Dieta doctorului Joel Fuhrman

Dieta doctorului Joel Fuhrman

Fuhrman s-a nascut in New York, a absolvit Facultatea de Medicina din Pennsylvania si e membru in cadrul Consiliului de Directori pentru Asociatia Nationala de Sanatate si care serveste Comitetului de Medici.

Este diplomat al Academiei Americane a Medicilor de Familie, face parte din personalul Centrului Medical Hunterdon din New Jersey si s-a specializat in nutritie.

Este autorul a sase carti si are la activ mai multe aparitii radio si TV. 

In ceea ce priveste regimul alimentar acesta recomanda sa se manance alimente proaspete, legume gatite, fructe, nuci proaspete, seminte cereale integrale, in timp ce se elimina sau se reduce considerabil carnea, uleiurile, cerealele rafinate, zaharul si sarea. Pana aici este vorba de o dieta in mare parte vegetariana.
Cu toate acestea el nu intentioneaza sa promoveze o dieta Vegan, ci limiteaza numarul produselor animaliere la mai putin de 10 procente din totalul caloriilor. In acelasi timp el afirma ca o dieta Vegan bogata in produse junk-food este mai putin sanatoasa decat o alimentatie omnivoara care are la baza nutrienti din plante si foarte putine produse de la animale. 

Pentru Fuhrman importanta nu este abtinerea de la a consuma anumite mancaruri, ci densitatea nutrientilor atunci cand, se servesc portii mari, maximizand fotochimicalele. El sustine cu cat densitatea nutrientilor este mai mare cu atat scade numarul dezvoltarii bolilor cronice. Astfel a ajuns la o formula matematica ce imbina esenta vorbelor de mai sus: sanatate=nutrienti/calorii(health=nutrients/calories).

Spre deosebire de restul dietelor care promoveaza ideea reducerii numarului de calorii din meniul unei persoane, Fuhrman accentueaza pe ideea consumului de alimente din grupe admise. Cu alte cuvinte este vorba de un tabel al unor alimente considerate bune pentru a fi servite de-a lungul regimului. Lucru care implica si existenta unor preparate interzise. Motivul ar fi faptul ca, preparatele din plante sunt bogate in nutrienti, fibre, incluzand si o lista a fotochimicalelor. Astfel incat persoana care doreste sa urmeze dieta va atinge satietatea cu mult inainte pana sa simta nevoia sa consume multe calorii.  
El incurajeaza persoanele sa consume acele alimente care un continut ridicat de nutrienti. Si dezvolta aceasta idee in cartea sa "Mananca pentru Sanatate"(Eat for Heath) aparuta in 2008. 

Dieta in sine
"Mananca ca sa traiesti"(The Eat to Live Diet) este o carte care si-a castigat multa notorietate.
Dieta are la baza doua obiective principale: pierderea in greutate si starea de sanatate. Lucru care se obtine prin consumul de mancaruri cu un continut ridicat de nutrienti si un numar redus de calorii prin aportul de fructe si legume.
De asemenea, se limiteaza cantitatea de carne, lapte si alimente procesate. Medicul arata o puternica corelatie intre intre consumul scazut al acestor preparate si rata scazuta a obezitatii precum si o varietate de afectiuni si cancer.
Dieta poate ajuta atat in prevenirea afectiunilor si varietatilor de cancer, dar si in tratarea acestora. Dieta este asemanatoare cu Fat Smash Diet si Regimul Okinawa, care se pare ca au identificat alimentele sanatoase, ce pot fi consumate in portii largi eliminand ideea restrictionarii acestora, ceea ce uneori pare dificil.

Premisa dietei este densitatea nutrientilor. De asemenea, se pune accent pe importanta fotochimicalelor care vin in locul vitaminelor si mineralelor. Combinarea de alimente si fotochimicale aduce beneficii starii de sanatate.

[next]In ziua de azi, americanii consuma foarte multe calorii, multe sunt venite de la produsele animaliere si nu de mirare rata obezitatii este asa de mare. In schimb consumul de calorii venite din legume scade rata obezitatii si a afectiunilor.

Desi nu sunt dovezi certe in acest sens, consumul ridicat de fructe, legume si fasole favorizeaza pierderea in greutate si ajuta in vindecarea bolilor.

Pot manca cat vreau?
Da, poti consuma atat cat simti nevoia! Deja suna bine, nu? Mancarurile cu un continut ridicat de fibre se dovedesc a fi cele din plante. In schimb preparatele bogate in grasimi sunt in general produse de la animale. Atata timp cat vei incepe sa incluzi in dieta ta fructe, legume, salata verde si fasole vei avea mai multa energie, iti vei simti stomacul plin si…vei da jos ceva kilograme. Daca vei consuma suficiente legume proaspete sau gatite ti se va parea mai dificil sa-ti mentii greutatea. Cheia in toata aceasta problema este reducerea numarului de proteine provenite de la animale.

Sfaturi pentru urmarea dietei
Incepe sa privesti cu ochi buni salatele, ca pe felul principal la masa de seara sau la pranz. Consumand salata te vei simti satul. In plus au in compozitie foarte multi nutrienti. 

Consuma multe fructe de-a lungul zilei, de exemplu patru. De ce sunt atat de importante fructele? Ei bine, stii precis ca zaharul este un dusman al siluetei, asa ca cea mai buna sursa de a-ti potoli pofta pentru dulciuri sunt fructele (proaspete sau pastrate la rece).
Un bol de legume pe zi este suficient. Consuma fasole,  ajuta foarte mult in potolirea poftei. 

Evita pe cat posibil produsele pe baza de carne ori lapte, mai ales daca te-ai decis sa incepi programul de pierdere in greutate.
Daca vrei sa slabesti redu numarul de seminte si nuci la o singura portie pe zi, odata ce ajungi in faza de mentinere a greutatii poti creste portiile.