De ce e bine să adăugați lapte în ceai

De ce e bine să adăugați lapte în ceai

Adăugarea laptelui în ceai este o practică populară în multe culturi, iar combinația nu doar că oferă o experiență gustativă unică, ci vine și cu câteva beneficii interesante pentru sănătate. Dacă încă nu ați încercat această combinație, iată câteva motive pentru care ar trebui să o faceți. O să vă ajute enorm!

De ce e bine să adăugați lapte în ceai

Conform specialiștilor, laptele adaugă ceaiului o textură cremoasă și o aromă mai delicată, echilibrând adesea amăreala sau astringența anumitor tipuri de ceai, cum ar fi ceaiul negru sau cel Assam. De asemenea, neutralizează notele prea intense, creând o băutură mai armonioasă și mai plăcută la gust.

Poate proteja stomacul

Pentru persoanele sensibile la aciditatea ceaiului, laptele poate acționa ca un tampon, reducând efectele iritante asupra stomacului. Aceasta este o soluție practică pentru cei care iubesc ceaiul, dar resimt disconfort după consumul acestuia pe stomacul gol.

Citește și: Kombucha: sanatate intr-o ceasca cu ceai

Oferă un aport nutritiv

Laptele adăugat în ceai crește valoarea nutritivă a băuturii. Este o sursă de calciu, proteine și vitamine, ceea ce contribuie la sănătatea oaselor și a mușchilor. Aceasta este o variantă excelentă mai ales pentru cei care nu consumă suficient lapte în alte forme, scrie theteacurator.co.

Reduce amărăciunea

Pentru cei care consideră ceaiul prea amar, laptele este o soluție naturală pentru a diminua acest gust fără a adăuga zahăr. Este o alegere mai sănătoasă pentru cei care vor să evite îndulcitorii, dar să savureze o băutură plăcută.

Citește și: 3 ceaiuri care fac parul mai rezistent

Sfaturi de la Mihaela Bilic

„De ce pun englezii lapte în ceai? Ca să blocheze efectul taninurilor! Unele obiceiuri sau combinații alimentare par curioase, însă întotdeauna în spatele unei tradiții se ascunde un argument nutrițional real.

Încă din 1970 a fost semnalat efectul inhibitor al ceaiului asupra absorbției fierului. O ceașcă de ceai băută în timpul mesei scade cu 10-60% absorția de fier din alimente sau suplimente pe o perioadă de 45 minute. Ceaiul negru este cel mai puternic inhibitor al absorbției de fier, efect pe care ceaiul verde nu îl are. Cum putem scăpa de acest inconvenient?

Punând lapte în ceai, după metoda englezească! Taninurile se vor lega de proteinele din lapte și în felul acesta fierul rămâne neafectat. Altă soluție ar fi să evităm să bem ceai atunci când consumăm produse bogate în fier: carne, pește, ficat, legume cu frunze verzi (spanac, pătrunjel). Ca să evităm anemia și scăderea imunității în sezonul rece, ne încălzim cu ceai și mâncăm carne …separat!”, a precizat și Mihaela Bilic, pe pagina ei personală de Facebook.

Băutura e populară în Marea Britanie

Obiceiul britanic de a adăuga lapte în ceai este strâns legat de istoria consumului de ceai în Regatul Unit, unde această băutură a devenit extrem de populară începând cu secolul al XVII-lea.

Chiar și scriitorul francez François de La Rochefoucauld remarca, în epoca sa, amploarea acestui fenomen: „Consumul de ceai este general în toată Anglia. Se bea de două ori pe zi și, deși este încă foarte scump, chiar și cel mai umil țăran își va bea ceaiul de două ori pe zi; este un consum uriaș.”

De-a lungul secolelor, obiceiul de a adăuga lapte în ceai a devenit o tradiție, în parte pentru a proteja delicatele cești de porțelan, care puteau crăpa din cauza ceaiului fierbinte. Totodată, laptele domolește amăreala ceaiului, oferindu-i un gust mai bogat și o textură cremoasă.

Astăzi, ceaiul rămâne o parte fundamentală a culturii britanice. Conform datelor Societății Britanice de Ceai și Infuzii, britanicii consumă aproximativ 100 de milioane de cești de ceai pe zi, ceea ce îl face mai popular decât cafeaua, care înregistrează „doar” 70 de milioane de cești zilnic.