Mituri: Ce nu stiai despre diabet

Mituri: Ce nu stiai despre diabet

Aceste trei declaratii sunt toate mituri care se refera strict la dietele pentru bolnavii de diabet. Priveste mai de-aproape la aceste afirmatii si alte mituri pentru a descoperi cat mai multe lucruri despre diabet si dieta adecvata. 

Mit 1. Consumul in exces de zahar provoaca diabet
De fapt cum se declanseaza diabetul? Cauzele nu sunt complet intelese. Insa, un lucru este cert si anume acela ca, servind prea mult zahar nu se declanseaza diabet. De fapt diabetul survine atunci cand, ceva anume provoaca o fisura in abilitatea organismului de a descompune hrana in energie. Pentru a intelege mai bine ce se intampla cand se declanseaza diabetul tine in minte aceste lucruri. Organismul descompune prea mult din hrana pe care o consumi in glucoza, o forma de zaharuri de care au nevoie in special celulele. Un hormon numit insulina este secretat de pancreas, insulina ajuta celulele sa foloseasca glucoza. 

Iata cele mai frecvente tipuri de diabet si ceea ce stiu cercetatorii despre ele.

Diabetul de tip unu-se declanseaza atunci pancreasul nu poate secreta insulina. Fara insulina zaharul din sange creste in interiorul vaselor de sange. Persoanelor cu diabet de tip 1 trebuie sa li se administreze insulina pentru ca zaharul sa ajunga in celule. Diabetul de tip 1 de obicei se declanseaza in copilarie. Cercetatorii sunt de parere ca o prima cauza pentru aparitia diabetului de tip 1 este un sistem imunitar slabit. 

Diabetul de tip doi-se declanseaza atunci cand pancreasul nu secreta suficienta insulina sau cand, insulina nu functioneaza asa cum trebuie. Insa, se poate declansa si cand ambele dezechilibre sunt prezente. Obezitatea este un factor declansator de diabet (de tip 2). Si poate sa survine la orice varsta. 

Diabetul gestational se declanseaza in timpul sarcinii la unele femei. Schimbarile hormonale din timpul sarcinii previn insulina sa functioneze corect. Femeilor cu diabet gestational trebuie sa li se administreze injectii cu insulina. In marea parte dintre cazuri dabetul dispare odata cu nasterea copilului. 

Mit 2. Exista prea multe reguli in dieta diabeticilor

Daca ai diabet trebuie sa-ti planifici mesele. Dar, in mare parte principiile sunt simple. A urma o dieta pentru diabet inseamna sa alegi alimentele care sa se potriveasca cu activitatile si tratamentul medicamentos pe care il urmezi pentru a stabiliza nivelul de zahar din sange. Este nevoie sa faci schimbari in ceea ce priveste regimul alimentar? Probabil, dar nu asa multe cum anticipai. 

Mit 3. Carbohidratii nu sunt recomandati

De fapt, carbohidratii sunt recomandati unei persoane care sufera de diabet. Ei reprezinta temelia unei diete sanatoase. Carbohidratii au un mare impact asupra nivelului de zahar din sange, asa se explica importanta controlului carbohidratilor in dieta pentru diabet. Oricum, mancarurile care contin carbohidrati au multi nutrienti esentiali, incluzand vitamine, minerale si fibre. Cu alte cuvinte trebuie alese acele mancaruri bogate in nutrienti, ca de exemplu painea din cereale integrale, mancarurile pregatite prin coacere, fructele bogate in fibre si legumele. 

Mit 4. Proteinele sunt mai bune decat carbohidratii in dieta pentru diabet

Prea multe proteine in dieta pot provoca nenumarate neplaceri pentru suferinzii de diabet. Cea mai mare problema o reprezinta faptul ca mancarurile bogate in proteine, cum este carnea, au grasimi saturate. Acest tip de grasimi creste riscul aparitei afectiunilor la inima. In dieta pentru diabet proteinele ar trebuie sa reprezinte 20% din numarul total al caloriilor pe care le consumi zilnic. 

Mit 4. Trebuie sa renunti la dulciuri daca ai diabet

Nu este adevarat!. Poti dezvolta multe strategii pentru a include deserturile in dieta. Iata cateva exemple:

-foloseste indulcitori artificiali in deserturi.

-redu din portia de desert, de exemplu in loc de doua linguri cu inghetata serveste doar una singura, o alta varianta este sa imparti desertul cu un prieten.

-foloseste deserturile ca rasplata pentru faptul ca urmezi planul dietei pentru diabet.

-prepara deserturi nutritive. De exemplu foloseste-te de uleiuri vegetale, cereale integrale si fructe atunci cand iti pregatesti deserturile.

-mareste-ti orizonturile. In loc de inghetata, placinta sau prajituri consuma fructe, iaurt etc.

Mit 5. Trebuie sa renunti la multe mancaruri preferate

Nu ai niciun motiv pentru care ar trebui sa renunti la mancarurile preferate si asta pentru ca ai diabet. In loc sa faci asta incearca sa: schimbi procedura prin care iti pregatesti mancarea preferata, sa reduci portia, sa schimbi din alimentele pe care le consumi impreuna cu mancarea preferata. Si nu in ultimul rand foloseste alimentele preferate ca si rasplata pentru planificarea meselor.

Dupa cum bine vezi multe lucruri pe care stiai despre diabet au ramas la stadiul de mit.