Astmul care se declanseaza in copilarie este rezultatul unei alergii, iar simptomele pot fi accentuate de numerosi factori, incluzand alimentatia si aerul poluat. De obicei astmul la copii apare numai daca in familia respectiva au mai existat antecedente, doi din trei copii dezvolta astm la maturitate. Cu toate ca nu exista o cauza si un tratament pentru astm, procentajul persoanelor care sufera de astm este de 5 ori mai mare in tarile dezvoltate. Exista teorii care fac o asociere intre acest dezechilibru de respiratie si gradul ridicat de poluare, consumul de alimente cu chimicale si praful din camin. Astmul care apare la adulti nu este o reactie alergica la una din situatiile din mediul inconjurator, dar este accentuat de schimbari fizice din organism, asa cum este bronsita. Identifica alimentele pe care trebuie sa le elimini din dieta Identificarea alimentelor care accentueaza simptomele de astm se poate dovedi o grea incercare. Un pas important este mentinerea unui jurnal cu obiceiurile tale alimentare pentru a putea depista acele alimente care au fost servite inainte de criza de astm. Alimente care creeaza probleme persoanele ce sufera de astm sunt: faina, drojdia de bere, nucile, laptele de vaca, cafeina (din ciocolata, cafea, cola, ceai), ouale si vinul rosu. Exista studii recente care scot la iveala faptul ca un consum ridicat de grasimi polinesaturate din margarina poate creste riscul de astm la unele persoane. La acestea se mai adauga: berea, fructele confiate, cartofii procesati, crevetii, faina alba rafinata si prajiturile. De ce? Pentru ca aceste alimente agraveaza problemele respiratorii in special astmul. Aditivii alimentari pe care trebuie sa-i reduci Unii copii care sufera de astm manifesta reactii extreme la multi coloranti alimentari artificiali, arome si conservanti. Aditivii care inregistreaza cele mai multe probleme la acele persoane care sufera de astm sunt: glutamatul monosodic, dioxidul de sulf, sare, nitriti etc. Alimente permise in cadrul dietei Alimentele bogate in antioxidanti si betacaroten pot fi benefice prin reducerea atacurilor de astm, gratie abilitatii sale de a neutraliza actiunea radicalilor liberi, protejandu-se astfel plamanii. Astfel includerea a cat mai multor alimente de acest gen in dieta, in special fructe si legume intens colorate (caise, piersici, morcovi, ardei), legume verzi (spanac), alimente bogate in vitamina C (portocale, grapefruit, kiwi si rosii) si alimente bogate in vitamina E (ulei din germeni de grau). [next]Planificarea unei diete sanatoase pentru astm, pentru reducerea simptomelor de boala, devine un lucru usoara daca se cunosc valorile nutritive ale alimentelor. Saptamanal ar trebui sa consumi ulei de peste, intrucat acesta reduce inflamatia de la nivelul plamanilor. In locul unui cheeseburger, care ar putea contine grasimi ce agraveaza inflamatia, serveste o portie de file de peste la cuptor, pentru a echilibra nivelul acizilor grasi din organism. Sugestii Persoanele care sufera de astm ar trebui sa includa in dieta: acizi grasi, esentiali omega 3, in special aceia din pestii grasi (somon, hering, sardine), despre care s-a aratat ca au proprietati anti-inflamatorii cu toate ca nu exista prea multe studii care sa prezinte si scoata la ievala mecanismul in sine. Exista cateva diete care promoveaza un consum ridicat de grasimi omega 3 asa cum este Dieta Omega 3 si Dieta Mediteraneeana. Alti nutritionisti sunt de parere ca persoanele care sufera de astm ar trebui sa consume mai multe produse bogate in magneziu, care ajuta caile respiratorii. In locul dressingurilor din comert sau a uleiurilor vegetale rafinate cum este uleiul de floarea-soarelui incearca ulei extra-virgin de masline. Consuma zi de zi usturoi si ceapa, dar o cantitate moderata. Contin substante cu proprietati antioxidante. Aceste legume nu numai ca neutralizeaza activitatea radicalilor liberi care contribuie la dezvoltarea astmului, dar confera si savoare mancarii. Redu cantiatea de sare. In schimbul acesteia foloseste ierburi proaspete (busuioc, coriandru, oregano, etc). Consuma mai multe fructe si legume organice, inclusiv salata verde. Iar pentru condimentarea mancarii foloseste: cucurma si ghimbir. Un studiu recent a aratat conexiunea care se stabileste intre consumul unor legume si mentinerea tonosului pentru reducerea riscului de a dezvolta simptomele bolii. Alimente specifice ce contin vitamina A si C au efecte benefice asupra bonavilor de astm. Cercetatorii au numit broccoli si ficatul ca alimente-minue in dieta pentru astm. Copiii care urmeaza o dieta bogata in aceste vitamine prezinta un risc scazut de a suferi la un moment dat de astm. In ziua de azi tot mai multi copii dezvolta astm, in cele mai multe cazuri factorul nociv este aerul poluat, iar noi cei, care contribuim la poluarea mediului avem o parte de vina.