Dieta anti-candidoza

Dieta anti-candidoza

Dar, in realitate, traim zi de zi cu multe bacterii in noi, fara sa stim asta. Stati linistiti, nu aveti de ce sa va faceti griji, ele mentin un echilibru, in special bacteriile care se gasesc in intestine. Daca unii dintre voi ar afla de numarul mare al bacterilor de pe limba, ar ramane de-a dreptul uimiti, asa ca sa faceti abstractie, caci nu aveti de ce sa va faceti griji. Cand devine candida un pericol pentru sanatatea noastra?

 

In momentul in care bacteria se multiplica exagerat de mult si produce toxine care se raspandesc si actioneaza atat in interiorul organismului cat si in exteriorul acestuia (pe mucoase). Cauzele pentru care se ajunge la candidoza sunt nenumarate: consumul de alimente nepotrivite, o igiena precara, un sistem imunitar scazut, administrarea prelungita de antibiotice, infectarea propriu-zisa (prin contact sexual), medicamentele pentru ulcer, dietele bogate in zaharuri si carbohidrati, sarcina, alimente care dau alergii si diabetul.

 Dieta anti candidoza

Chiar si o afectiune mai veche poate favoriza aparitia candidozei, ca de exemplu: cancerul, sindromul de colon iritabil, astmul, migrenele, sindromul de oboseala cronica, alergiile, depresia si fibromialgia. Foarte multe persoane care sufera de candidoza marturisesc ca si-au pierdut speranta, ca vor mai scapa vreodata de aceasta boala. Candidoza poate fi controlata daca adoptati dieta adecvata, bogata in nutrienti. Vreti sa stiti in ce consta?

 

Primii pasi in tratarea bolii ii reprezinta constientizarea importantei unei diete, dar si a nevoilor organismului. Prima data trebuie sa adoptati o dieta de detoxifiere, pentru ca astfel organismul sa elimine din substantele toxice retinute, care afecteaza functiile organelor. Consumati apa (din belsug), sucuri din legume si suplimente din plante care detoxifica organismul. Pasul urmator il reprezinta adoptarea unei diete bogate in nutrienti, echilibrata si saraca in carbohidrati. Dieta ideala este aceea care nu contine alimente greu de digerat sau care streseaza sistemul digestiv, ca de exemplu alergeni si toxine, care suprima sistemul imunitar si cel nervos.

 

Simptomele
De multe ori persoanele care sufera de candidoza nu prezinta simptome. In schimb unele femei pot prezenta simptome precum: roseata a tegumentului, mancarime, usturime, scurgeri, dureri in urma contacului sexual. Adesea barbatii nu prezinta simptome.

 

Sfaturi
Detineti controlul asupra dietei prin prepararea de unii singuri a mancarurilor. Serviti numai alimente integrale, organice si cat mai putin procesate. In ceea ce priveste consumul de grasimi din dieta, folositi numai grasimi sanatoase (nuci, papaya, ulei de masline, unt de arahide etc). Includeti in meniul zilnic o varietate de alimente. Nu uitati de apa! De multe ori senzatia de sete este confundata cu aceea de foame, motiv pentru care multe persoane au tendinta sa consume cate ceva.

 

Ce-i drept se dovedeste un pic cam greu sa descifram toate semnalele emise de organism. Pentru a nu ajunge in aceasta situatie sfatul meu este sa consumati suficiente lichide pentru a nu va deshidrata. Consumul de alcool, fumatul si drogurile unele medicamente afecteaza sistemul imunitar, favorizand astfel aparitia personajului negativ in povestea noastra respectiv candidoza.

 

Va place sportul? Mie una da, zilnic merg pe jos destul de mult. La inceput ma cam vaitam de dureri de picioare, dar acum toate acestea au disparut. Daca si voua va place sa faceti sport, aflati ca acesta imbunatateste calitatea somnului. Daca candidoza va da batai de cap, nu o lasati sa preia controlul. Cautati tot felul de metode prin care sa combateti stresul atat cel fizic cat si cel psihic.
Evitati sa luati antibiotice, steroizi sau anticonceptionale, atata vreme cat acestea favorizeaza declansarea candidozei.

 

Lista alimentelor interzise
Evitati sa consumati urmatoarele produse: alcool, ciocolata, fructe confiate, fructe prospete, alimente preparate prin fermentatie, ciuperci, otet, alimente care contin gluten (fulgi de ovaz, grau, tarate) toate zaharurile, mierea, siropurile dulci (care contin lactoza etc) si alimente care contin drojdie de bere (paine, briose, alimente pregatite prin coacere, pepene rosu, fructe confiate, arahide).

 

Alimente permise in dieta
Haideti sa vedem si ce puteti consuma de-a lungul dietei: legume (si in special foarte mult usturoi), alimente bogate in proteine (carne de vita, pui, oua si peste). Dar, puteti servi si iaurturi bogate in probioti (bacterii care regleaza digestia si echilibreaza flora bacteriana din intestine), mai puteti consuma nuci, seminte, uleiuri si cereale, care sa nu contina gluten (mei, orez, orez brun).

 

Eficienta dietei
Asa cum spuneam mai devreme candida este o bacterie care traieste in simbioza cu organismul uman. Bineinteles ca bacteria se hraneste si cu ce ne hranim  noi. Daca ii dam bacteriei alimente, care favorizeaza dezvoltarea acesteia, agravam lucurile, riscand astfel sa ne imbolnavim de candidoza. In schimb daca schimbam pH-ul mediului in care traieste, prin consumul de iaurturi bogate in probioti si evitand alimentele pe care le “agreeaza” candida, veti obtine rezultate pe termen lung.

Cititi si despre Candida la barbati!

Dieta Anti Candidoza