Câte calorii are ciorba de perișoare din comerț. E plină de aditivi și zahăr

Câte calorii are ciorba de perișoare din comerț. E plină de aditivi și zahăr

InfoCons a realizat un nou studiu pe ciorbe. De data aceasta, s-au axat intens pe ingredientele și valorile nutriționale ale ciorbei de perișoare, comercializată în localuri. Conform datelor disponibile în meniurile fizice ale restaurantelor incluse în studiu sau pe site-urile lor situația nu prea este roz! Cu toate astea, clienții au tot dreptul să știe ce comandă la pachet.

Ciorba de perișoare, plină de aditivi și zahăr

Gramajul pe porție de ciorbă de perișoare variază între 100 și 500 de grame.

  • Valoarea calorică raportată la 100 de grame se situează între 21 kcal și 195 kcal, cu o medie de 76 kcal.
  • Cantitatea de sare raportată la 100 de grame de ciorbă de perișoare variază între 0,07 grame și 5,81 grame.
  • Cantitatea de zahăr raportată la 100 de grame variază între 0,35 grame și 6,49 grame.

Atenție! La o porție de 500 de grame, cantitatea de sare poate ajunge până la 29,05 grame, iar cantitatea de zahăr până la 32,45 grame.

  • Numărul de aditivi alimentari variază între 0 și 14, însă media este de 3 aditivi per produs.
  • Aditivii alimentari frecvent întâlniți includ: acid citric (E330), acid lactic (E270), amidon modificat (E1422), lactat de calciu (E327), iodat de potasiu, ferocianura de potasiu (E536), monoglutamat de sodiu (E624), guanilat disodic (E627), inozinat disodic (E631), maltodextrină, extract de drojdie (E626), dextroză, dioxid de sulf (E220), acid ascorbic (E300), carboximetil celuloză de sodiu (E466), guma xantan (E415), ferocianura de sodiu (E535), ribonucleotide disodice (E635), extract de ardei roșu (E160c), curcuma (E100), extract de rozmarin (E329), caramel (E150a).

Studiul a fost realizat pe un total de 63 de preparate, în parteneriat cu Declaratie-Nutritionala.ro.

Citește și: Cât de periculoși sunt aditivii alimentari pentru copii

Atenție! Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum maxim de 5 grame de sare pe zi și de 25 grame de zahăr pe zi pentru un adult.

Indiferent dacă sunt consumate la restaurant sau comandate online, operatorii economici trebuie să respecte prevederile ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații privind comercializarea produselor finite și a mâncărurilor oferite de unitățile de restaurație colectivă.

Acest ordin ANPC are scopul de a asigura o informare corectă și transparentă. Scopul este fiecare consumator să poată face alegeri informate, având în vedere starea de sănătate.

Citește și: Studiu APC: Painea feliata contine aditivi si zaharuri care duc la obezitate