Secretia de acid uric de-a lungul digestiei poate sa atinga cel mai ridicat prag, daca dieta este bogata in alimente bogate in purine, cum ar fi acelea bogate in proteine, organe de la animale, unii pesti grasi, unele tipuri de legume cum ar fi: fasolea uscata, lintele si ciupercile. Cand purinele sunt metabolizate (sunt descompuse in celule) acestea formeaza acidul uric. In ceea ce priveste nivelul normal de acid uric acesta serveste ca si antioxidant si ajuta la prevenirea leziunilor peretilor vaselor de sange. Cert este ca, o cantitate prea mare de acid uric va cauza formarea de cristale de acid uric, care sunt depozitate in tendoane, rinichi si in alte organe. Aceasta acumulare se refera la acele persoane care sufera deopotriva de artrita si guta. Purinele in dieta moderna O dieta bogata in purine, obezitatea, consumul frecvent de alcool si terapia cu diuretice poate contribui major la cresterea exagerata a nivelului de acid uric la persoanele care sufera de guta. Cercetari preliminare sugereaza ca rezistenta la insulina poate juca un rol major in dezvoltarea gutei. De fapt persoanele cu diabet neuropatic pot sa gaseasca benefica o dieta saraca in purina tocmai pentru ca restrictioneaza consumul de purine. Guta si diureticele Guta apare ca si efect secundar al unor diuretice. O parte din tratamentul pentru guta recomanda consumul de apa din belsug, iar cei care urmeaza un regim ce impune restrictii in ceea ce priveste consumul de fluide nu-si pot permite un asemenea risc. Devreme ce persoanele ce sufera de guta urmeaza o dieta restrictiva, cand li se spune ca dieta include un set de restrictii panica isi face loc. Cu toate ca este posibil sa urmezi ambele seturi de restrictii cu determinare si rabdare. Alimente interzise De ce alimente interzise? Pentru ca acestea contin suficiente purine cat sa agraveze situatia. Iata care sunt acestea: bere, ansoa, organe de animal (creier, rinichi, ficat), sosuri grase, drojdie de bere, sardine, hering, scrumbie. Pe de alta parte exista alimente care au un continut moderat de purine si acestea pot fi consumate cu moderatie, ca de exemplu: peste proaspat si peste de apa sarata, carne, carne de pasare, supele cu carne, sparanghel, ciuperci, conopida, legume, fulgi de ovaz, tarate, germeni de grau, paine din cereale integrale, oua si cereale. [next]Si in cele din urma am ajuns la acele alimente care contin foarte putine purine, acestea pot fi consumate fara restrictii. Iata care sunt acestea: paine si cereale (cu putine fibre, faina alba, cereale rafinate) nuci, arahide, unt. Legumele nu sunt bogate in purine, supele crema, cafea, ceai, sucuri de fructe, bauturi dulci, gelatina, zahar si branza cu putine grasimi. Nu trebuie sa se inteleaga gresit cum ca, se vor exclude definitiv proteinele din dieta. Nicidecum, sa nu uitam ca organismul are mare nevoie de proteine pentru a-si mentine mentine masa musculara sau dupa nevoi pentru construire. Alege produse lactate cum ar fi branza, lapte si oua. In general decide-te pentru produse lactate cu putine grasime, acestea vor reduce drstic riscul de dezvoltare a gutei. Nucile, fructele, cerealele, altele decat faina de ovaz si multe legume contin cateva proteine si au si alti nutrienti importanti. Alimentele care au un nivel ridicat de purine pot fi consumate cu moderatie, cum ar fi ciupercile, spanacul, ovazul si faina de ovaz, proteine din soia, paine din cereale integrale, mazare verde, sparanghel. Limiteaza portia cu aceste alimente si carne, peste si carne de pasare la o singura portie pe zi. Daca urmezi un tratament care nu impune restrictii in ceea ce priveste consumul de lichide, consuma suficienta apa pentru a ajuta organismul sa scape de excesul de acid uric. Limiteaza sau elimina de tot consumul de alcool din dieta, mai ales berea care contine drojdie de bere. Alimente benefice La unele persoane care sufera de guta s-au dovedit benefice sucurile de cirese si capsuni. Unii compusi din mure reduc inflamatia si nivelul de acid uric. Pestele gras, uleiul de masline si de rapita reduc inflamatia si de asemenea si tofu are efecte benefice. Scapa de excesul de grasime Incearca sa slabesti, asa cum obezitatea este un factor de risc pentru aceasta afectiune, iar prezenta in organism poate conduce la forme grave ale gutei. Daca reusesti sa te mentii la o greutate sanatoasa atunci vei reusi sa reduci productia de acid uric. Nu urma o dieta saraca in carbohidrati pentru ca poate agrava situatia. Discuta cu medicul tau sau cu un nutritionist despre schimbarile pe care vrei sa le aduci dietei tale. Adopta o dieta sanatoasa care sa-i asigure organismului suficienti nutrienti prin care sa poti sa-ti mentii greutatea.