Adevarul despre dietele sarace in carbohidrati

Adevarul despre dietele sarace in carbohidrati

Numai ca, de multe ori vorbim despre termeni, intalniti cam peste tot, dar ne lipseste suportul discutiilor si anume detinerea definitiilor. Ce sunt de fapt carbohidratii? Daca te simti confuz, nu esti singurul.

Carbohidratii sunt unul dintre cei sase nutrienti, din care organismul isi trage energia. Un singur gram inseamna patru calorii.
Sunt depozitati in muschi, asigura organismului multe vitamine, minerale si fibre. Ajuta functiile acestuia fara sa instaleze oboseala. Secretul este sa alegi tipurile corecte de carbohidrati, si desigur, sa mananci o cantitate rezonabila. Daca consumi multi carbohidrati vei lua in greutate.

Carbohidratii simpli

Carbohidratii simpli precum bomboanele, apa minerala si sucul de fructe sunt foarte usor digerate si pot fi imediat folosite ca surse de energie pentru organism. Oricum, reduce nivelul glucozei. Carbohidratii simpli (mierea) pot sa fie alegerea potrivita dupa cateva exercitii pentru stimulare cardiaca, dar nu trebuie inclusi in meniu pentru ca iti pot accentua senzatia de foame si, in plus te vei simti obosit.

Carbohidratii complecsi

Acestia sunt mult mai greu de digerat. Unde ii poti gasi? In fructe si legume proaspete, dar si in painea din graunte. Carbohidratii complecsi sunt mai greu eliminati din organism.

Atat carbohidratii simpli cat si cei compecsi sunt trecuti prin aceleasi procese. Insa, carbohidratii complecsi raman intotdeauna cea mai buna alegere, caci acestia sunt naturali, au un continut scazut in grasimi, bogati in fibre, asigurand organismului cantitati uriase de vitamine si minerale.

Parerile despre consumul scazut de carbohidrati

Fiecare dieta care isi propune un consum scazut de carbohidrati se deosebeste de cealalta prin cantitati (carbohidrati, proteine si grasimi). Oricum, ideea de baza este ca un consum ridicat de carbohidrati solicita o secretie mai mare de insulina, ducand la obezitate.

Iata cum functioneaza carbohidratii: mancarea bogata in carbohidrati conduce la cresterea rapida a nivelului glicemiei; zaharul din sange suprasolicita pancreasul sa secrete insulina, ce poarta nutrienti catre celule; celulele se folosesc de zaharul din sange pentru energie; daca nivelul zaharului este prea mare, acesta este depozitat pe post de grasime.