Laptele de soia vs laptele de vaca

Laptele de soia vs laptele de vaca

Daca din meniul tau zilnic nu lipsesc produsele din soia, probabil te intrebi care sunt mai bune, acelea 100% naturale sau cele pe baza de soia, si cum laptele contine cele mai multe proteine este exemplul clar pentru a vedea care sunt mai bune pentru organism. Lactoza din laptele de vaca este principalul carbohidrat din acest aliment, fiind raspunzator pentru multe cazuri de alergii (intoleranta la lactoza).

 

Aceste persoane sufera de intoleranta la lactoza, cauzata de un deficit de enzime, de care este nevoie pentru a descompune lactoza. Simptomele sunt: diaree, gaze, senzatia de stomac umflat. Iar laptele de soia reprezinta cea mai buna alternativa. Sa fie oare la fel de nutritiv ca laptele de vaca? Tehnic vorbind nu este lapte, ci o bautura preparata din boabe de soia. Devreme ce nu contine lactoza, laptele de soia este benefic persoanele ce sufera de intoleranta la lactoza.

 

Laptele de soia este ideal pentru vegetarieni, intrucat acestia nu consuma produse lactate de fel.
In ziua de azi tot mai multi oameni se decid pentru lapte de soia si asta datorita nenumaratelor beneficii. Beneficiile din soia raman subiectul unei lungi dispute, cu toate ca s-a ajuns la concluzia ca laptele de soia contine multe componente sanatoase. Diferenta majora dintre cele doua alimente este aceia ca laptele de soia este un derivat din plante, iar cel de-al doilea are provienienta animala.

 

O cana cu lapte de soia contine aproximativ 7 grame de proteine, 4 grame de carbohidrati, 4 grame de grasimi si zero colesterol. In plus, laptele de soia ii asigura organismului cateva vitamine din complexul B. Exista varietati de produse lactate din soia cu adaos de vitamine (calciu, vitamina E, vitamina B12, D). recomandarea este sa consumi zilnic cate 25 de grame de proteine din soia.

 

Laptele de vaca contine carbohidrati, vitamine, grasimi si minerale. Laptele de vaca contine 8 grame de proteine si 12 grame de carbohidrati la o cana. Este o sursa buna si de alti nutrienti esentiali. O cana cu lapte de vaca ii asigura unui adult 30% din doza zilnica de calciu si 50% din doza de vitamina B12. De obicei contine un adaos de vitamina D tocmai pentru a se favoriza absorbtia calciului in oase. Vitamina A este adaugata si ea.

 

Ce face laptele de vaca sa fie mai bun?
Pasteurizarea, procesul prin care laptele este incalzit, distruge multe bacterii, enzime sanatoase si proteine. Dupa pasteurizare consumi o bautura care nu are niciun beneficiu din punct de vedere nutritiv si poate cauza mai mult rau. In schimb daca consumi lapte crud obtii mai multe beneficii. Ce vreau sa spun cu asta? Ca este mult mai sanatos sa consumi laptele proaspat muls decat pasteurizat. Beneficiile sunt multe.

 

[next]Este bogat in enzime si contine 22 de amino acizi esentiali. Contine fosfat, care este important pentru absorbtia calciului. Laptele crud este o sursa excelenta de calciu. Contine vitamine, in special vitamina B12, care se gaseste mai mult in carne. Contine enzime sanatoase, vitamina A, B si C. Cercetatorii arata ca acest aliment contine enzime si anticorpi. Contine compusi ce ajuta in digerarea grasimilor. Contine acid linoleic conjugat, care lupta impotriva cancerului.

 

Beneficiile laptelui de soia
Beneficiile laptelui de soia nu pot fi neglijate. Multe persoane se intreaba cum poate sa rivalizeze cu laptele de vaca. Laptele de soia este bogat in proteine si chiar daca nu-ti vine sa crezi are mai multe fibre decat laptele de vaca. De asemenea contine substante similare estrogenului. Acesti compusi previn multe tiprui de cancer, afectiuni ale inimii, osteoporoza etc.
Laptele din soia contine grasimi, are mai multe grasimi decat laptele de vaca, dar nu cotine niciun pic de colesterol.

 

Si pentru ca provine din plante, are mai putine grasimi saturate decat laptele de vaca. In caz ca nu stiai, grasimile saturate cresc riscul afectiunilor cardiovasculare. Are de 10 ori mai multi acizi grasi decat laptele de vaca. Laptele de soia nu contine niciun pic de colesterol, in schimb o cana cu lapte de vaca are 34 de mg de colesterol. Laptele de soia micsoreaza nivelul de colesterol rau, in timp ce laptele de vaca creste nivelul acestuia.

 

Laptele de soia contine de patru ori mai multa vitamina B1 si dublul cantitatii de vitamina B3 regasite in laptele de vaca.
Consumat frecvent, laptele de soia previne afectiunile la inima gratie fitochimicalelor, compusi care nu se regasesc in laptele de vaca. Dar beneficiile laptelui de soia nu se opresc aici, acest aliment contine mai mult magneziu, mangan si cupru comparativ cu laptele de vaca. Mai precis laptele de soia contine de 42 de ori mai mult mangan decat laptele de vaca, iar manganul este un minerale esential in mentinerea oaselor sanatoase.

 

Cercetatorii au aratat ca barbatii care consuma zilnic doua cani cu lapte de soia au un risc cu 70% mai mic de a dezvolta cancer la prostata. Nu exista efecte similare de pe urma consumului de lapte de vaca.
Tu ce fel de lapte bei?