Sfaturi pentru un colesterol sanatos

Sfaturi pentru un colesterol sanatos

Chiar daca medicul tau iti va prescrie un tratament medicamentos, pentru reducerea nivelului de colesterol, tot va trebui sa-ti schimbi dieta si sa devii mai activ pentru a tine departe afectiunile cardiovasculare. Multi americani servesc portii uriase, care sunt duble fata de portia recomandata pentru mentinerea sanatatii. Daca procedezi si tu la fel risti sa te ingrasi.

 

Dar nu este tot, daca mancarea pe care o servesti este bogata in grasimi, acest lucru iti afecteaza nivelul de colesterol din sange. Ca sa nu te imbolnavesti va trebui sa stii exact cat trebuie sa mananci, de exemplu o portie de peste inseamna exact cat iti incape intr-o palma, la fel si in cazul unei portii de fructe, in ceea ce priveste o portie de legume gatite, orez sau paste ar trebui sa fie exact acea cantitate care iti incape in palmele impreunate.

 

Incepe-ti ziua cu cereale integrale!
Un bol cu faina de ovaz sau cereale integrale iti confera beneficii pentru toata ziua. Fibrele si complexul de carbohidrati din cerealele integrale te ajuta sa-ti simti stomacul plin mult mai repede, asa ca nu vei mai avea tentatia de a manca foarte mult la masa de pranz. Toate aceste alimente reduc nivelul colesterolului rau si te ajuta foarte mult in lupta cu kilogramele in plus. Alte exemple de cereale integrale sunt: orez salbatic, popcorn, orez brun, tarate si faina de grau, integrala.

 

Mai multa fasole, mai putini cartofi!

Ai nevoie de carbohidrati pentru energie, dar unele aduc mai multe beneficii comparativ cu altele. Cerealele integrale cum este orezul brun, pastele din faina integrala si fasolea au mai multe fibre si nu cresc atat de mult nivelul de zahar din sange. Scad riscul de a dezvolta diabet si reduc nivelul de colesterol.
Alti carbohidrati ca: painea alba, cartofii albi, orezul, produsele de patiserie, cresc rapid nivelul de zahar si cresc riscul de dezvoltare a diabetului de tip doi.

 

Fa miscare!
Chiar si 30 de minute de activitate fizica, timp de cinci zile pe saptamana (20 de minute de 3 ori pe saptamana de jogging) poate micsora nivelul de colesterol rau, in timp ce nivelul de colesterol bun creste si cu cat faci mai multe exercitii cu atat mai bine. De asemenea te ajuta sa-ti mentii greutatea si scade riscul dezvoltarii de cheaguri de sange in artere. Nu este nevoie sa faci 30 de exercitii de forta, poti sa faci 10 minute de exercitii dupa care pauza si iar sport.

 

[next]Plimba-te!
Daca nu-ti place sa faci exercitii sau urasti sa mergi la sala de gimnastica atunci opteaza pentru o plimbare. Este usor, sanatos si te relaxezi. Exercitiile aerobice sau cardiovasculare cum ar fi mersul pe jos reduce riscul de infarct si afectiuni la inima, te ajuta sa slabesti si sa-ti mentii oasele tari. Daca esti la inceput bifeaza-ti in program 10 minute de plimbare pentru ca mai apoi sa cresti gradual numarul de minute.

 

Ce sa faci cand mananci in oras
Daca acasa incerci sa mananci sanatos nu incerca sa spulberi tot atunci cand iei masa in oras. Mancarea de la restaurant poate sa contina grasimi saturate, calorii si sodiu. Pana si alegerile aparent sanatoase pot fi servite in portii uriase, ceea ce nu este bine. Incearca aceste sfaturi:
-opteaza pentru mancaruri pregatite la aburi, prin fierbere sau coacere si refuza prajelile,
-cere doar pentru jumatate de portie.

 

Capcanele din etichetele alimentare
Daca vrei sa nu ai probleme cu colesterolul este esential sa citesti etichetele produselor alimentare. Verifica portia. Daca scrie pe eticheta cereale integrale verifica atent ingredientele faina integrala sau cereale integrale ar trebui sa fie primele cuvinte de pe lista.
Un produs alimentar cu zero grame colesterol poate totusi sa-ti influenteze nivelul de colesterol. Grasimile saturate sunt un alt lucru la care trebuie sa fii atent cand citesti etichetele.

 

Nu te stresa!
Stresul cronic poate sa creasca tensiunea sangelui, crescand riscul de a dezvolta ateroscleroza, care apare de obicei atunci cand se formeaza o rana din cauza depozitelor de colesterol de pe peretii arterelor. Iar cercetarea arata ca pentru unele persoane stresul influenteaza in mod direct nivelul de colesterol. Redu stresul apeland la exercitii de relaxare sau meditatie. Concentreaza-te pe respiratie, este un exercitiu care combate stresul, pe care il poti face oriunde.