Soia (Glycine max) este o leguma uscata uleioasa considerata produsul de baza in alimentatia unui vegetarian. In primul rind, contine foarte multe proteine si astfel este un substitut foarte bun pentru carnea animala. Dar soia este mult mai mult decit un aliment propice vegetarienilor: este chiar o componenta de baza in alimentatia unor popoare din Asia. ATENTIE CE CUMPARATI DIN MAGAZINE Din pacate, soia a devenit unul dintre produsele cel mai mult modificate genetic, in vederea cresterii mai rapide si mai ieftine. Statele Unite produc in prezent cea mai mare cantitate de soia modificata genetic. Din fericire, in magazinele din Uniunea Europeana (Romania) soia modificata ajunge mai greu, din cauza restrictiilor. Dar e bine, atunci cind o cumparati, sa va uitati la tara in care a fost produsa soia sau daca exista inscriptia “organism modificat genetic”. Si agricultura din Romania produce soia modificata genetic, dar cantitatile care ajung sa fie distribuite consumului popular respecta mai multe standarde obligatorii. Soia deshidratata se foloseste foarte mult pentru a inlocui produsele de carne: de la pateuri din soia pana la chiftelute sau snitele din soia. Soia deshidratata pe care o gasiti in pungute la magazine trebuie fiarta, apoi stoarsa foarte bine. Din acest moment, aveti liber la imaginatie: e ca si cum ati avea in fata o bucata de piept de pui. Un singur pont: trebuie condimentata mai intens decit ati face-o cu o bucata de carne fiindca absoarbe mai puternic. CONCLUZIE: Soia poate fi considerata o vedeta a alimentatiei vegetale. Ca efect contrar, specialistii in medicina recomanda ca soia sa nu fie consumata de persoanele care sufera de cancer mamar sau care au in familie membri care au avut cancer mamar. Mai mult, din cauza valorii nutritive foarte ridicate, soia nu trebuie consumata precum apa, ci la intervale mai rare de timp. Un abuz de soia poate produce efecte nedorite propriului organism.