Ardeii grasi se folosesc, in special in lunile de vara, atunci cand sunt maturi, in salate proaspete. Alaturi de salatele verzi traditionale, arhicunoscute, ardeii grasi sunt un excelent adaos pentru salatele cu carne de ton sau pentru cele cu carne de pui. PROPRIETATILE DE BAZA Nu degeaba ardeiul gras este atat de folosit in bucatarii, fiindca el este si sanatos, nu doar la indemana si usor de procurat. Vitaminele C si A domina spectrul larg al nutrientilor esentiali dintr-un ardei gras rosu, de exemplu. Practic, 100 de grame de ardei rosu gras asigura de 3 ori necesarul zilnic al organismului pentru vitamina C, si 110% din necesarul de vitamina A. Urmeaza, in ordinea descrescatoare a concentratiilor, vitamina B6, fibrele, molibdenul, vitamina K, manganul, acidul folic, potasiul, vitamina B1, vitamina E, triptofanul, cuprul. Dar iata care sunt proprietatile care fac din ardeiul gras inca un aliat important pentru mentinerea sanatatii de zi cu zi: – Vitaminele A si C sunt antioxidanti puternici, si cum in ardeiul gras cantitatea acestora este mai mult decat generoasa, si lupta impotriva radicalilor liberi, care se plimba prin organism si ataca celulele, va fi mai puternica; – Reduce riscul aparitiilor bolilor cardiovasculare, vitamina B6 si acidul folic din ardei luptand pentru mentinerea sanatoasa a vaselor de sange; – Ca si rosiile, si ardeiul gras contine licopen, un carotenoid puternic ce are avantajul de a scadea sansele de dobandire a mai multor tipuri de cancer, printre care cel cervical sau cel de pancreas; – Daca fumati sau daca traiti in prezenta unui fumator, atunci e bine sa consumati alimente bogate in vitamina A, printre care si ardeiul gras; – Ardeii grasi rosii protejeaza cel mai bine vederea, dintre toate tipurile de ardei grasi; – Odata cu avansarea in varsta, poliartrita poate fi combatuta cu ajutorul alimentelor bogate in vitamina C, printre care si ardeii grasi; – Sucul proaspat de ardei, in combinatie cu sucul de morcovi, este de mare ajutor persoanelor care sufera de crampe sau colici intestinali. Continut caloric: 35-39 la 100 de grame de ardei gras rosu crud (cel verde e mai putin caloric). CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE In bucataria romaneasca, ardeii grasi maruntiti sunt folositi des si la prepararea diferitelor tipuri de ciorbe. Una dintre cele mai populare mancaruri romanesti, dar si balcanice, o reprezinta ardeii umpluti, cu orez sau cu carne, serviti alaturi de iaurt. Ardeiul este folosit si ca topping important pentru prepararea unei delicioase pizza vegetariene. Indiferent de modul de folosire sau de preparare, este obligatoriu de fiecare data, dupa ce i-ati spalat bine sub un jet de apa rece, sa scoateti din ardei semintele si cotorul, cu ajutorul unui cutit ascutit. LA CE TREBUIE SA FITI ATENTI CAND CUMPARATI SI DEPOZITATI ARDEII GRASI Cand ii achizitionati, ardeii grasi trebuie sa aiba culorile vii (indiferent ca sunt rosii, verzi, galbeni sau portocalii), sa atarne greu si sa aiba pielea complt neteda, fara taieturi sau puncte negre. Acasa pot fi tinuti la frigider aproximativ o saptamana, in conditii optime, dupa aceasta perioada incep sa-si piarda din prospetime si din calitati. Daca totusi va decideti sa ii si congelati, desi se intampla rar acest lucru, cel putin in tara noastra, e bine sa-i puneti intregi, si nu taiati pe jumatate, se vor proteja mai bine. CONCLUZIE: Ardeiul gras este originar din America de Sud, are o vechime de peste 5000 de ani si a fost adus in Europa de catre exploratorii spanioli. Romania este in prezent intre primii 5 producatori mondiali. Din punct de vedere biologic si ardeiul gras este considerat fruct, insa a devenit cunoscut in alimentatie ca leguma. Pentru pasionatii si iubitorii de diete, ardeiul gras este folosit cu succes in mai multe tipuri de diete, cea mai importanta cea de slabit, in care, timp de trei saptamani, ardeiul gras se consuma la fiecare masa a zilei, alaturi de alte mancaruri compatibile din punct de vedere caloric.