Bucataria caraibiana cuprinde totalitatea bucatariilor statelor si insulelor care alcatuiesc aceasta regiune colorata si foarte dinamica a lumii. Mai exact, sunt 37 de tari incluse in aceasta regiune, dintre care Mexicul, Venezuela, Columbia, Jamaica si Cuba au fost tratate separat. Ca si caracteristici generale, bucataria caraibiana se remarca prin consumul regulat al orezului, al fructelor de mare, al porumbului, al carnii de pui si de capra, fiind una dintre bucatariile regionale cu cele mai puternice influente externe, primite in timp din partea europenilor (Anglia, Spania, Franta, Olanda), americanilor, africanilor sau asiaticilor (India, China). Este o bucatarie colorata si, in multe cazuri, inedita. Ingredientele de baza Vegetalele – Fructele au cel mai mare spectru posibil, in comparatie cu restul regiunilor lumii; fructele tropicale predomina (cocosul, ananasul, papaya, mango, portocalele, bananele, fructul pasiunii, lamaia verde), urmate de cele complet locale si necunoscute lumii vestice (fructul de paine, bananele verzi, ugli, tamarindul, guava), acestea din urma nefiind des exportate datorita faptului ca sunt foarte perisabile; pe partea legumelor cele mai importante culturi sunt cele de cartofi dulci, manioc, yams (asemanator cartofului), rosii, castraveti, vinete, ardei grasi, fasole; orezul si porumbul ocupa un loc aparte, gratie faptului ca produsele derivate din aceste doua plante se folosesc la majoritatea meselor; Carnea – Din motive economice, carnea de pui este larg raspandita in regiunea Caraibiana, fiind pregatita cel mai des la gratar, dupa ce a fost marinata intr-un preparat din suc de lamaie verde, ghimbir si ardei iute; carnea de vita si de porc sunt specifice insulelor caraibiene cu influenta spaniola; in fine. Exista si preparate din carne de oaie sau capra, aceste tipuri de carne fiind pregatite in special cu sos de curry. Pestele – fiind o regiune inconjurata in totalitate de ape, tarile caraibiene reprezinta o adevarata comoara culinara in materie de fructe de mare proaspete; practic, sute de specii de peste si de fructe de mare sunt accesibile in orice perioada a anului locuitorilor acestei zone, care le folosesc fie la gratar, fie la cuptor, fie in supe sau tocanite; carnea sarata de cod este o specialitate caraibiana, folosindu-se in special la salate, in omlete sau in mancaruri complexe; Condimentele – ardeii iuti, scortisoara, sofranul, cuisoarele sunt cele mai importante mirodenii folosite; desi nu se poate spune ca toata bucataria caraibiana este iute, aceasta parte a bucatariei este prezenta mai in toate insulele; de altfel, in majoritatea locurilor este obligatoriu ca la masa sa existe o sticla care sa contina un sos iute; Feluri renumite de mancare Antigua si Barbuda: Ducana – reprezinta coltunasi facuti pe baza de cartofi dulci; amestecul final este format din cartofi dulci rasi, faina, zahar, lapte de cocos, apa, sare si putina esenta de vanilie; Antilele Franceze: Féroce – reprezinta cod uscat si sarat servit alaturi de ardei iuti; [next]Aruba: Keshi Yena – reprezinta o rola de cascaval umpluta pe interior cu carne condimentata de pui sau de vita si servita in special de Craciun; Bahamas: Crab ’n’ rice – reprezinta carne de crab fiarta sau facuta la aburi si servita alaturi de orez alb; Barbados: Pudding and Souse – reprezinta carne de porc servita alaturi de o budinca facuta din cartofi dulci; Belize: Garnache – reprezinta un snack foarte popular si consta dintr-o tortilla de grau peste care se pune fasole batuta, varza rasa, morcovi, branza, sare si otet; Costa Rica: Casado – reprezinta un fel de mancare foarte consistent, caloric, compus din orez fiert, fasole neagra, banane verzi prajite, salata, o portie de carne (pui, porc sau vita) si o tortilla; Dominica: Mountain Chicken – reprezinta carnea unei broaste de dimensiuni mari, o specie rara si in continua scadere numerica, fapt ce a dus in ultimii ani la campanii de descurajare a consumului acestei delicatese; Republica Dominicana: La Bandera – reprezinta un fel servit in special la pranz si care consta din orez, fasole rosie, carne( pui, porc, vira sau peste) si salata; Insulele Cayman: Turtle soup – reprezinta o supa consistenta facuta cu carnea de broasca testoasa ca ingredient de baza; Grenada: Oil Down – reprezinta o mancare fiarta in lapte de cocos, compusa din fructul de paine (un fruct specific Caraibelor), sofran si carne uscata si sarata (cod sarat sau hering uscat, sau carne uscata de vita); preparatul este gata atunci cand laptele de cocos a fost absorbit in totalitate de catre ingrediente; Guadelupa: Pâté en Pot – reprezinta capul unei capre gatit la cuptor, alaturi de legume si de mirodenii; Guyana: Guyanese Pepperpot – este o tocanita pe baza de carne de vita, oaie sau porc, multa scortisoara, ardei iuti si cassareep (un sos special facut din radacinile de manioc), si este servita alaturi de orez sau de paine cu unt; Haiti: Tassot et Banane Pesé – reprezinta carne de vita si banane verzi, prajite in acelasi timp in ulei; Honduras: Sopa de Caracol – reprezinta o supa pe baza de scoici in cochilie sau de melci, complet unica in Caraibe; carnea de scoica sau de melc se fierb in lapte de cocos, alaturi de diferite mirodenii si de banane verzi; Martinica: Blaff – reprezinta o supa de peste facuta in zeama de lamaie verde; Nicaragua: Carne Pinchada – reprezinta bucati de carne de pui sau de vita, marinata in bauturi alcoolice (deobicei vin sau bere) si apoi facuta sub forma de frigarui; Panama: Carimañola – reprezinta o gogoasa facuta din manioc (yuca), umpluta cu carne tocata condimentata si prajita in ulei pana devine maronie; Porto Rico: Alcapurria – reprezinta un aluat special facut din plante tropicale, radacini sau banane verzi si umplut cu carne de crab sau de vita si prajit apoi in ulei; este un fel de mancare servit in special la plaja sau de sarbatori; Sf.Kitts si Nevis: Goat water stew – reprezinta carne de capra facuta la foc mic alaturi de papaya, breadfruit, si avand ca baza un sos de tomate; Santa Lucia: Banana and salt fish – reprezinta banane verzi coapte si servite alaturi de peste uscat si sarat, in special cod; Trinidad&Tobago: Bake and Shark – este cel mai popular sandvis al acestei tari si reprezinta carne de rechin facuta sub forma de snitel bagat intr-o chifla; Bauturile bucatariei caraibiene Cocktailurile pe baza de alcool si fructe sunt foarte renumite in Caraibe; berea este o optiune populara in majoritatea insulelor caraibiene, nu insa si vinul. O alta bautura foarte cunoscuta este romul, intalnit nu numai in Jamaica, ci si in Puerto Rico, Barbados sau Bahamas. [next]Ghimbirul se afla la baza mai multor bauturi, cum ar berea de ghimbir, dar si sucul acidulat obtinut din radacina de ghimbir. Dintre bauturile calde, ceaiul se bucura de o popularitate mai mare in comparatie cu cafeaua. In fine, gratie abundentei de fructe tropicale, sucurile naturale si racoritoare (in special pe baza de lamai si de lamai verzi) sunt servite la majoritatea meselor. CONCLUZIE: De la specialitatile pe baza de carne de capra sau de pui la cele pe baza de carne de broasca testoasa sau de melci, bucataria caraibiana este locul unor preparate fascinante, destinata unor oameni care stiu sa petreaca. Desi preparatele nu sunt prea sarace in calorii, bucataria caraibiana este considerata sanatoasa, pentru ca se bazeaza in mare parte pe folosirea de produse proaspete.