Sunt cunoscute de generatii intregi beneficiile consumului de spanac. Potrivit nutritionistilor aceasta leguma impreuna cu altele, de culori asemanatoare, constituie unele dintre cele mai sanatoase alimente. Nu exista multe alimente care sa contina atat de multi nutrienti cum ar fi: vitamina C, fier, beta-caroten, calciu asa cum este spanacul. Cu asemenea nutrienti spanacul detine proprietati care cu greu pot fi de ignorate. De asemenea, spanacul este o excelenta sursa de fibre insolubile, despre care se afirma ca sunt benefice inimii. Gratie continutului de vitamina K, consumul de spanac reduce riscul dezvoltarii unor tipuri de cancer. Beta-carotenul din spanac mentine sanatatea ochilor prevenind cataracta. Unele studii au aratat ca persoanele care adopta o dieta bogata in spanac si varza creata, dar si alte legume verzi similare acestora dintai, prezinta un risc scazut de a face cataracta. Unul dintre motivele posibile pentru care acest lucru este realizabil se datoreaza luteinei. Luteina face parte din grupa carotenoizilor, este similara beta-carotenului si la fel de puternica ca antioxidantii previnind cataracta. In plus, luteina previne unele tipuri de cancer, dar si efectele imbatranirii. In general degenerarea oculara apare mai ales la persoanele in varsta si este cauzata de imbatranirea ochilor, spanacul si alte legume verzi acest proces. De fapt ce anume face spanacul sa fie atat de laudat? Proprietatile antioxidantilor il fac atat de benefic sanatatii. Se presupune ca spanacul contribuie la mentinerea nivelului optim de homocisteina din sange. Studiile arata ca adoptand o dieta bogata in vitamina C, acid folic si beta-caroten se reduce din nivelul de homocisteina. Substantele chimice care se regasesc in spanac sunt amino acizi esentiali, vitamina A, fier si acid folic. Alte legume precum rosiile, ceapa si castravetii pot fi adaugati peste spanacul crud. Iar pentru un plus de savoare adauga un pic de ulei de masline si suc de lamaie. Vitamina C din lamaie ajuta la absorbtia fierului din spanac. 100 de grame de spanac contine: 2% proteine; 0,7% grasimi; 2,9% carbohidrati; 0,6% fibre; 1,7% minerale; 17 calorii; 73 mg de calciu; 21 de mg de fosfor; 10,9 mg de fier; 28 mg de vitamina C si vitamine din complexul B. Vezi mai departe lectia despre spanac: [next]Beneficiile naturale ale spanacului si proprietatile curative ale acestuia: 1. Previne constipatia. Sucul de spanac curata tractul digestiv prin eliminarea resturilor de mancare. Linisteste intestinele si previne miscarea acestora. Este o sursa excelenta de mancare in tratamentul constipatiei. Lupta impotriva anemiei. Asa cum probabil stii anemia este cauzata de un deficit de fier in organism, Insa spanacul contine suficient fier. Dupa absorbtia acestuia in organism procesul de formare a hemoglobinei si globulelor rosii poate sa aiba loc. Ia parte la procesele de formare a sangelui, pe langa acest lucru spanacul intra in tratamentul de prevenire a anemiei. Insa acestea nu sunt singurele beneficii ale consumului de spanac. Aceasta legume are actiune de mentinere a balantei substantelor acide in organism. Este bogat in calciu si elemente alcaline, care sunt esentiale in mentinerea tesuturilor curate. De asemenea, previne afectiunile cronice, care duc la secretia excesiva de acid in sistem. 2. Creste acuitatea vizuala in timpul noptii. Spanacul este bogat in vitamina A. Contine mai multa vitamina A decat restul legumelor verzi. Aceasta vitamina promoveaza cresterea si sanatatea, mai ales a ochilor. Lipsa sau carenta acestei vitemine in organism declanseaza orbirea pe timpul noptii. Spanacul constituie un aliment important in prevenirea si tratarea orbirii pe timpul noptii. Spanacul mai este laudat pentru puterea sa de a preveni afectiunile dentare. Mestecarea frunzelor proaspete de spanac previne afectiunile dentare. Un amestec din suc de morcovi si de spanac, servit in fiecare dimineata poate trata sangerarea gingiilor. 3. Asa cum am discutat, spanacul este o sursa de acid folic, ceea ce il transforma intr-un aliment benefic femeilor gravide. Anemia megaloblastica survenita pe timpul sarcinii se datoreaza deficitului de acid folic al viitorei mame. Spanacul este o sursa buna de hrana in nutritia mamelor care alapteaza, dar si pentru imbunatatirea calitatii laptelui. 4. De asemenea, spanacul previne afectiunile urinare. Sucul proaspat de spanac combinat cu apa de cocos, servit odata sau de doua ori pe zi, actioneaza ca un diuretic. Poate fi administrat in nefrite si cistite. Consumand frecvent spanac previi cancerul. Motivul este simplu, continutul ridicat de vitamina E, care este un puternic antioxidant. 5. Previne osteoporoza. Gratie nutrietilor, spanacul protejeaza organismul de simptomele: osteoporozei, afectiunilor la inima, artritei, aterosclerozei, astmului, infarctului etc. Persoanele care sufera de diabet pot consuma linistite spanac intrucat se spune despre acesta ca stabilizeaza nivelul glicemiei si previne eventualele oscilatii.Poate fi gatit in multe feluri, in salate alaturi de alte legume, servit proaspat in sandvisuri etc. Variantele sunt nenumarate. Trebuie doar sa-ti folosesti imaginatia pentru a crea o reteta plina de savoare. Consumat frecvent, spanacul aduce numai beneficii starii de sanatate. Ai mancat spanac azi?