări importante la serviciu? Te confrunți cu o dramă de familie? Nu ar trebui să te surprindă că, în situații stresante, tot ce îți dorești este o cutie de înghețată și alte delicii dulci. Acest lucru se întâmplă deoarece hormonii de stres contribuie la poftele tale de zahăr, crescând nivelurile de ghrelin. Ghrelin, cunoscut și sub denumirea de hormonul foamei, stimulează apetitul. Iar cercetările arată că o creștere a nivelurilor de ghrelin poate contribui la pofta de zahăr. „Nivelurile scăzute de serotonină pot de asemenea să declanșeze poftele de zahăr,” explică Taylor. „Așadar, dacă te simți deprimat sau stresat, zahărul poate fi deosebit de atrăgător.” “Mâncatul de stres înseamnă să scapi de sentimente, să le îndepărtezi”, a mai explicat și Susan Albers, psiholog, potrivit health.clevelandclinic.org. “Cheia pentru a te descurca este să-ți înțelegi mai bine stresul”, a adăugat ea. A spus și care ar putea fi soluția pentru mâncatul cauzat de stres: “Formarea de noi obiceiuri ca răspuns la stres necesită timp, dar este posibil.” Nu dormi suficient Știm cu toții până acum că avem nevoie de cel puțin 7 până la 9 ore de somn pe noapte. Și că trupul și mintea noastră funcționează diferit fără somn. De exemplu, lipsa de somn poate contribui la poftele de zahăr. Poți să mănânci excesiv atunci când ești obosit și să nu faci cele mai bune alegeri când vine vorba de alimente. Cercetările arată că lipsa de somn joacă un rol semnificativ în modul în care creierul tău gândește despre alimente și gestionează poftele. Ești prea obosit să te gândești la gătit și alegi în schimb fast food sau mese ambalate, care pot fi pline de zahăr adăugat. „Când oamenii se simt obosiți, poftesc ceva care să le dea energie, așa că ce poate fi mai tentant decât zahărul?” întreabă Taylor. „Problema este că energia nu durează. Apare un vârf, apoi scade brusc și combustibilul dispare, lăsându-te din nou obosit și căutând — ai ghicit — o altă delicatesă dulce.” Când simți o poftă de dulciuri după-amiaza, îți sugerez să faci o plimbare în jurul clădirii tale, spune Taylor. „Și asigură-te că dormi 7 până la 9 ore în fiecare noapte,” subliniază Taylor. „Practicarea unei bune igiene a somnului este esențială atunci când programul de somn al cuiva este dereglat.” Cum să îți gestionezi poftele de zahăr Este posibil să mănânci prea mult zahăr în fiecare zi. Asociația Americană a Inimii spune că un adult mediu din Statele Unite consumă între 22 și 30 de lingurițe de zahăr adăugat pe zi. Ce soluții are Taylor pentru a-ți reduce poftele de zahăr. Evaluează-ți nivelul de energie Poftești o gustare dulce sau sărată? Înainte de a ceda, verifică-ți nivelul de oboseală. „Cercetările arată că atunci când ești obosit, ești mai predispus să te îndrepți spre orice îți dorești pentru a-ți da mai multă energie sau pentru a te trezi,” spune Taylor. Așadar, înainte de a ceda poftei de zahăr, fă o plimbare scurtă sau ceva care te pune în mișcare pentru a ajuta la diminuarea poftei. Bea apă Înainte de a ajunge la o prăjitură (sau două), ține cont de sete. Este foarte posibil că nu bei suficientă apă. Cercetările sugerează că apare confuzia între deshidratare și foame, și poate declanșa și poftele. Directivele de bază spun că femeile ar trebui să bea 2,7 litri de apă pe zi, iar bărbații ar trebui să bea 3,7 litri pe zi. Dar alți factori, cum ar fi metabolismul, dieta, activitatea fizică și sănătatea, contribuie la câtă apă ai nevoie. Optează pentru o gustare sănătoasă Este mijlocul zilei și ești ocupat la muncă atunci când îți dai seama că vrei o gustare. Dar în loc să mănânci o bomboană, alege ceva sănătos, cum ar fi un măr cu unt de arahide, iaurt grecesc cu scorțișoară sau morcovi cu hummus. Astfel, vei consuma carbohidrați cu fibre, însoțiți de proteine slabe sau grăsimi sănătoase. Această combinație îți va oferi energie mai durabilă decât o gogoașă cu zahăr. „Spre deosebire de dulciuri, care furnizează doar combustibil pe termen scurt pentru corp și pot determina pofta de mai multe dulciuri, o gustare sănătoasă care combină proteinele cu carbohidrați bogați în fibre îți va oferi o sursă de energie de lungă durată, satisfăcându-ți foamea,” explică Taylor. „Dacă un măr nu te tentează și singurul lucru care ți se pare bun în acel moment este un dulce, probabil că nu îți este foame, ci doar te plictisești. Dacă este cazul, poate că nu este momentul pentru o gustare.” Citește și: Clatite proteice – un dulce sanatos Cine te poate ajuta să scapi de poftă Simți că nu poți scăpa din cercul vicios al zahărului? Poate ar trebui să vorbești cu un medic despre cât de mult îți dorești zahăr. Anumite medicamente, cum ar fi cele folosite pentru tratarea depresiei și a altor probleme de sănătate mintală, pot afecta nivelul glicemiei. Alte medicamente pot afecta apetitul. Medicul tău, un dietetician sau un specialist în sănătatea mentală te pot ajuta să identifici strategii care să te ajute să îți gestionezi poftele de zahăr. „Depășirea poftei de zahăr nu este, de obicei, o problemă de voință,” spune Taylor. „În schimb, trebuie să îți adaptezi mediul astfel încât acele pofte să rămână sub control, permițându-ți să îți hrănești corpul cu alimente, nu doar cu zahăr.” Citește și: 6 moduri in care pacalesti nevoia de dulce