Este adevarat ca un aspect important il reprezinta si procedeul de pregatire al acesteia. De exemplu este mult mai sanatos sa consumam carnea la gratar decat prajita, evitand astfel un aport prea mare de grasimi nesanatoase. Numai ca aceste detalii nu le cunosc multe persoane si se supun unui real pericol. Oare cat de sanatos este sa mancam frecvent carne rosie? In niciun caz nu avem nimic de beneficiat de pe urma acesteia. Un real motiv este faptul ca ii asiguram organismului de fiecare data aceiasi nutrienti ceea ce nu este bine, diversificarea meniurilor este un principiu de baza din cadrul unei diete echilibrate. Cu alte cuvinte este sanatos sa mancam carne, daca stim cum sa o pregatim si mai ales cat sa servim. Totusi, pentru ca in ultima perioada s-a discutat foarte multe despre carnea rosie si aportul de grasimi nesanatoase, ne-am gandit sa acordam acest articol excesului de carne rosie si bolile asociate cu acesta. In ziua de azi multi nutritionisti asociaza consumul exagerat de carne rosie cu declansarea cancerului de colon. Pana una-alta carnea rosie constituie un aliment nutritiv, sigur ca si parte componenta dintr-o dieta echilibrata. Statiscile arata ca 89% dintre americani consuma carne de vita, 79% carne de porc si 54% carne de miel. Insa, nutritionistii au avertizat consumatorii timp indelungat cu privire la consumul excesiv de carne rosie si mai ales sa se evite tipurile de carne grasa si procesata. Si pana la urma care este totusi adevarul? Ce se intelege prin carne rosie? Prin carne rosie ar trebui sa se inteleaga carne de: vita, miel, porc si vitel. Ideal este sa consume in cantitati mici. Se merge pe o idee gresita cum ca este nevoie sa mananci pana cand iti simti stomacul plin si nu sa-ti satisfaci foamea. Deci, trebuie sa mananci echilibrat atat cat iti este foame si sa nu abuzezi. Culoarea rosie provine de la o proteina numita mioglobina care asigura cantitatea necesara de oxigen din muschii animalului. Carnea rosie este in mod normal bogata in grasimi, mult mai multe decat in cazul carnii albe. Dar, problema reala apare atunci cand se consuma carnuri procesate, cum ar fi: carnati, sunca, pate etc. Acestea pot sa contina multe grasimi saturate, despre care se stie ca ridica riscul atacului de inima si infarctului. Esti si tu supus riscului? Daca ai nivelul prea mare de colesterol sau membrii ai familiei sufera de afectiuni ale inimii atunci ar fi cazul sa reduci consumul de carne rosie. Dar, noi studii intreprinse in Europa au scos la iveala faptul ca exista o corelatie intre consumul de carne rosie si declansarea cancerului la intestine. Riscul era mai mare pentru acele persoane care consuma in mod frecvent mai mult de 160 de grame de carne rosie sau carne procesata pe zi, comparativ cu acele persoane care servesc mai putin de 80 de grame de carne rosie pe saptamana. Suna exagerat de mult pana cand realizezi ca o portie de carnati la micul dejun, un sanvis cu sunca la pranz si o friptura mica la cina ating mai mult de 250 de grame. [next]De ce carnea rosie poate produce cancer? O teorie pentru care consumul excesiv de carne rosie poate produce cancer este acela ca, mioglobina strica un proces care se petrece in intestine, permitand astfel formarea componentelor canceroase. Este cea mai pertinenta explicatie pentru care carnea rosie este asociata cu cancerul, iar alba contine mai putina mioglobina. Cum sa previi afectiunile asociate consumului excesiv de carne rosie Incearca sa nu consumi mai mult 500 de grame de carne rosie si procesata pe parcursul unei saptamani intregi. Astfel, poti servi pe saptamana doua portii mici de carne slaba de vita sau miel, o portie similara de porc, plus doua portii de sunca slaba in sandvis si nu mai mult de 100 de grame de carne procesata. Conteaza foarte mult si cum se pregateste carnea, de exemplu carnea de vita sau de miel este mult mai sanatoasa daca este gatita mediu decat complet. Carnea de porc trebuie bine gatita, dar nu exagerat. Carnea rosie si cancerul de san Un studiu realizat in Marea Britanie scoate la iveala faptul ca servind multe grasimi, in particular grasimi saturate creste riscul de cancer de san. Femeile care serveau mai mult de 90 de grame de grasimi pe zi prezentau un risc de doua ori mai mare comparativ cu acelea care serveau mai putin de 40 de grame de grasimi. Sansa ca o femeie sa dezvolte la un moment dat cancer de san este de 8-11%, potrivit Organizatiei de Sanatate a Lumii. Experimentele de laborator realizate pe animale indica ca un consum exgerat de grasimi creste riscul aparitiei cancerului de san. Excesul de carne rosie poate conduce la pierderea vederii Unele studii au scos la iveala faptul ca, persoanele care servesc de 10 mai multa carne rosie pe saptamana sunt expusi riscului de degenerare maculara, care conduce la pierderea vederii. Cei mai expusi rscului au fost cei care includeau in meniu salam, carnati fata de cei care consumau pui. Nu trebuie sa se inteleaga gresit cum ca, servind carne rosie putem dezvolta boli grave. Discutam despre excesul de carne rosie si posibilele afectiuni ce pot surveni. Anterior discutam despre consumul exagerat de carne rosie. Cercetatorii au observat in urma studiului ca, mai mult de un sfert din populatie consuma mai mult de 10 portii de carne rosie pe saptamana, ceea ce este mult. Mai mult de 10 portii de carne rosie pe saptamana este asociata cu 47% din degenerarea maculara, care declanseaza pierderea vederii. Carnea rosie in combinatie cu alcoolul declanseaza cancer Milioane de oameni sunt supusi riscului de a face cancer, daca nu reduc consumul de carne rosie si alcool. Totul face referire la consumul ridicat de grasimi (regasite in carnea rosie). Pe langa acest lucru alcoolul creste riscul depunerii de tesut adipos, din cauza caloriilor. Este sigur pentru sanatatea noastra sa consumam pe saptamana 500 de grame de carne rosie. Trebuie evitata carnea procesata, care include sare multa ori care a fost afumata.