Acesta este cerut in aproape orice proces metabolic din corpul uman, participa la orice proces biochimic de producere a energiei, prin asta intelegandu-se si producerea de energie pentru muschi. De asemenea, fosforul este implicat in reactii biochimice, organizand carbohidratii, acizii grasi si proteinele din metabolism, formeaza o componenta a sangelui, este implicat in sinteza tesuturilor nervoase din metabolism, in transportul acizilor grasi si in multe reactii enzimatice. Alimentele ce contin putin fosfor sunt: ceaiul negru, strugurii, usturoiul, broccoli, sparanghel, mure, ceapa, banane, cirese, varza creata, serbet, sfecla, avocado, conopida, caise, prune, unt, ulei de masline, ulei de rapita, masline, ridichii, majoritatea pestilortelina, ciuperci, piersici, condimente, ardei gras, paine alba, mere, capsuni, pui, suc de afine, biscuiti, ananas, laptuci etc. Raportul ideal dintre fosfor si calciu este de 1,5 la 1. Atat calciulul cat si fosforul ajuta la cresterea oaselor si dintilor, dar organismul uman este mai eficient cand absoarbe fosfor decat calciu. Deficitul de calciu a devenit o problema frecventa, acest lucru se datoreaza dietelor bogate in fosfor. Produsele lactate respecta balanta de calciu si fosfor, insa bauturile dulci au fosfor adaugat si zero calciu, deci nu asigura o buna nutritie. Alimentele bogate in proteine au foarte mult fosfor, ca de altfel si mancarurile procesate. Alimentele neprocesate, cum ar fi fructele proaspete si legumele au cantitatea cea mai redusa de fosfor.