Fructele de mare

Fructele de mare

Insa majoritatea celor care incearca sa guste fructe de mare preparate cat mai simplist (cel mai de preferat in stilul mediteranean) sfarsesc prin a deveni fani de creveti, scoici, calamari, caracatite sau sepii.

Este adevarat ca este posibil ca romanii mai in varsta sa fi ramas cu sechele de pe vremea comunismului, cand crevetii uscati vietnamezi, care puteau fi facuti doar in ulei incins, erau la mare moda si, de multe ori, singura mancarea disponibila intr-un magazin alimentar. Iar acei creveti vietnamezi erau absolut daunatori pentru sanatate, trebuie sa spunem, erau echivalentul chipsurilor de astazi.

Un alt motiv de refuz il constituie pretul, care poate ajunge la 35-40-45 de lei pentru un kilogram, spre deosebire de preturi la jumatate pentru carnea de porc sau de vita.
Iata insa ca incet-incet, dupa anii ’90, gusturile incep sa se schimbe, odata cu diversificarea produselor alimentare sau cu cresterea puterii de cumparare a romanilor. Da, sa laudam capitalismul. Pentru ca acum avem ocazia sa gasim in magazine gen Cora, Metro sau Carrefour creveti proaspeti, calamari si sepii proaspete sau scoici.

De ce ati trece la consumul de fructe de mare proaspete? In primul rand pentru  Apoi, treceti la fructe de mare si pentru a experimenta ceea ce oamenii din bazinul mediteraneean consuma aproape zilnic. Asa poate veti afla ca incidenta cancerului este mai scazuta in aceste tari decit in cele care nu consuma uzual peste sau fructe de mare.

Sfatul meu este sa nu va complicati deloc la fructele de mare: aruncati-va ochii imediat de pe retetele care va spun sa adaugati nu stiu ce sosuri galbene sau rosii peste crevetii proaspeti. Deturnati dramatic gustul fin al unor creveti proaspeti daca aruncati cu ketchup-ul sau cu maioneza peste ei. Mergeti la McDonalds’s sau Burger King daca va doriti asa ceva!

Retineti: cea mai simpla si gustoasa reteta pentru a prepara fructele de mare este sa le faceti prajite in ulei de masline, peste care sa presarati rozmarin uscat sau ierburi de Provence uscate, doua lingurite de unt si, spre final, usturoi maruntit si putin patrunjel. Evident, sare dupa gust. Garantez ca va veti linge pe degete.

Mesele regulate de peste sau fructe de mare proaspete trebuie sa devina preponderente in alimentatia fiecarui om, in defavoarea celor cu carne de porc. Aveti doar o viata, traiti-o cat mai sanatos!