PROPRIETATILE DE BAZA Vitaminele C si K sunt cele mai importante elemente care se regasesc in varza. De exemplu, 150 de grame de varza asigura organismului 90% din necesarul zilnic de vitamina K si 50% din cel de vitamina C. Alti nutrienti utili din varza sunt fibrele, manganul, vitamina B1, B2 si B6, omega 3, calciul, potasiul, proteinele si magneziul. Varza este, alaturi de broccoli si varza de Bruxelles, una dintre cele mai importante legume in lupta impotriva slabirii organismului. Practic, consumul de varza ajuta la combaterea radicalilor liberi care atenteaza asupra celulelor sanatoase, ajutand enorm la combaterea cancerului. Consumul de varza, broccoli si varza de Bruxelles, in comparatie cu alte legume, combate cu mai mare succes aparitia cancerului de colon, de plamani sau de prostata. Varza ar trebui sa fie cel mai bun prieten al fumatorilor, de vreme ce un consum regulat de varza poate scadea cu pana la 70% riscul de a dobandi cancer pulmonar! Si femeile au un aliat important in varza, consumul regulat scazand sansele de a dobandi cancer la san. S-a constatat acest lucru la femeile din Polonia, tara in care varza este leguma de baza folosita in bucatarie. Nu trebuie sa mancati neaparat varza cruda. Sunt multe retete cu varza, iar noi recomadam chiftele de varza. Un alt avantaj important daruit de varza il reprezinta rezultatele bune obtinute impotriva ulcerului, daca se consuma zilnic aproximativ un litru de suc natural de varza, timp de 10 zile. Mai trebuie stiut ca varza rosie contine mai multi fitonutrienti decat varza alba, iar unul dintre efectele cele mai interesante care s-a observat a fost acela ca boala Alzheimer, boala batranetii, are un dusman serios in aceasta specie de varza. In fine, consumul de varza in mod regulat aduce beneficii sistemului cardiovascular. Continut caloric: 25 la 100 de grame. CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE Varza are o sumedenie de intrebuintari gastronomice. Cruda, varza este o excelenta salata, taiata marunt, si condimentata cu sare, piper, ulei, otet si putin marar. Din pacate, ca si in cazul altor produse naturale, si verzei ii sunt distruse calitatile din cauza modului romanesc traditional de a o gati, in special in cazul mancarii de varza la cuptor, cand este gatita ore bune. La fel, varza facuta la aragaz, cu sos de rosii, poate fi gustoasa, insa devine slab nutritiva in urma fierberii indelungate. Varza calita, insa la foc mare si nu mai mult de 5-7 minute, este o varianta folosita des si care ofera avantajul prezervarii calitatilor nutritive. In fine, sa nu uitam varza murata, sursa de baza pentru prepararea sarmalelor. Insa consumul verzei in combinatie cu carnea poate produce anumitor persoane probleme cu stomacul, mai exact tulburari digestive. Retineti: daca vreti sa va bucurati si de elementele sanatoase din varza, nu o gatiti prea mult, fiindca o distrugeti. LA CE TREBUIE SA FITI ATENTI CAND CUMPARATI SI DEPOZITATI VARZA Varza trebuie sa fie densa, adica grea, si proaspata la aspect. Frunzele de la exterior trebuie sa nu prezinte taieturi sau alte semne de deteriorare. Si, foarte important, nu trebuie sa fie multe straturi de frunze pana la miezul verzei. Evitati sa cumparati varza gata taiata sau maruntita, continutul de vitamina C va fi mult diminuat. Acasa, daca nu este consumata pe moment, varza trebuie invelita intr-o folie de plastic si tinuta la frigider. Atat varza alba, cat si cea rosie, rezista in conditii optime la frigider aproximativ doua saptamani. CONCLUZIE: Varza este o leguma foarte sanatoasa pe care insa bucataria romaneasca nu o apreciaza pentru calitatile nutritive si puternic anticancerigene, ci doar pentru gust, din pacate. Vazuta de multe ori de catre gospodine ca “salvare” in cazul prepararii unei mancari rapide, varza trebuie sa fie apreciata si pentru imbunatatirea sanatatii noastre, la un pret atat de mic. Este o “farmacie”ambulanta, la indemana tuturor.