Pro si contra bucatariei franceze

Pro si contra bucatariei franceze

Am avut norocul de a calatori de cateva ori in Franta si de fiecare data am gustat cat mai multe. Un pic de acolo, mai mult de acolo, o gustare undeva, o masa copioasa in alta parte, dar, de fiecare data, in limitele bucatariei frantuzesti.

Practic cea mai recunoscuta bucatarie a lumii, cea franceza si-a castigat renumele inca de acum sute de ani, in special gratie micilor producatori care au oferit restaurantelor si magazinelor alimente de calitate. La fel ca in Italia, veti spune! Asa si e, numai ca in Franta, in timp, bucatarii au dus arta culinara la standarde emancipate si nemaintalnite. Nu intamplator Ghidul Michelin, care recunoaste cele mai stilate, scumpe si inovatoare restaurante ale planetei, are parinti francezi.

Cat priveste puterea calorica a bucatariei frantuzesti, multi oameni cred ca aceasta este scazuta, pentru ca apartine marii bucatarii mediteraneene, dar aparentele pot insela. Multe feluri de mancare au la baza carne, cartofi sau fasole, asa ca e bine sa fiti atenti ce sa comandati daca tineti la silueta. Din fericire pestele este insa prezent in majoritatea oraselor si restaurantelor. Va propun sa cunoastem, in mod prietenos si util, cat mai multe dintre caracteristicile unei adevarate regine culinare mondiale, bucataria franceza.

Atentie – calificativele pro sau contra sunt oferite tinand cont de tematica acestui site, care presupune un stil de viata si de alimentatie sanatos si echilibrat.

 

Ingredientele de baza

Painea si produsele fainoase – cum sa nu-ti placa painea si toate produsele derivate in tara care a dus la extreme practica acestor produse? Poate cea mai recunoscuta patiserie a lumii, patiseria din Franta cuprinde de la clasicele si crocante baguette pana la delicioasele croissante, servite in mod special la micul dejun. E pacat sa ajungeti in Franta si sa nu consumati paine traditionala. Eu de fiecare data mi-am inceput diminetile pariziene nu numai cu un croissant cald si atat de delicios incat mi-as fi dorit sa nu existe nicicand dupa-amieze sau seri, dar si cu o bagheta crocanta, doar putin imbogatatita cu unt si cu un mezel fin afumat, care sa nu estompeze gustul baghetei.

Verdict: Pro – pentru gust si calitate, contra – pentru cantitatea de carbohidrati. Asadar, atentie la cantitati, sa nu veniti cu vreo 4 kilograme in plus dupa 6 zile de vacanta.

Ierburile – Cine nu a auzit de faimoasele Herbes de Provence? Eu am mereu in sertare asa ceva, cred ca si unii dintre voi la fel. Acestea reprezinta un amestec uscat de rozmarin, busuioc, dafin, cimbru si levantica. Intreaga combinatie se foloseste pentru asezonarea mancarurilor pe baza de carne si de peste, sau in unele tipuri de salate. Alte ierburi intens folosite de catre gospodinele franceze sunt dafinul, taragonul si cimbrul.

Verdict: Pro – de ce sa spunem nu ierburilor? Ar fi bine totusi daca va puteti procura Herbes de Provence care chiar sunt produse in Franta sau in tari cu puternica traditie in cultivarea ierburilor de calitate.

Legumele – pe langa cartofi, fasole sau morcovi, de o mare popularitate se bucura vinetele si dovleceii, iar ca delicatesa trufele, insa acestea sunt foarte scumpe si nu pot fi servite decat in restaurantele foarte bine cotate; in Franta legumele se prepara sau se consuma, in cea mai mare parte, chiar in ziua in care au fost achizitionate, pentru a savura din plin prospetimea naturala; andivele si sparanghelul devin din ce in ce mai populare, atat in preferinta celor care gatesc acasa dar si in randul restaurantelor; de-altfel, credeti-ma, e de ajuns sa studiati orice meniu de restaurant in Paris pentru a regasi, de fiecare data, preparate pe baza de andive sau de sparanghel.

Verdict: Pro – cand este preferata prospetimea, cand se cauta legume speciale, cand sunt atat de importante in stilul de viata al francezului – e pacat sa ne opunem.

Carnea – pe langa clasicele pui, vita, porc, rata sau gasca, in bucataria franceza se consuma si carne de cal sau de iepure. Oh la la! Carnea de cal se gaseste chiar si la supermarketuri, in special sub forma de mezeluri. Nu trebuie sa va tina stomacul, fiindca nu veti simti o diferenta majora fata de alte produse din carne de porc sau de vita, decat daca ati studiat gastronomie fina timp de 5 ani, cu bucatari de renume mondial.

Verdict: Pro – pentru aportul de proteine dar si pentru calitatea ridicata a unor produse, contra – vorbim de carne de porc, in primul rand, si aici se inchide discutia.

[next]Pestele – francezii se bazeaza foarte mult pe sardine, ton, pastrav si cod, insa in zona mediteraneeana a Frantei fructele de mare precum crevetii, calamarii sau scoicile sunt la mare cautare. De altfel, francezii se lupta de decenii intregi cu belgienii pe motivul suprematiei asupra preparatelor pe baza de scoici. Asa ca sa nu va mirati cand veti vedea aproape in orice local, in meniu, macar un fel de mancare pe baza de scoici.

Verdict: Pro – pentru ca mereu e de preferat carnea de peste in dauna celei de vita, porc sau de pui si pentru ca pestele proaspat este din abundenta, si mai putin din congelator, ca in alte tari.

Branza – trebuie sa va spun ca nu se da in vant francezul dupa o branzica buna, o telemea adevarata cu o rosie alaturi, ca noi. Nu, francezul, gurmand si gourmet in acelasi timp, a complicat un pic treburile si a inventat in timp o sumedenie de tipuri de branza, un ingredient la fel de renumit in aceasta tara precum produsele de patiserie. Se spune ca nici un francez care se respecta culinar nu serveste o masa fara branza. In cele mai multe cazuri, un platou de branzeturi incheie o masa copioasa. Mai mult, in Franta veti avea ocazia sa degustati adevaratele specialitati Brie si Camembert, nu cele facute pe vapor. Eu le-am degustat zilnic, ba chiar mi-am facut si provizii pentru acasa. Mare atentie, unele tipuri de branza chiar put, la propriu, asa ca trebuie sa aveti un nas trecut prin multe batalii. Na c-am zis-o! Eh, nici noi nu suntem mai prejos cu branza de burduf de la munte, in coaja de brad, de la Rucar sau Dambovicioara.

Verdict: Pro – pentru ca in multe cazuri calitatea branzeturilor frantuzesti este foarte ridicata iar varietatea este extraordinara, contra – pentru ca multe specialitati sunt grase sau hipercalorice. 

 

Feluri renumite de mincare

Coq au vin – Hm, deci ceva pe baza de vin dupa cum ar zice denumirea…….Cum? Carne de cocos? Si facuta la cuptor in sos de vin (se pune cel putin o sticla de vin, alb sau rosu, depinde de gusturi), cu ciuperci, bucati de bacon sau de sunca, si usturoi? Se spune ca acest fel e mai gustos daca se foloseste carne de cocos mai batran. Unele restaurante pun sampanie in loc de vin pentru prepararea acestui produs, dar si pretul creste pe masura. Mare atentie insa cand ajungeti in Franta si doriti sa degustati acest simbol culinar popular frantuzesc: nu toate restaurantele se pricep la fel de bine sa faca coq au vin, in unele bucatarii poate sunt chinezi sau suedezi care prepara asa ceva. Tot respectful, insa nici eu n-as pune o tanti din Australia sa-mi faca ciorba de burta, parerea mea! Asa ca mai bine cautati ceva recomandari, de genul “Unde se mananca dom’le un coq au vin de la mama lui, asa cum manca Ludovic al 16-lea?”.

Verdict: 40% Pro – 60% contra. O mancare gustoasa si de efect, insa sosul din abundenta si carnea destul de grasa de cocos nu pica prea bine unui trup sanatos.

Foie gras – Da, deja intram in denumirile de figuri. Auzi cum se pronunta, foa gra….Ce naiba e asta? Simplu – este ficatul de gasca sau de rata provenit insa doar de la pasarile care au fost hranite excesiv, pentru a se ingrasa cu mult peste limita normala. Este o delicatesa in restaurantele frantuzesti, fiind astfel scumpa spre foarte scumpa. Cel mai bine se serveste alaturi de ciuperci, in compania unui pahar de coniac. Dar mai mereu veti avea nevoie de niste felii de paine prajita alaturi. Garantat. Si sa vedeti cum se misca singur apoi cutitul in mana voastra!

Verdict: 20% Pro – 80% contra. Doar 20% pro fiindca preparatul este unic in lume si foarte gustos, insa 80% pentru ca ficatul este foarte gras iar moralitatea ne face sa ne gandim mai bine daca dorim sa consumam un preparat obtinut in urma unui animal fortat sa manance enorm.

Cassoulet – este o mancare pe baza de fasole si carne, deobicei de porc, dar se mai folosesc si carnea de rata sau de gasca. Amestecul de fasole cu carne si putin sos tomat se coace la cuptor, la foc foarte mic. Suna cam romaneste, ca un fel de tocanita sanatoasa, ca la mama ei, insa acest preparat frantuzesc merita incercat. Numai in Franta insa.

Verdict: Contra – chiar doriti sa va umpleti stomacul cu fasole coapta si carne de porc?

[nex]Bouillabaisse este o tocanita pe baza de peste, asezonata cu o gramada de ierburi dar si usturoi, foarte populara pe Coasta de Azur, in special in zona orasului Marsilla.

Verdict:Pro – peste, ierburi, usturoi, numai ingrediente sanatoase.

Chocolate Mousse – este unul dintre cele mai cunoscute feluri ale desertului frantuzesc. Este, practic, o crema dulce compusa din oua, smantana, ciocolata topita si zahar. Se serveste intotdeaua rece si, optional, cu topping de fructe sau fructe de padure.

Verdict: 50%Pro – fiindca cine poate rezista unei crème de ciocolata, 50% contra – caloriile si zaharul, ce facem cu ele? 
 

 

Ce se mananca in Franta in functie de sezoane

Adica, francezii astia mai mananca si proaspat, in functie de sezon, nu doar de la supermarket? Ia sa vedem ce si cum:

Primavara/vara – Salatale sunt foarte populare, fiindca ingredientele sunt proaspete. De asemenea, fructele pot fi cumparate ieftin, fiindca spre deosebire alte tari, in Franta producatorii prefera sa vanda excedentul de fructe sau de legume foarte ieftin, pentru a scapa de marfa. Iata, ati aflat un pont, sa mergeti la piata in Franta dupa pranz, pentru oferte bune. La noi, cat mai scump, cat mai mult, sa se si strice marfa pe tarabe.

Vara/toamna – Ciupercile si trufele devin nelipsite din piete, din magazine, din restaurante. Culese proaspete, ciupercile sunt mai apoi asezonate la majoritatea felurilor principale de mancare.

Toamna tarzie/iarna – e sezon plin de vanatoare, asa ca majoritatea restaurantelor vor servi produse cu vanat proaspat. Deasemenea, marile lanturi comerciale se aprovizioneaza cu fazani sau alte pasari mai exotice in aceasta perioada a anului.

CONCLUZIE: Daca ajungeti in Franta, intrati neaparat in patiseriile de cartier, la restaurante cereti Coq au Vin si degustati unul dintre faimoasele vinuri, albe, rosii sau rose. La desert, insistati pentru un platou de branzeturi traditionale, din diferite regiuni ale Frantei. N-ar trebui sa ratati nici banalul pui, alaturi de cartofii prajiti frantuzesti. Macar o data in 7 zile. Incercati, veti vedea de ce, gustul espe specific Frantei. Fara discutii, bucataria franceza  inclina autoritar spre partea PRO in ce priveste aportul de sanatate si de beneficii pentru organism. Si nu se rezuma neaparat la partea de haute cuisine, asa cum ne mai speriem uneori cand ne uitam la televizor.