Câte calorii are kombucha, ce beneficii și riscuri are pentru organism? Eeste o băutură acidulată și fermentată, făcută de obicei din ceai verde sau negru. Deși uneori este numită ceai de ciupercă kombucha, nu este făcută din ciuperci. „Ciuperca” este de fapt o colonie simbiotică de bacterii și drojdii, cunoscută sub numele de SCOBY (Symbiotic culture of bacteria and yeast). Atunci când este adăugată în ceai îndulcit și fermentată, aceasta produce bacterii benefice și vitamine din complexul B. Din acest motiv, kombucha este considerată o băutură funcțională. Adică o băutură non-alcoolică, căreia i se adaugă ingrediente pentru a oferi beneficii pentru sănătate. Când a apărut kombucha? Deși relativ nouă în Statele Unite, kombucha există de mai bine de 2.000 de ani. A fost preparată pentru prima dată în China și s-a răspândit apoi în Japonia și Rusia. A devenit populară în Europa la începutul secolului al XX-lea. Vânzările în Statele Unite sunt în creștere datorită reputației sale de băutură sănătoasă și energizantă. Există multe afirmații conform cărora kombucha ajută la ameliorarea sau prevenirea unei varietăți de probleme de sănătate. Principalele ar fi obezitate și boli cardiovasculare, ajungând până la cancer și diabet. Oamenii de știință continuă să caute dovezi care să susțină aceste afirmații și să explice de ce anumite elemente ale băuturii pot fi benefice pentru sănătate. Ce gust are kombucha? În forma sa de bază, kombucha este descrisă ca având un gust ușor dulce și acrișor, asemănător oțetului sau o aciditate plăcută. Este adesea aromatizată cu fructe, miere sau zahăr. Fermentația îi conferă acea efervescență pe care o poți găsi răcoritoare. Ingrediente din kombucha Ingredientele de bază ale kombucha sunt drojdia, zahărul și ceaiul. Amestecul este lăsat deoparte timp de o săptămână sau mai mult. În acest timp, bacteriile și acizii se formează în băutură, precum și o cantitate mică de alcool. Nivelurile de alcool sunt, de obicei, sub 0,5%. Acest proces este cunoscut sub numele de fermentație. Eeste similar cu modul în care varza este conservată ca varză murată (kimchi) sau cum laptele este transformat în iaurt. SCOBY-ul kombucha Kombucha necesită bacterii și drojdii pentru a începe procesul chimic al fermentației, care îi oferă gust și nutrienți. Relația benefică se formează atunci când drojdia descompune zahărul adăugat în ceai, ceea ce hrănește bacteriile care creează acid sub forma oțetului. Când SCOBY-ul este adăugat în ceaiul îndulcit, formează o peliculă sau o substanță spongioasă, asemănătoare unui jeleu, deasupra. Din acest motiv, este adesea numit „ciupercă”, deși nu este o ciupercă propriu-zisă. De asemenea, s-ar putea să auzi că i se mai spune „mama kombucha”. Cum faci kombucha acasă Ai nevoie de un SCOBY pentru a începe prima ta tranșă de kombucha preparată acasă. Poți păstra SCOBY-ul și îl poți folosi pentru viitoarele tranșe de kombucha. Rețetă de bază pentru kombucha: ¼ cană de ceai verde sau negru vrac, în săculeți de plasă sau 4-8 pliculețe de ceai 1 aprox. 3,8 litri de apă filtrată 1 cană de zahăr din trestie 1-2 căni de lichid starter pentru kombucha (vine de obicei cu SCOBY-ul sau poate fi achiziționat separat) 1 SCOBY Adaugă ceaiul verde sau negru în apa clocotită. Amestecă zahărul. Scoate frunzele de ceai sau pliculețele de ceai după aproximativ 10 minute. Lasă ceaiul să se răcească până la temperatura camerei înainte de a-l turna într-un recipient mare din sticlă sau din oțel inoxidabil și de a adăuga SCOBY-ul. Poți adăuga puțin oțet și alte arome, precum piure de fructe, condimente sau ierburi. Acoperă deschiderea borcanului cu tifon sau cu un filtru de cafea și fixează-l cu un elastic pentru a preveni contaminarea. Lasă amestecul să fermenteze la temperatura camerei timp de 7-10 zile. Păstrează cel puțin 1-2 căni pentru a le folosi ca lichid starter pentru următoarea tranșă, iar restul pune-l la frigider pentru a opri fermentația. Dacă fermentația continuă mai mult de 10 zile, kombucha se poate transforma în oțet. Pentru a evita contaminarea cu mucegai sau bacterii dăunătoare care ar putea provoca îmbolnăvire, spală-te întotdeauna bine pe mâini și sterilizează orice recipient pe care îl folosești pentru prepararea sau depozitarea kombucha. Kombucha conține alcool? Deoarece kombucha este fermentată, conține un nivel scăzut de alcool. Nivelurile de alcool sunt, de obicei, sub 0,5%. Kombucha conține cofeină? Atunci când este preparată cu ceai verde, negru sau alte tipuri de ceai care conțin cofeină, va conține și cofeină. Totuși, nivelul de cofeină este foarte scăzut — mai puțin de 15 miligrame pe cană. Este kombucha bună pentru tine? De-a lungul secolelor, kombucha a fost consumată pentru beneficiile sale asupra sănătății. Ceaiul fermentat conține vitamine, minerale în cantități mici și antioxidanți — care pot proteja celulele de daune. Nu conține grăsimi sau colesterol și este săracă în sodiu. Conține probiotice, care sunt bacterii benefice ce pot îmbunătăți sănătatea intestinală. Totuși, există puține cercetări științifice care să susțină numeroasele afirmații de sănătate făcute de producători și fanii entuziaști ai kombucha. Calorii în kombucha O porție de 240 ml de kombucha nearomatizată are aproximativ 30 de calorii, 2-3 grame de zahăr și o cantitate mică de cofeină. Adăugarea de arome sau fructe în kombucha poate crește valoarea nutrițională, caloriile și conținutul de zahăr. Beneficiile pentru sănătate ale kombucha Consumul de kombucha poate oferi o varietate de beneficii pentru sănătate, de la ajutarea digestiei, la eliminarea toxinelor din corp și creșterea nivelului de energie. Se spune că ajută și la întărirea sistemului imunitar, la pierderea în greutate, la prevenirea hipertensiunii arteriale și a bolilor de inimă, precum și la prevenirea cancerului. Totuși, nu există suficiente dovezi care să susțină aceste afirmații. Kombucha și digestia Produsele fermentate, în general, sunt bune pentru microbiomul intestinal și sănătatea intestinală. Fermentația produce probiotice, care ajută la constipație, diaree și sindromul de colon iritabil (IBS). Totuși, nu există suficiente cercetări pentru a arăta cum funcționează aceste probiotice. Experții spun că este mai bine să obții probiotice dintr-o dietă pe bază de plante. Kombucha și sistemul tău imunitar Deoarece kombucha este preparată din ceai verde sau negru, beneficiezi de proprietățile antioxidante naturale ale ceaiului. Antioxidanții ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor. Procesul de fermentare al ceaiului poate spori acești agenți de întărire a sistemului imunitar. Sănătatea intestinală a fost legată de sistemul imunitar, așa că probioticele care îmbunătățesc sănătatea intestinală ar putea ajuta și la întărirea sistemului imunitar. Kombucha te ajută să pierzi în greutate? Un studiu recent a descoperit că băutura kombucha poate ajuta la scăderea nivelului de trigliceride – în viermi. Studiul a arătat că aceasta poate crea o schimbare metabolică în stomac care imită postirea. Cercetătorii au observat o reducere a acumulării de grăsimi, în special a trigliceridelor – grăsimea care se stochează în corp atunci când consumi mai multe calorii decât arzi. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili dacă kombucha ar putea avea același efect și asupra oamenilor. Kombucha și sănătatea inimii Cercetările indică o legătură între sănătatea intestinală și sănătatea inimii. Alte studii efectuate pe animale arată că această băutură poate reduce nivelul colesterolului. Totuși, cercetările nu au demonstrat că are aceleași efecte asupra oamenilor. Kombucha și zahărul din sânge Într-un studiu recent, kombucha a ajutat la scăderea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet. În medie, nivelurile de glucoză pe stomacul gol au scăzut de la valori ridicate la valori sănătoase. Oamenii de știință nu înțeleg exact de ce kombucha (care conține zahăr) ar putea fi eficientă în scăderea nivelului de zahăr din sânge. Sunt necesare mai multe cercetări. Kombucha și detoxifierea Enzimele și acizii produși prin procesul de fermentare al kombucha pot ajuta la eliminarea toxinelor din ficat. Kombucha și antioxidanți Atunci când este preparată din ceai negru sau verde, beneficiezi și de avantajele acestora. Aceste ceaiuri conțin compuși bioactivi antioxidanți, precum polifenolii, care acționează ca antioxidanți. Procesul de fermentație a demonstrat că sporește cantitatea de antioxidanți. Riscurile kombucha Prepararea kombucha presupune lăsarea bacteriilor să crească într-un lichid pe care urmează să îl consumi. Aceste bacterii sunt considerate sănătoase, dar dacă nu este preparată corect, pot crește bacterii dăunătoare sau mucegai. Dacă o faci acasă, experții recomandă utilizarea de recipiente din sticlă, oțel inoxidabil sau plastic. Asigură-te că totul este sanitar, inclusiv echipamentele și mâinile tale. Din mijlocul anilor 1990, au fost raportate mai multe cazuri de îmbolnăvire și cel puțin un deces în rândul persoanelor care au consumat kombucha. Afecțiunile incluse au fost probleme hepatice, acidoză lactică (o acumulare de acid lactic în corp), reacții alergice și greață. Din acest motiv, CDC recomandă consumul a doar 120 ml de kombucha pe zi. Consumul excesiv poate duce la efecte secundare, inclusiv dureri de cap, greață și tulburări stomacale. Este kombucha sigură? Când este preparată corect și consumată cu moderație, kombucha este în general considerată sigură. Este kombucha sigură în timpul sarcinii? Dacă ești însărcinată, experții recomandă să eviți consumul de kombucha făcută acasă sau cumpărată din magazin. Există două motive principale: alcoolul și cofeina. Deoarece poate conține chiar și un nivel mic de alcool, este considerată un risc pentru femeile însărcinate. De asemenea, nivelurile de cofeină din kombucha nu sunt ideale pentru viitoarele mame. Există, de asemenea, posibilitatea contaminării bacteriene în kombucha, mai ales dacă este preparată acasă. Este kombucha sigură pentru copii? Kombucha nu este recomandată pentru copii mici. Cei mai mari pot savura kombucha, dar deoarece conține cofeină și cantități mici de alcool, experții recomandă limitarea consumului zilnic de kombucha al copilului. Poți bea kombucha în fiecare zi? Dacă ești însărcinată sau ai un sistem imunitar slăbit din cauza unei boli sau a tratamentului, ar trebui să eviți consumul de kombucha. În rest, cu moderație, poți bea kombucha zilnic. De unde poți cumpăra kombucha Băuturile kombucha produse comercial pot fi cumpărate din majoritatea magazinelor alimentare și magazinelor de proximitate. Pot fi și comandate online. Dacă dorești să faci kombucha acasă, kiturile pentru kombucha, care includ lichidul starter și SCOBY, pot fi achiziționate online sau din magazinele specializate. Cât timp este bună kombucha după deschidere? Kombucha cumpărată din magazin poate sta într-un recipient etanș, în frigider, până la o săptămână după deschidere. După o săptămână, își poate pierde din efervescență și valoare nutrițională. Kombucha care s-a stricat va mirosi și va avea un gust de oțet. Poate apărea tulbure sau vâscoasă și ar trebui aruncată. Ce face consumul de kombucha pentru tine? Kombucha este un ceai fermentat antic care poate aduce multe beneficii pentru sănătate. Îmbunătățește digestia, întărește sistemul imunitar, scade nivelurile de colesterol și susține sănătatea cardiovasculară. Consumul are o varietate de beneficii: de la ajutarea digestiei, la eliminarea toxinelor din corp și creșterea nivelului de energie. Se spune că ajută la întărirea sistemului imunitar, la pierderea în greutate, la prevenirea hipertensiunii arteriale și a bolilor de inimă, și chiar la prevenirea cancerului. Totuși, nu există suficiente dovezi pentru a susține aceste afirmații. Citește și: Ne ajută sau nu ceaiul să slăbim? Kombucha este un probiotic bun? Da. Este făcută cu o colonie simbiotică de bacterii și drojdii (SCOBY), care include bacterii lactice, ce pot acționa ca probiotice. Când ar trebui să bei kombucha? Poți bea kombucha ca înlocuitor pentru băuturi răcoritoare, conform webmd.com. O consumi pentru beneficiile sale potențiale asupra sănătății, inclusiv pentru a calma tulburările stomacale, pentru a întări sistemul imunitar sau pentru a ajuta la scăderea nivelului ridicat de colesterol. Citește și: Kombucha: sanatate intr-o ceasca cu ceai