Oamenii din întreaga lume consumă ceai. Există sute de varietăți, de la ceai alb, la ceai negru, de la ceai verde la oolong. Toate conțin în mod natural cantități mari de substanțe benefice pentru sănătate, numite flavonoide. Se crede că acestea reduc inflamația și ajută la protejarea împotriva afecțiunilor precum bolile de inimă și diabetul. Ne ajută sau nu ceaiul să slăbim? O cană din această băutură pe bază de plante, consumată zilnic, probabil că nu te va ajuta să redevii la dimensiunile blugilor tăi skinny. Unele cercetări sugerează că ceaiul te poate ajuta să pierzi o cantitate foarte mică de greutate atunci când îl combini cu o dietă echilibrată și exerciții fizice. Și iată un avantaj: dacă înlocuiești latte-ul de dimineață cu o cană de ceai cu lămâie, vei reduce aproape 300 de calorii din totalul zilnic. Ce substanțe conțin ceaiurile Ceaiurile conțin un tip de flavonoid numit catechine, care poate stimula metabolismul și ajută corpul să descompună grăsimile mai repede. Iar cofeina din multe ceaiuri îți crește consumul de energie, determinând corpul să ardă mai multe calorii. Aceste două componente funcționează cel mai bine împreună pentru orice pierdere în greutate care ar putea avea loc. După ce ai slăbit, ceaiul te-ar putea ajuta să îți menții greutatea, prevenind încetinirea metabolismului, care este frecventă după pierderea câtorva kilograme. Toate tipurile de ceai provin din aceleași frunze – Camellia sinensis. Dar frunzele sunt procesate diferit, iar fiecare ceai este puțin diferit. Ceai negru Acesta este tipul folosit adesea pentru ceaiul cu gheață. Este supus unui proces de oxidare – un proces care permite modificarea chimică și creșterea conținutului de cofeină. Ceaiul negru are o aromă puternică și bogată. Dacă ajută sau nu la slăbit, nu este clar. Însă cercetările efectuate pe șobolani sugerează că substanțele numite polifenoli din ceaiul negru ar putea ajuta la blocarea absorbției grăsimilor în intestine. Totuși, fii atent la ce adaugi în ceai. Consumul de ceai negru „în stil englezesc” – cu lapte – ar putea reduce capacitatea acestuia de a bloca grăsimile. Ceai verde Ceaiul verde, de obicei, nu este oxidat. Frunzele sunt pur și simplu puse la aburi și apoi zdrobite manual. Este deosebit de bogat în cel mai puternic tip de catechină, numit EGCG. Unele studii au arătat că persoanele care au luat un extract de ceai verde bogat în EGCG sau au consumat unul îmbogățit cu catechine au pierdut o cantitate modestă de greutate (aproximativ 1,4 kg în 3 luni). Pentru a obține aceeași cantitate de EGCG folosită în cercetări, ar trebui să bei aproximativ 6-7 căni de ceai verde obișnuit pe zi. Extractele de ceai verde pot fi riscante. Deși rare, dozele mari de extracte de ceai găsite în unele suplimente pentru slăbit au fost asociate cu leziuni hepatice grave. Ceai oolong Acest ceai este obținut prin ofilirea frunzelor de ceai la soare și apoi printr-un proces de oxidare. La fel ca ceaiul verde, este o sursă bogată de catechine. Într-un studiu, mai mult de două treimi dintre persoanele supraponderale care au consumat zilnic ceai oolong timp de șase săptămâni au pierdut peste 1 kg și au redus grăsimea abdominală. Ceai alb Acest ceai este cel mai puțin procesat și are o aromă ușoară și dulce. Este la fel de benefic pentru siluetă pe cât este pentru papilele gustative? Un studiu de laborator a arătat că ceaiul alb accelerează descompunerea celulelor adipoase existente și blochează formarea celor noi. Rămâne de văzut dacă are același efect asupra corpului uman. Citește și: De ce e bine să adăugați lapte în ceai Dacă îți place o ceașcă de ceai dimineața sau după-amiaza, savureaz-o. Este sigur de consumat, atât timp cât cofeina nu îți provoacă agitație. Mai mult, poate oferi protecție împotriva cancerului, diabetului și bolilor de inimă. Câteva cești de ceai pe zi ar putea chiar să-ți ofere un mic impuls în atingerea obiectivelor de slăbire. Dar nu te aștepta la miracole dintr-o ceașcă de ceai. Pierderea reală în greutate necesită o abordare completă a stilului de viață, care include schimbări alimentare și activitate fizică. Citește și: Kombucha: sanatate intr-o ceasca cu ceai