Cea mai bună dietă pentru artrită

Cea mai bună dietă pentru artrită

Cea mai bună dietă pentru artrită. Deși nu există o rețetă miraculoasă pentru artrită, multe alimente pot ajuta la combaterea inflamației. Pe lângă asta, ajută și la ameliorarea durerii articulare și a altor simptome.

În primul rând, o dietă bogată în alimente integrale, inclusiv fructe, legume, pește, nuci și fasole, dar săracă în alimente procesate și grăsimi saturate, nu este doar benefică pentru sănătatea generală, ci poate ajuta și la gestionarea activității bolii.

Acestea sunt principiile dietei mediteraneene, adesea lăudată pentru proprietățile sale antiinflamatorii și de combatere a bolilor.

Dieta mediteraneană în lupta cu artrita

Studiile confirmă că alimentele specifice dietei mediteraneene au următoarele beneficii:

  • Reducerea tensiunii arteriale
  • Protecție împotriva afecțiunilor cronice, de la cancer la accident vascular cerebral
  • Ajută prin reducerea inflamației la persoanele cu artrită
  • Beneficii pentru articulații și inimă
  • Pierdere în greutate, ceea ce reduce durerea articulară

Alimente din dieta mediteraneană

Iată câteva alimente cheie din dieta mediteraneană și motivele pentru care sunt benefice în sănătatea articulațiilor:

Peștele

  • Cât: Asociația Americană a Inimii recomandă 85 până la 113 grame de pește, de 2 ori pe săptămână. Experții în artrită susțin că mai mult este mai bine.
  • De ce: Anumite tipuri de pește sunt surse bune de acizi grași omega-3 care combat inflamația. Un studiu a constatat că cei care consumau mult omega-3 aveau niveluri mai scăzute de două proteine inflamatorii: proteina C reactivă (CRP) și interleukina-6.
  • Cele mai bune surse: Somon, ton, sardine, hering, anșoa, scoici și alți pești de apă rece. Dacă nu îți place peștele, poți lua suplimente. Studiile arată că administrarea a 600 până la 1.000 mg de ulei de pește zilnic ameliorează rigiditatea, sensibilitatea, durerea și umflarea articulațiilor.

Nuci și semințe

  • Cât: Consumă 42 de grame de nuci zilnic (aproximativ o mână).
  • De ce: Studiile confirmă rolul nucilor într-o dietă antiinflamatoare. Un studiu a arătat că persoanele care consumau nuci aveau un risc cu 51% mai mic de a muri din cauza unei boli inflamatorii, comparativ cu cei care consumau cele mai puține nuci.
  • Cele mai bune surse: Nuci, semințe de pin, fistic și migdale.

Fructe și legume

  • Cât: Țintește către 9 sau mai multe porții zilnic (o porție este echivalentă cu o ceașcă de majoritatea legumelor sau fructelor sau două căni de verdețuri crude).
  • De ce: Fructele și legumele sunt pline de antioxidanți, care acționează ca un sistem natural de apărare al corpului, ajutând la neutralizarea radicalilor liberi.
  • Cele mai bune surse: Fructe și legume colorate – cu cât sunt mai închise sau mai strălucitoare la culoare, cu atât au mai mulți antioxidanți.

Ulei de măsline

  • Cât: Două până la trei linguri zilnic.
  • De ce: Uleiul de măsline este bogat în grăsimi sănătoase pentru inimă și oleocantal, care are proprietăți similare cu antiinflamatoarele nesteroidiene.
  • Cele mai bune surse: Uleiul de măsline extra virgin este mai puțin rafinat și procesat, păstrând mai mulți nutrienți.

Fasole

  • Cât: Aproximativ o cană, de două ori pe săptămână (sau mai mult).
  • De ce: Fasolea este plină de fibre și fitonutrienți și ajută la scăderea CRP, un indicator al inflamației din sânge.
  • Cele mai bune surse: Fasolea roșie mică, fasolea roșie kidney și fasolea pinto, conform arthritis.org.

Cereale integrale

  • Cât: Consumă un total de 170 de grame de cereale pe zi; cel puțin trei dintre ele ar trebui să provină din cereale integrale.
  • De ce: Cerealele integrale conțin fibre care pot ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase și la reducerea nivelurilor de CRP din sânge.
  • Cele mai bune surse: Produse din întreaga sămânță de cereale, cum ar fi făina integrală de grâu, ovăzul, bulgurul, orezul brun și quinoa.

Citește și: Dieta cu mamaliga: slabire si detoxifiere in acelasi timp

Legumele din familia Solanaceae

  • De ce: Aceste legume, inclusiv vinetele, roșiile, ardeii roșii și cartofii, sunt pline de nutrienți care pot ajuta la inhibarea durerii artritice.
  • De ce nu: Ele conțin solanină, un compus despre care se crede că ar putea provoca dureri articulare, deși nu există dovezi științifice clare în acest sens.

Consumarea unei diete bogate în alimente integrale, cu accent pe cele menționate mai sus, poate contribui semnificativ la ameliorarea simptomelor artritei și la îmbunătățirea sănătății generale.

Citește și: Apa cu lamaie, ghimbir si turmeric pentru detoxifiere