Dieta de tip piramida

Dieta de tip piramida

Si pentru ca unii dintre voi inca mai cred ca dieta trebuie tinuta de fiecare data cand au probleme cu numarul pera mare de kilograme, voua acelora dintre voi care va mentineti aceasta parere, va spun ca dieta de tip piramida este mai de graba un stil de viata sanatos. De ce spun asta? Pentru ca odata ce invatam importanta alimentelor sau mai bine zis a fiecarei grupe de alimente, incercam pe cat posibil sa traim sanatos.

 

Si prin implicatie logica includerea in meniul de zi cu zi a alimentelor benefice sanatatii si evitarea pe cat posibila a celor nocive nu ne poate indrepta decat spre o directie corecta. Ce ziceti, vreti si voi sa invatati sa traiti sanatos? Atunci sa vedem care sunt principiile dietei de tip piramida.

 

Acesta metoda se bazeaza pe premisa unei diete saraca in lipide, dar bogata in carbohidrati, care va ajuta sa slabiti mai usor si sa va mentineti in forma. Ce poate fi mai bun de atat? Nu, nu va faceti grij, nu o sa va ingrasati de la numarul de calorii pentru ca acestea provin din alimente sanatoase si nu bogate in lipide.

 

Din pacate unii dintre voi s-ar putea se entuziasmeze atat de mult, incat sa faca unele greseli, care ii vor determina in cele din urma sa renunte la dieta. De ce spun asta? S-a demonsstrat ca dieta nu a functionat pentru toti aceia dintre subiecti, in special cei care au consumat pera multe alimente benefice. Doar stiti ce se spune: “Prea mult, strica”.

 

Aceasta dieta nu este una aparuta peste noapte, asa cum ar intui carcotasii, de fapt dateaza de acum 20 de azi, si era folosita de catre tarile din vest pentru a trata obezitatea. Din pacate acolo rata obezitatii este foarte mare, iar dieta nu prea a ajutat. Asa cum spuneam mai devreme unii se grabesc si uita de existenta regulilor din dieta, motiv pentru care nici nu obtin rezultatele dorite. Nu este totul sa invatati sa mancati mai putine grasimi, conteaza sa verificati si numarul de calorii din zaharurile ascunse.

 

In ce consta de fapt piramida alimentara
Se pune accent pe distribuirea corecta a portiilor cu mancare din toate grupele. Fiecare nivel din piramida este ocupat de cate o grupa de alimente, iar acestea trebuie sa fie prezente in alimentatia de zi cu zi. Respectand principiile, invatam astfel sa mancam sanatos. Si totusi ce inseamna de fapt sa mancam sanatos? Ca sa va raspund la acesta intrebare, o sa explic cum trebuie inteleasa piramida alimentara.

 

[next]Baza piramidei alimentare o reprezinta cerealele, si implicit numarul de portii va fi ceva mai mare. Urmatorul nivel este cel al fructelor, iar portiile zlnice sunt ceva mai mici si tot asa. In niciun caz sa nu incercati sa realizati vreo comparatie intre grupele de mancare, caci fiecare nivel din piramida este important.

 

Dar, puteti taia de pe lista ultimul nivel. Practic dieta isi propune sa va invete sa mancati mai putin gras pentru ca astfel sa puteti asimila mai usor nutrientii proveniti din hrana. Nu uitati ¾ din alimentele consumate trebuie sa fie: cereale, fructe, legume si numai ¼ carne. Haideti ca nu-i deloc greu!

 

Primul nivel-cerealele
Prin cereale trebuie sa intelegeti : paine, cereale si paste obtinute din greu integral. Trebuie sa stiti ca acestea va reface nivelul de energie, asa ca nici cele mai dificile task-uri nu o sa va invinga daca serviti zilnic cereale. Sunt cele mai bune surse de fibre, motiv pentru care trebuie consumate zilnic (cel putin patru portii). Optati pentru produse sarace in grasimi si renuntati la dulciuri (pateuri, fursecuri etc). Nu incercati sa combinati cerealele cu grasimile (smantana, crema de branza).

 

Al doilea nivel
Asa cum probabil intuiti deja, acest nivel este destinat fructelor si legumelor. Includeti in dieta de zi cu zi cel putin doua portii cu fructe si trei cu legume. Daca unii dintre voi stramba din nas cand aud de legume, ar trebuie sa stie ca acestea, pe langa fructe, constituie o sursa excelenta de minerale si vitamine.

 

Al treilea nivel
Aici gasiti: fasole, nuci, peste, oua, caren slaba (de pui, vita, peste) si lactate. Serviti zilnic doua portii cu lactate si cel putin trei portii cu: peste (si alte tipuri de carne slaba), nuci, oua si fasole. In niciun caz sa nu prajiti carnea. Alimentele trebuie gatite fie pe gratar ori fierte. Aveti grija ca ouale sunt bogate in colesterol, asa ca serviti un singur ou pe zi. Nucile, semintele, alunele sunt bogate in grasimi, asa ca mancatile cu masura.

 

Varful piramidei
Este asigurat de grasimi (unt, margarina, uleiuri) si zaharuri. Aveti grija ca acestea sunt bogate in calorii. Ideea este sa le consumati cat mai rar posibil.

 

Idei practice
Recunosc ca eu uneori nu prea stiu ce sa mai gatesc, motiv pentru care ca sa nu ma plictisesc de savoarea acelorasi meniuri, servite in nenumarate randuri, le mai combin. Daca si voi mai patiti asta uneori va dau cateva sfaturi pentru meniuri delicioase.
La micul dejun puteti servi: un bol cu cereale cu o felie de banana, lapte sarac in grasimi si o felie de paine (din faina integrala) cu un pic de marmelada. Daca nu va place acest meniu, mai am unul pentru voi.

 

Ce ziceti de un bol cu salata de fructe si un pic de iaurt (cu putine lipide). In schimb la pranz puteti servi: orez si paste sau un sandvis din paine integrala cu ton, salata, carne de pui sau de curcan. Iar la cina incercati un meniu bogat in proteine, astfel va reduceti nivelul de grasimi din corp. Voi ati incerca?