De ce e bine sa consumam orez

De ce e bine sa consumam orez

Alte beneficii sunt: rezistenta la hipertensiune, dizenterie si afectiuni ale inimii. Orezul reprezinta felul principal de mancare in multe tari si este una dintre cele mai importante cereale, care hraneste mai mult de jumatate din populatia lumii. Beneficiile orezului pot fi regasite in mai mult de 40.000 de varietati, disponibile in toata lumea. Cele doua tipuri principale de orez sunt: orezul integral si orezul alb.

 

Orezul integral nu este la fel de mult procesat, prin urmare are continutul nutritional ridicat, orezul alb in schimb este procesat iar taratele care raman in urma procesarii sunt inlaturate si deci prin urmare are mai putina valoarea nutritiva. Orezul mai poate fi definit prin lungimea bobului. Bucataria indiana si chinezeaza au specialitati din orez cu bob lung, in timp ce tarile din vest prefera orezul cu bob scurt sau mediu. Asa cum precizam si anterior orezul este bogat in nutrienti.

 

Este bogat in carbohidrati, reprezentand o sursa buna de energie pentru organism si ajuta in buna functionare a creierului. Nu are colesterol, ceea ce inseamna ca persoanele care au nivelul de colesterol mult prea mare pot consuma orez fara nicio grija. Suna bine, nu? Nu contine sodiu si nici grasimi nocive pentru organism. Consumat alaturi de fructe, legume, seminte si carne constituie un aliment de baza in orice dieta echilibrata.

 

De ce ar trebui sa dopti o dieta echilibrata? Pentru ca astfel ii asiguri organismului cat mai multi nutrienti, proveniti din toate categoriile de mancaruri (fructe, legume, carne, seminte). Si pentru ca nu contine sodiu poate fi consumat cu succes de catre acele persoane care sufera de hipertensiune.

 

Este bogat in vitamine, ceea ce il transforma intr-un aliment nutritiv pe care e musai sa-l incluzi in dieta. Contine: niacina, vitamina D, calciu, fibre, fier, tiamina si riboflavina. Gratie fibrele orezul promoevaza senzatia de satietate. Cu alte cuvinte mananci mai putin si te saturi si este bine stiut faptul ca fibrele ajuta tractul digestiv.

 

Daca pana acum te mirai de ce mananca asiaticii orez si nu se ingrasa, iata o explicatie cat se poate de logica, nu numai ca lasa un timp digerarii mancarii, dar consuma orez care nu contine grasimi.
Daca nu mananci in graba si lasi un timp mancarii sa se digere vei vedea ca te saturi mai usor.

 

Stiai ca orezul etse un aliment minune in prevenirea cancerului? Orezul integral asa cum este orezul brun este bogat in fibre insolubile, care ii ofera organismului protectie impotriva multor tipuri de cancer. Multi oameni de stiinta sunt de parere ca asemenea fibre insolubile sunt vitale in protectia organismului de celulele canceroase.

 

[next]Coaja orezului este folosita in tratamentul pentru combatarea dizenteriei. Coaja unei plante de oerz de trei luni detine proprietati diuretice. Poporul chinez este de parere ca orezul creste apetitul, vindeca durerile de stomac si indigestia.
Vrei sa stii care este conexiunea dintre Alzheimer si orezul brun? Se spune ca orezul brun are un nivel ridicat de nutrienti neurotransmitatori care pot preveni boala Alzheimer.

 

Uleiul din tarate de orez detine proprietati antioxidante care asigura sanatatea vaselor de sange prin reducerea nivelului de colesterol din sange.
Ti se pare putin? Sa stii ca lista beneficiilor consumului de oerz nu se termina aici. In plus, s-a aratat ca orezul poate preveni constipatia cronica. Fibrele insolubile din orez actioneaza ca si un burete care poate fi impins prin tractul digestiv foarte usor. Despre orezul brun si cerealele integrale se stie ca acestea sunt bogate in fibre. Ca sa lupti cu constipatia va trebui sa consumi suficiente lichide, asta in cazul in care ai servit portii mari cu alimente bogate in fibre.

 

Persoanele care sufera de diabet ar trebuie sa opteze pentru orez brun si asta pentru ca are indexul glicemic mic. Doar cateva cesti cu orez brun iti asigura aproximativ 100% din doza zilnica de mangan, care ajuta in producerea de energie din carbohidrati si proteine. Orezul brun este extrem de benefic pentru buna functionare si in producerea de hormoni sexuali.
Pe langa toate acestea oerzul este un tonic natural, diuretic si antiinflamator.

 

Ca si diuretic natural orezul reduce simptomele sindromului premenstrual.
Orez cat si faina din orez pot sa inlocuiasca faina de grau, putand fi consumate de acele persoane care nu tolereaza glutenul.
In plus il poti pregati in diverse moduri: sub forma de sushi, fiert, gatit cu creveti, cu pui, cu legume etc. Tu obisnuiesti sa consumi orez?