Rețetă canelé – Cum faci acest desert vechi de 5 secole din Franța

|Andreea Nicole |
Rețetă canelé – Cum faci acest desert vechi de 5 secole din Franța

Rețetă canelé - Cum faci acest desert vechi de 5 secole din Franța. Sursa foto Freepik.com

Rețetă canelé, un desert vechi de 5 secole din Franța, a început să redevină popular. Cu un interior moale și o crustă crocantă, sunt perfecte pentru a fi servite la mic dejun. Sau, de ce nu, după-amiaza, alături de o cană de ceai.

Prăjiturile franțuzești canelé sunt mici cupole cu un interior moale și un exterior crocant, născute în secolul al XVI-lea în inima Franței, la Bordeaux. Sunt făcute din lapte, unt și făină. Ca și în cazul multor altor prăjituri, rețeta originală pare să provină de la o mănăstire de călugărițe. Numele lor derivă de la formele de cupru în care se cocea aluatul.

Rețeta originală necesită un timp destul de lung de preparare. Laptele trebuie să stea cu păstaia de vanilie peste noapte. Apoi întregul aluat trebuie să rămână 24 de ore în frigider, înainte de a fi copt. Dar nu vă lăsați intimidați! Merită orice efort extra.

Originile prăjiturilor franțuzești canelé

Originea lor este destul de discutată. Pentru unii, rețeta vine direct de la măicuțe. Alții susțin că provin de la meșteșugari, care au adăugat lapte și zahăr unei rețete de pâine deja foarte cunoscută la Bordeaux. Oricum ar fi, aceste prăjiturele sunt acum pregătite de orice patiser.

Rețetă canelé

Ingrediente:

  • 500 ml lapte integral
  • 150 g zahăr pudră
  • 100 g făină 00
  • 50 g unt
  • o păstaie de vanilie
  • 2 ouă și 1 gălbenuș
  • 15 ml rom
  • unt și zahăr alb pentru forme

Mod de preparare:

Încălziți laptele câteva minute, adăugați păstaia de vanilie și lăsați-l să se aromeze peste noapte în frigider.

Citește și: Desertul sănătos al iernii: mere coapte cu scorțișoară și nuci

A doua zi, bateți ouăle cu zahărul pudră într-un recipient. Adăugați apoi făina și romul.

Într-o crăticioară, încălziți laptele și untul, având grijă să scoateți păstaia de vanilie și, când este cald, turnați-l treptat peste compoziția de ouă.

Amestecați cu un tel pentru a evita formarea cocoloașelor. Acum lăsați aluatul să se răcească și apoi puneți-l în frigider, acoperit cu folie de plastic, pentru 24 de ore.

După acest timp, puneți aluatul în fiecare formă unsă cu unt și presărată cu zahăr. Puneți-le la cuptor la 180° pentru 55-60 de minute, până când suprafața devine aurie.

Lăsați canelé-urile să se răcească înainte de a le scoate din forme, potrivit lacucinaitaliana.it.

Citește și: Placinta cu crema de branza si stafide

Distribuie articolul pe: