Mituri alimentare: Dietele cu putini carbohidrati

Mituri alimentare: Dietele cu putini carbohidrati

Este bine stiut faptul ca fructele si legumele sunt baza unei alimentatii sanatoase, iar produsele din carne contin multe grasimi, multe dintre ele nesatoase pentru organism, discutam aici despre grasimile saturate care in timp declanseaza afectiuni cardiovasculare.
In general nutritionistii ne sfatuiesc sa avem grija in ceea ce priveste portiile cu produse animaliere (acestea contin grasimi nesanatoase), iar in ceea ce priveste untul se stie ca acesta este bogat in acest tip de grasimi. 

Evident ca toate aceste persoane risca boli de inima, iar ceilalti tentati sa-i urmeze isi pun in pericol sanatatea. Totusi sa vedem cum stau lucrurile in realitate. Adevarul este ca dietele cu putini carbohidrati pun accentul pe mancaruri nutritive, sanatoase, iar cercetarile in ceea ce priveste reducerea carbohidratilor arata din ce in ce tot mai multe rezultate pozitive. Iata care sunt miturile despre dietele cu putini carbohidrati, pe care ti le prezentam astazi. 

Mit : Putini carbohidrati inseamna zero carbohidrati
Aceasta parere preconceputa este ideea conform careia o dieta saraca in carbohidrati trebuie sa fie neaparat saraca in carbohidrati. Vei citi ca dietele sarace in carbohidrati tind sa elimine carbohidratii. In realitate niciun autor al vreunei diete sarace in carbohidrati nu sustine afirmatiile de mai sus. Pana si introducerea din dieta Atkins este foarte saraca in carbohidrati, dar acest lucru nu inseamna ca are zero carbohidrati. Planul este pentru doua saptamani si de fapt se poate sari peste, potrivit celor spuse pe site-ul oficial. Autorii dietelor, care recomanda reducerea carbohidratilor au toate sortimentele de idei despre nivelul carbohidratilor. Nivel carbohidratilor trebuie sa fie ajustat in functie de persoana.

De-a lungul anilor stabilirea valorii nutritive a scazut gradual gama din care se aleg carbohidratii in dieta. De exemplu, doctorul Dean Edell a afirmat odata ca Dieta Zone, care are 40% carbohidrati si putine grasimi saturate, ar putea fi periculoasa tocmai din cauza faptului ca are prea putini carbohidrati. Academia Nationala A Stiintelor recomanda ca 45%-65% din dieta sa fie acoperit de carbohidrati , raportandu-se la nevoile fiecarui individ.

Mit: Dietele cu putini carbohidrati descurajeaza consumul de legume si fructe
Pentru ca legumele si fructele sunt in mare parte carbohidrati, oamenii cred ca nu sunt permise in cadrul dietelor cu putini carbohidrati.
De fapt realitatea sta invers, legumele fara amidon se afla la mijlocul piramidei cu putini carbohidrati, iar acele persoane care consuma putini carbohidrati consuma mai multe legume decat restul. In general fructele si legumele sunt carbohidrati cei mai mult consumati atunci cand o persoana se decide sa urmeze o dieta saraca in carbohidrati.

Mit: Dietele saraca in carbohidrati au un continut inadecvat de fibre
Motivul este simplu atata vreme cat se cere o dieta saraca in carbohidrati, implicit se reduce cantitatea de fibre.
Atata vreme cat fibrele raman nedigerate se incurajeaza ideea urmarii unei diete sarace in carbohidrati. Totusi, multe alimente sarace in carbohidrati contin multe fibre, iar pentru acele diete in care accentul se pune pe calcularea numarului de calorii nici nu intra in discutie ideea calcularii fibrelor.

Mit: Dietele sarace in carbohidrati pot afecta sanatatea rinichilor
Oamenii care sufera de afectiuni ale rinichilor sunt de obicei incurajati sa adopte o dieta saraca in proteine, caci o dieta care implica un consum prea mare de proteine poate declansa afectiuni ale rinichilor. In realitate acest lucru nu a fost demonstrat, iar de obicei o dieta saraca in carbohidrati nu este bogata in proteine.

Mit: Dietele sarace in carbohidrati elimina calciul din oase
Din nou, acest lucru se bazeaza pe ideea ca dietele sarace in carbohidrati sunt intotdeauna bogate in proteine. Persoanele care urmeaza o dieta bogata in proteine au tendinta de a avea mai mult calciu in urina. In realitate proteinele nu afecteaza oasele, dimpotriva le protejeaza.

Mit: Atkins a murit urmandu-si dieta
Este un zon care se tot perinda prin lumea dietelor.
In realitate Robert Atkins, autorul Dietei Atkins, a murit de traumatism cranian in urma unei caderi.