Regimul si alimentatia sanatoasa: cat e mit, cat realitate?

Regimul si alimentatia sanatoasa: cat e mit, cat realitate?

Mit: Avocado nu este o buna alegere
Fals! Avocado contine grasimi monosaturate care au efect pozitiv asupra nivelului de colesterol din sange. Desi contine grasimi sanatoase nu trebuie sa exagerezi in privinta consumului, ai putea sa te ingrasi.

 

Mit: Sucul de lamaie stropit peste grasimea din carne o dizolva
Nu este adevarat. Sucul de lamaie, desi contine vitamina C nu va dizolva grasimea din mancarurile grase. Cea mai buna metoda prin care poti scapa de grasimea din carne este sa o inlaturi cu cutitul. 

 

Mit: Dulciurile sunt o sursa buna de vitamine
Ceea ce e fals. Dulciurile contin cantitati mari de zahar si nu constituie o sursa buna de vitamine si minerale. Consumul de dulciuri intre mese creste riscul aparitiei cariilor. Dulciurile ar trebui servite rar si nicidecum ca si gustari. Cateva idei de gustari sanatose sunt: semintele, iaurtul si fructele.

 

Mit: Pierderea in greutate pe termen lung poate fi obtinuta cu ajutorul dietelor drastice
De fapt acesta este un alt mit destul de comun in multimea metodelor de slabit. La fel ca orice alta dieta care iti impune sa tai anumite alimente din meniul zilnic, dietele drastice nu sunt deloc o alegere inspirata, ca sa nu mai zicem ca acestea nu sunt deloc sanatoase pentru organism. De fapt o dieta se evidentiaza de alta prin capacitatea de a-i furniza organismului calorii, proteine si minerale de care are nevoie.

 

Cand te decizi sa urmezi o dieta si observi de la bun inceput ca ti se impun unele retrictii in ceea ce priveste consumul anumitor grupuri de mancaruri, care sunt sanatoase pentru organism, atunci mai mult ca sigur ca acea dieta nu este sanatoasa. Si astfel, dietele drastice esueaza in promisiunea lor de a te ajuta sa slabesti pe termen lung pentru ca intotdeauna vei pofti la alimentele interzise, vei ajunge de fiecare data sa incalci regulile si in final sa renunti la dieta.

 

Mit: Alimentele cu putine grasimi sau fara raman intotdeauna cea mai buna alegere
In realitate singurele alimente cu putine grasimi, care de altfel sunt si sarace in calorii sunt fructele. Restul grupului de alimente cu putine grasimi sau fara nu este o buna alegere daca tii dieta. De ce? Pentru ca aceste produse alimentare care se vor de fapt a fi foarte sanatoase au zahar adaugat, amidon sau faina pentru un gust mai bun, iar toate acestea inseamna mai multe calorii, care nu au ce cauta in dieta ta. Asa ca, asigura-te ca ai verificat lista ingredientelor de pe produse, de fiecare data cand te decizi sa cumperi ceva cu putine grasimi.

 

[next]Mit: Introducerea in meniu a mancarurilor vegetariene te ajuta sa slabesti si sa te mentii sanatos
Desi, s-ar putea sa ti se para greu de crezut, niciun plan nu va functiona daca nu esti atent la ceea ce mananci si sa te asiguri ca ceea ce ai in farfurie face parte din grupa alimentelor potrivite. De fapt cheia in toata aceasta problema o reprezinta increderea ca dieta vegetariana ii va asigura organismului tau toti nutrientii si caloriile de care acesta are mare nevoie. Consumul urias de alimente, care nu fac nimic din punct de vedere nutritional, poate doar sa-ti umple stomacul, iti pot aduce multe necazuri pe viitor.

 

Pentru ca plantele tind sa aiba o concentratie mai mica de nutrienti decat carnea, va trebui sa mananci mai multa mancare decat inainte tocmai pentru a face fata acestei diferente. Ca sa nu mai spunem ca o dieta vegetariana stricta nu-i va asigura organismului tau suficienta vitamina B12, D, la care se aduga si unele minerale: fier, calziu si zinc. Acesti nutrienti sunt regasiti in produsele lactate si oua, adica in alimentele de baza dntr-o dieta obisnuita. Iar un vegetarian convins nu se poate atinge de aceste produse alimentare.

 

Mit: Produsele lactate pot cauza probleme de inima si te pot ingrasa
Gratie medicinii moderne, toata lumea stie ca un consum prea mare de produse lactate poate favoriza aparitia hipertensiunii si infactului, cu toate ca un grup mare oameni din Franta refuza sa se imbolnaveasca in ciuda cantitatilor uriase de branza si vin pe care le consuma. Asa cum stii, produsele lactate sunt o sursa buna de calciu, mentin oasele sanatoase si dure. De asemenea, acestea contin vitamina D care este cruciala in mentinerea nivelului optim de calciu si fosfor in sange. Daca nu vrei sa iei in greutate, atunci alege brandurile cu putine grasimi sau fara. Sunt destule produse de acest gen.

 

Daca ai intoleranta la lactoza atunci consuma lapte de soia sau de orez, nu au acelasi gust ca cel obisnuit dar au suficienti nutrienti. Singurele produse lactate de care ar trebui sa te temi sunt untul si margarina. Untul contine cele mai multe grasimi saturate, care favorizeaza aparitia bolilor de inima. Daca ar fi sa alegi intre cele doua tipuri de grasimi atunci decide-te pentru unt. De ce? Pentru ca margarina este un tip de grasime foarte mult procesat, care nu este benefica pentru organism. Cu toate ca untul are mai multe grasimi, ramane cea mai sanatoasa alegere.