Afla daca organismul tau are nevoie de crom!

Afla daca organismul tau are nevoie de crom!

Este de-ajuns ca in organism sa existe un deficit pentru a se instala un dezechilibru, ca intr-o puzzle daca lipseste o piesa imaginea nu poate fi completa. Cromul este un mineral esential care trebuie asimilat din dieta intrucat organismul uman nu-l poate produce. In organism cromul functioneaza impreuna cu insulina pentru a se putea directiona glucoza in celule.

 

Din pacate cromul se pierde in urma procesului de rafinare al alimentelor. De exemplu cand trestia de zahare este preluata pentru a se obtine zaharul alb, 93% din crom se pierde in urma procesului de rafinare. Lipsa de crom din organism se poate datora si consumului de mancaruri procesate. De exemplu nord americanii consuma multe mancaruri rafinate motiv pentru care acestia sufera de deficit de crom.

 

Lipsa de crom poate declansa multe afectiuni grave. Care este conexiunea care se stabileste intre nivelul de crom din sange, diabet, un nivel prea mare de colesterol, hipertensiune si obezitate? Toate acestea se pot declansa din cauza lipsei de crom, care declanseaza o proasta utilizare a insulinei in metabolism.

 

Cromul si pierderea in greutate
Cormul poate modifica modul in care organismul utilizeaza insulina, in orice caz prin asta nu ar trebui sa se inteleaga neaparat si mai putine kilograme. Toleranta la glucoza interactioneaza cu insulina si regleaza cantitatea de glucoza care trebuie sa ajunga in celule. Toleranta la glucoza incurajeaza productia de energie (arderea caloriilor) si poate diminua senzatia de foame. Cromul poate deveni un aliat destoinic in lupta cu kilogramele in plus daca este combinat cu o dieta echilibrata si un program de exercitii fizice.

 

Nu exista o solutie magica la pierderea in greutate, dar multi oameni includ cromul in alimentatie ca pe un element important in procesul de slabit si devin dezamagiti atunci cand nu obtin rezultatele dorite. Conexiunea dintre suplimentarea cu crom si pierderea in greutate este adesea discutata, o persoana care are greutatea peste limita celei normale prezinta mai mereu riscul de a dezvolta o toleranta la insulina, iar tratamentul consta in suplimente cu crom pentru a se regla nivelul de zahar din sange. Administrarea de crom da rezultate in programul de slabit, dar numai la acei indivizi care au un deficit de minerale.

 

Controlul nivelului de glucoza din sange
Cromul ii permite insulinei sa fie folosita eficient in organism, prin reglarea nivelului de glucoza din sange. Este benefic pentru acei indivizi care sufera de hipoglicemie, intoleranta la glucoza si diabet. La persoanele care sufera de hiperglicemie, cromul influenteaza nivelul de insulina prin inlaturarea excesului de zahar din sange.

 

[next]In schimb la acele persoane cu hipoglicemie, cromul reuseste sa normalizeze functiile insulinei restabilind nivelul optim de glucoza, dupa ce s-a servit o doza mare de zahar. In anul 1997 s-a facut un studiu pe acele persoane care sufera de diabet. Unui grup i s-a administrat 200 de micrograme de crom pe zi, iar celui de-al doilea grup 1,000 de micrograme de crom pe zi. Dupa patru luni de zile s-a constatat ca toti subiectii nu mai aveau probleme cu nivelul de insulina si glucoza din sange.

 

Cercetatorii au aratat ca acei subiecti carora li s-a administrat 200 de micrograme de crom pe zi le-a scazut rapid nivelul de insulina, dar nu s-a modificat nivelul de glucoza. Cel de-a doilea grup a inregistrat o scadere a nivelului de glucoza, iar dupa patru luni s-a putut observa ca nivelul de insulina a scazut.

 

Doza necesara
Pentru adultii care nu au probleme cu sanatatea se recomanda o doza de cel putin 200 de micrograme pe zi. Pentru aceia care sufera de diabet doza variaza intre 200 si 1,000 de micrograme de crom pe zi. Daca ai diabet de tip doi, doza de crom trebuie sa fie mai mare decat valorile prezentate mai sus.

 

Oricum daca diabetul tau este controlat printr-un tratament medicamentos, nivelul de glucoza va scadea pe masura ce iei lua suplimente cu crom. De obicei se recomanda sa cresti doza de crom cu 200 de micrograme pe saptamana pana cand atingi 1,000 de micrograme. Nu uita sa-ti intrebi medicul cand ai nelamuriri.

 

Alimente bogate in crom
Aceste alimente sunt: broccoli (o cana cu broccoli are 22 de micrograme crom), ceapa (24,8 micrograme crom), curcan (10,4 micrograme in 3 felii), ca de altfel si fructe de mare si branza. Cantitatea de crom regasita in alimente este relativ mica, iata de ce este nevoie sa se administreze si suplimente nutritive. Pentru ca organismul tau sa absoarba mai usor cromul va trebui sa res[pecti cateva reguli:
-sa reduci cantitatea de zahar, dulciuri (bomboane, acadele),
-redu cantitatea de faina rafinata,
-consuma produse din faina integrala,
-consuma  multivitamine cu 200 micrograme crom.