Fructele proaspete contin zahar? Ei bine, da! Dar este vorba de alt tip de zahar (fructoza) decat cele pe care il folosim in prepararea mancarurilor (zahar alb rafinat). Ca sa intelegi de ce si acesti compusi din fructele proaspete sunt numite tot zaharuri ti se poate parea mai usor daca te uiti indexul glicemic. Cand mancarea este ingerata pancreasul este cel care secreta insulina. Daca un aliment este bogat in carbohidrati este nevoie de mai multa insulina. De-a lungul timpului daca pancreasul este stimulat sa secrete mai multa insulina se poate ajunge la rezistenta pentru insulina sau chiar la diabet de tip doi. In plus, este favorizata luarea in greutate. Alimentele cu un index glicemic mic sunt in general sarace in carbohidrati si zaharuri si nu stimuelaza pancerasul sa secrete un nivel ridicat de insulina. Nu numai ca sunt digerate mai usor, dar odata consumate hidrateaza corpul, in plus sunt considerate alimente care detin proprietati de prevenire si tratare a multor afectiuni. Sunt bogate in vitamine, minerale si enzime. Cand urmezi o dieta, mai ales una saraca in carbohidrati, ar trebui sa te feresti de fructele cu un continut ridicat de zahar. Zaharul este considerata o substanta nociva pentru organism. Persoanele care sunt preocupate de starea lor de sanatate raman surprinse atunci cand un fruct, in ciuda faptului ca este un produs natural poate sa spulbere abilitatea unei persoane de a-si mentine greutatea si in cazul in care sufera de diabet, subtsnatele din fruct pot influenta niveluld e zahar din sange. Nu hiperglicemia este factorul care declanseaza diabetul ci excesul de grasime, cauzat de multe kilograme in plus. Asa cum probabil stii persoanele care au o greutate peste limita celei normale sufera si de afectiune cardiovasculare, adica afectiuni aparute ca si o consecinta a primeia, tot asa apare si diabetul. Iar persoanele care dezvoltqa diabet trebuie sa fie foarte atente la ceea ce mananca pentru a nu influenta nivelul de zahar din sange. Daca te intrebi ce sunt glucidele iti voi spune ca acestea sunt substante transformate in glucoza. Se gasesc in alimente, care contin fie zahar fie amidon. [next]Ideal este sa consumam alimente cu glucide numai pe stomacul gol, la un interval de timp egal cu ingerarea lor. Exista de asemenea glucide bune (cu un indice scazut) si respectiv glucide rele (cu un indice glicemic mare). Daca optezi pentru fructe cu putine zaharuri organismul tau va putea absorbi fibrele, vitamina C si antioxidantii din fructe fara sa fie influentat in vreun fel nivelul de zahar din sange. Te intrebi care fructe au un nivel redus de zahar? Pepenele Cand vine vorba de un continut scazut de zahar si multi nutrienti una dintre cele mai bune alegeri pe care le poti face este servirea unei portii cu pepene rosu. Are cel mai scazut continut de zahar dintre toate fructele, o cana cu bucati de pepene rosu are numai 3 grame de zahar. Credeai ca acesta este singurul beneficiu al consumului de pepene rosu? Nu, in niciun caz lista nu se termina aici! Pepenele are putine calorii, ceea ce il face un aliment minune in orice dieta de slabit. De ce? Pentru ca acesta are un continut ridicat de apa, ceea ce favorizeaza senzatia de satietate si pierderea in greutate. O cana cu bucati de pepene rosu are numai 50 de calorii. Pepenele rosu are numai 9 grame de zahar la o singura cana. Merele Au un continut scazut de zaharuri, sunt o sursa excelenta de vitamina C si pectina. Ce este pectina? Pectina este fibra solubila care favorizeaza eliminarea toxinelor din corp si ajuta in mentinerea constanta a nivelului de colesterol. Fructele de padure Capsunile are cele mai putine zaharuri, numai 7 grame la o singura cana. Culoarea de un rosu aprins este un semn ca aceste fructe de padure sunt bogate in anticianini, care protejeaza organismul si creierul de actiunea radicalilor liberi. Capsunile au in plus proprietati anti-inflamatorii gratie continutului ridicat de fenol. Zmeurele si murele sunt si ele o alegere buna cand vine vorba de fructe cu putine zaharuri. Citricele Daca iti vine sa crezi sau nu lamaia are cel mai scazut continut de zahar. Aciditatea din lamaie ajuta digestia. O lamaie de dimensiune medie are in jur de 2 grame de zahar. Daca ar fi sa o compari cu o portocala de aceeasi dimensiune, portocala are 14 grame de zahar, iar grapefruitul are 11 grame. Ce este verde si are un gust acrisor? Lime! Lime este un alt fruct cu putine glucide. Ce zici de o limonada? Ti-ar placea, nu? In plus este mult mai sanatoasa decat un pahar cu suc carbogazos. Rubarba Este un fruct care de obicei este consumat in combinatii de alte alimente. Betigasele de rubarba pot fi consumate cu un varf de sare. ½ de cana cu rubarba are: 1,5 grame carbohidrati, 1 gram fibre, 13 calorii. Un betigas de rubarba are 2 grame de carnohidrati, 1 grame de fibre si 11 calorii. Indexul glicemic pentru 1.2 de cana cu rubarba este 1. In plus rubarba este o sursa buna de vitamina K si C. Daca optezi pentru rubarba este un lat lucru bun, caci are un continut scazut de zahar. Fructe cu un continut ridicat de zaharuri Acestea sunt: ciresele, mandarinele, rodii, mango, smochinele si bananele. Dieta ta include si fructe?