Ce nu stiai despre salata din farfuria ta

Ce nu stiai despre salata din farfuria ta

Mit: Este doar salata
Daca pana acum iti spuneai asta cand priveai un bol cu salata afla ca lucrurile nu stau asa. Un bol cu salata are 41 de grame de grasimi si 490 de calorii, vorbim aici de o salata standard cu dressing. In timp ce un cheeseburger are 18 grame de grasimi si 390 de calorii. Ce face diferenta? Ei bine daca vrei sa mananci cat mai sanatos va trebui sa reduci din consumul de dressing sau daca se poate sa-l inlocuiesti cu alte variante mai nutritive. Renunta la sosurile gata preparate care au multe grasimi, ca de altfel si la maioneza si foloseste otet balsamic, suc de lamaie si grasimi sanatoase asa cum este uleiul de masline.

 

Mit: Dressingul fara grasimi este cel mai sanatos
Nu este chiar asa. Multe dintre aceste dressinguri isi pastreaza numarul de calorii chiar daca a fost inlaturata grasimea. Pe langa acest lucru sunt bogate in zahar, mai mult de doua lingurite la o portie si ofera…zero nutritie. Plus ca impiedica abilitatea organismului de a absorbi antioxidantii carotenoizi, din salata verde si rosii. Acestia sunt compusi importanti ce reduc riscul de afectiuni la inima. Intr-un studiu s-a observat ca acele persoane care au consumat salata cu dressing, bogat in grasimi, au absorbit de doua ori mai multi nutrienti decat acele persoane care au consumat salata cu dressing fara grasimi sau cu grasimi putine. Dressingurile fara grasimi sunt precum o himera, caci nu permit absorbtia nutrientilor.

 

Mit: Telina nu are calorii compensand astfel un pic de branza in plus
Un betigas de telina are doar 6 calorii, fiind astfel un prieten in lupta cu kilogramele in plus.
Organismul nu consuma mai multe calorii decat cele la mestecare si digerare. Pana in prezent nu s-au descoperit alimente fara calorii.

 

Mit: Decide-te pentru alimente verzi!
Colorate, toate legumele pentru salata ofera fitochimicale ce nu se gasesc in alimentele verzi. De exemplu, antioxidanti puternici, regasiti in alimentele pupurii, reduc riscul afectiunilor la inima si imbunatesc activitatea cerebrala. Ridichiile au componente ce lupta impotriva cancerului, rosiile intens colorate sunt bogate in licopen, care este asociat in reducerea riscului de afectiuni la inima si cancer.

 

[next]Mit: Daca adaug sunca, inseamna ca am mancat un burger
Daca ar fi sa vorbim dspre sunca tot ce am putea spune e faptul ca nu ar putea castiga vreun premiu pentru nutritie, de fapt nutritionistii considera ca o grasime (nesanatoasa) este opusul carnii. Totusi nu este asa de rea cum ar crede toti dintre noi. O felie de sunca are tot atatea lipide cat au 2 lingurite cu feta sau o lingurita cu ulei de floarea-soarelui. Asigura-te doar ca nu incluzi in salata dressinguri cremoase.

 

Mit: Salata organica este mult mai sanatoasa

Cand vine vorba de nutrienti, prospetimea cantareste mai mult decat faptul in sine ca vorbim despre un aliment organic. In fiecare zi dupa ce au fost culese legumele isi pierd din vitamina B, C si alti nutrienti. Lumina si caldura grabesc alterarea acestor alimente. O legatura de laptuci care a fost culeasa ieri retin mai multi nutrienti decat o legatura de laptuci organice, care a fost culeasa in urma cu o saptamana. Evident ca exista motive pentru care ar trebui sa alegi alimente organice, dar un bonus nutritiv nu este unul dintre ele.

 

Mit: Laptucile raman laptuci
Varza creata este un superstar, bogata in componente care lupta impotriva cancerului. De fapt o componenta din varza dezactiveaza una dintre toxinele regasite in fumul de tigare, despre care s-a spus ca provoaca cancer. Spanacul este un alt aliat in lupta cu bolile, gratie luteinei. Laptucile cu frunzele de un verde inchis nu contin foarte multe fitochimicale, dar in schimb contin mult betacaroten.

 

Mit: Fasolea Garbanzo imi ofera o masa bogata in proteine
¼ de bol are doar 4 grame de proteine, ceea ce este foarte putin, avand in vedere ca organismul are nevoie zilnic de proteine pentru mentinerea tonosului muscular dar si pentru a completa balanta nutrientilor. Cu alte cuvinte daca numai asta servesti la o masa este mult prea putin. Mai exact ai nevoie de 36 de grame pentru fiecare kilogram din masa musculara si asta zilnic. Dar, ¾ de bol cu fasole are 11 grame de proteine, iar o ceasca cu felii de ou doar 4 grame.

Nu uita, consumand salata ii asiguri organismului vitamine si minerale. Tie cum iti place sa servesti salata?