Alimente dietetice care ingrasa!

Alimente dietetice care ingrasa!

Unii experti sustin ca mania de produse “fat-free” a inceput odata cu problema obezitatii din Statele Unite, astfel consumatorii au devenit derutati in privinta alimentelor. Care sunt cele mai sanatoase? "Fat-free"? Fara carbohidrati? Cu multe proteine? Concluzia este ca trebuie sa cititi eticheta fiecarui aliment si sa tineti cont si de calorii.

Daca un produs este etichetat “fat-free”, acesta contine 0.5g sau mai putin, de grasime, pe portie. "Cu  putine grasimi" (“Low-fat”) inseamna ca acesta contine 3g sau mai putin, de grasime. "Light" inseamna ca produsul contine mai putine calorii sau contine jumatate din cantitatea de grasime fata  de produsul "non-light". "Calorie-free" inseamna ca produsul contine 5 calorii sau mai putin, pe portie.

Chiar si unele alimente dietetice ingrasa, daca sunt consumate excesiv. Iata unele dintre aceste alimente:

Sucuri “naturale”
“100% natural si imbogatit cu vitamine si minerale” – Cu totii am vazut aceste etichete pe cutiile si sticlele de sucuri. Unele etichete promoveaza si slabirea, imbunatatirea sistemului imunitar si sporirea energiei. Persoanele cu glicemia scazuta beau suc, fiindca zaharul din suc (fructoza) se absoarbe repede in sange. Concluzia ar fi, aceste sucuri “naturale” contin mult zahar!
Sucul ar trebuie sa faca parte dintr-o dieta de ingrasat. Sucul este extras dintr-un fruct intreg, lasand in urma fibra. Cel mai bine ar fi sa cojiti o portocola si sa o mancati intreaga!

Apa “imbunatatita”
Feriti-va de apa imbunatatita cu vitamine, arome care “sporeste energia, imbuntateste echilibrul si performanta”. Intradevar, aceste ape si ceaiuri aromate sunt imbogatite cu cofeina, zahar si sirop de glucoza. Inainte sa va impresioneze ambalajul si eticheta de pe fata, cititi eticheta cu lista de ingrediente. Daca faceti sport pentru perioade mai lungi de o ora, aceste ape si sucuri sport, cum ar fi Gatorade, sunt OK, insa alegeti unul cu 8 sau mai putine grame de zahar.

[next]

Cerealele pentru micul dejun
Cand cumparati cereale pentru micul dejun, nu va lasati pacalit de ambalaj si eticheta produsul. Intotdeauna sa cititi lista de ingrediente si informatiile nutritionale. Cerealele etichetate “fitness”, “fructe” sau “cereale integrale” nu sunt neaparat si cele mai sanatoase! De multe ori aceste cereale contin putine cereale integrale si multe alte ingrediente cum ar fi zaharul. Puteti verifica daca cerealele pentru micul dejun sunt cu adevarat “cereale integrale” daca cititi lista de ingrediente. Primul ingredient pe lista ar trebui sa fie grau integral, ovaz integral, secara sau alte cereale. Cerealele nu mai sunt sanatoase daca o portie contine mai mult de 4-8 grame de zahar.

Fursecuri "fat-free"
"Fara grasimi" nu sinseamna si "fara calorii"! Produsele fat-free contin alte ingrediente, de obicei zahar, pentru a inlocui gustul pierdut in urma eliminarii grasimilor. Majoritatea fursecurilor care sunt “fat-free” contin la fel de multe calorii ca cele originale. Daca va e pofta de un fursec, mancati unul. Doar unul! Pentru un desert sanatos puteti consuma budinca fara grasimi, de ciocolata sau vanilie, care nu contine nici zahar.

Ulei de masline
Uleiul de masline este considerat mai sanatos decat untul sau margarina pentru ca contine cantitati mici de grasime saturata si nu contine grasime hidrogenata. Cu toate acestea, uleiul de masline contine 9 calorii per gram. Includeti uleiul de masline in dieta voastra sanatoasa, insa nu consumati mai mult decat aveti nevoie.

Batoane de proteine sau fibrobaruri
Batoanele de proteine, fibrobarurile si batoanele de cereale sunt toate convenabile, insa trebuie alese cu atentie daca incercati sa slabiti. Majoritatea contin prea mult zahar si  grasime hidrogenata. In batoanele sanatoase, primul ingredient pe lista de pe eticheta ar trebui sa fie o cereala integrala sau proteina de zer sau soia. Evitati batoanele care contin fructoza, sirop de glucoza sau orice alt sirop. De asemenea, evitati batoanele care contin grasime hidrogenata sau mai mult de 1g de grasime saturata.

Bauturile “light” sau “dietetice”
Studii recente sustin ca bauturile “light” pot ingrasa din cauza indulcitorilor artificiali care ingreuneaza dirijarea consumului de alimente si poate rezulta in consumul excesiv de alimente.