Dieta la birou

Dieta la birou

 Dietele nu trebuie sa fie prea drastice, iar autorul lor trebuie neaparat sa aiba studii de specialitate, asta pentru ca de obicei majoritatea dietelor care promit multe sunt concepute de persoane care nu au nicio tangenta cu acest domeniu al nutritiei, evident ca se incalca multe reguli, promovandu-se consumul numai a unor alimente in timp ce altele se exclud.

 

In mod normal organismul are nevoie de o varietate de nutrienti pe care acesta si-i ia din alimentatia de zi cu zi.
Excluderea unor alimente (de genul lactate sau carnuri) poate conduce la un dezechilibru in organism. O dieta echilibrata care promoveaza consumul tuturor grupelor de mancare, in care cuvantul de lege este moderatia este cea mai recomandata. Totusi sunt unele situatii in care devine tot mai greu sa tinem dieta. Am vrea sa slabim chiar si pe timpul orelor de lucru. Este posibil acest lucru? Am facut cautari in locul tau si am aflat ca exista si o astfel de dieta.

De ce dezbatem azi acest subiect? Pentru ca multi dintre angajatii romani nu mananca sanatos de-a lungul orelor de lucru. Nu mai  este un mit, romanii nu stiu cum sa manance sanatos. Acesta este si motivul pentru care multi au probleme cu greutatea, iar orice demers in scopul pierderii din excesul de kilograme devine tot mai greu.

Se capata unele deprinderi de care cu greu scapi. De exemplu cine ar putea sa reziste tentatiei de a servi zilnic pizza, prajituri ori alte produse de patiserie si asta in minutele libere dintre task-uri? Toate aceste produse pe care le-am enumerat nu sunt sanatoase, contin zahar mult ori sare, grasimi si faina.

 

[next]Este in regula sa servim din cand in cand, chiar si nutritionistii ne spun asta, insa nu sa exageram, incluzand aceste produse in meniul de zi cu zi. Se stie ca este foarte dificil sa mananci sanatos la serviciu, mai ales daca ti-ai propus sa dai jos din kilograme.
Iarasi un alt mare dezavantaj il constituie statul pe scaun ore in sir mai ales pentru persoanele care au un job solicitant. Lipsa de activitate si mentinerea aceleiasi pozitii a coloanei vertebrale timp indelungat poate la deformari ale acesteia. De aceea ia-ti cateva minute libere si destinde-te.

 

Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa
Nu uita de micul dejun! Chiar daca ai putin timp la dispozitie, un mic dejun sanatos este exact de ceea ce ai nevoie pentru a-ti incepe ziua in forta. Chiar daca ai mai auzit de acest lucru, afla ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Daca nu ai pofta de mancare sau pur si simplu nu poti servi nimic imediat cum te-ai trezit, pregateste-ti un pachet. Fructele sunt o alegere buna, sunt usor de transportat si pline de sanatate. Fibrele pe care le contin te vor ajuta sa atingi mai usor senzatia de satietate, avand stomacul plin mai mult timp vei evita episoadele in care ti se va face foame. Evita: bananele, smochinele, curmalele si strugurii, intrucat acestea au foarte multe calorii. Totusi daca nu poti rezista tentatiei incearca sa le servesti pana in ora 12.

 

Dar, cel mai bine este sa servesti zilnic alte si alte fructe tocmai pentru a-i asigura organismului de fiecare data alti nutrienti. Cele mai bune fructe sunt cele intens colorate intrucat au multi antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi.
Evita excesul de citrice, mai ales daca suferi de gastrita sau ulcer.
Un alt mare avantaj al consumului de fructe este restabilirea nivelului optim de hidratare al organismului, gratie continutului ridicat de apa.

 

[next]Poti consuma lactate, in special iaurturi, este bine stiut faptul ca acestea regleaza digestia si datorita aportului de calciu constituie niste alimente sanatoase pe care e musai sa nu le omiti din alimentatia de zi cu zi. Iaurturile au putine calorii, contin foarte multe lipide, in timp ce fructele au glucide. Nu este indicat sa combini cele doua grupe de mancaruri. De ce? Pentru lipidele impreuna cu glucidele favorizeaza depunerea de grasimi. Majoritatea oamenilor au tendinta de a servi orice au pe birou. Evident ca daca ai cateva idei de meniuri sanatoase vei putea sa-ti mentii mai usor greutatea. Pe langa fructe, iata ce ai putea sa servesti: pungi mici cu nuci, conserve mici cu ton sau somon, conserve mici cu fasole, biscuiti din orez. O alta varianta este sa servesti un pic de hummus, branza sau cateva bucatele de carne. Ai destule variante din care poti alege pentru a-ti pregati un pranz copios.

 

Daca obisnuiesti sa bei foarte multe cesti cu cafea pe parcursul orelor de lucru, afla ca nu este sanatos. Consumul in exces de cafea poate crea senzatie de iritabilitate, agitatie si poate accentua senzatia de foame.
Este sanatos sa servesti una-doua cesti cu cafea pe zi, insa unele persoane exagereaza in aceasta priviinta. Programul prelungit este adesea scos in fata ca principal vinovat, sa nu uitam ca aceasta bautura este totusi un stimulent pentru organism. Ofera energie insa numai pentru scurt timp, ca dupa aceea efectul sa se piarda. Asa ca trebuie redus numarul de cesti cu cafea.
Schimba acest obicei cu altul sanatos. Bea apa sau de ce nu ceai. Se recomanda consumul a cel putin doi litrii de apa. Apa ajuta la metabolizarea grasimilor din depozite.

 

Nu uita de cina! Multe persoane se declara infrante de programul istovitor de la serviciu si nu mai au timp sa-si pregateasca cina. De multe ori mananca ceva nesanatos in graba si…voila cina. Nu trebuie sa apelezi la asa ceva, iti poti pregati o cina gustoasa si sanatoasa fara sa tii grija caloriilor.
Prepara-ti o salata din legume cu putin ulei de masline si o friptura la gratar. Evita prajelile, painea si pastele pentru ca se stie ca produsele fainoase ingrasa.