Mie imi place sa-l consum proaspat, astfel isi pastreaza o mare parte din nutrienti. Si sa stiti ca potoleste setea. Simt pur si simplu cum ma invioreaza. Asa cum probabil ati intuit pomelo face parte din familia citricelor si este unul dintre cele mai zemoase fructe. Fructul seamana foarte mult cu grapefruitul, dar nu are totusi acelasi gust. Pomelo este mult mai parfurmat, iar gustul este precum o explozie de arome in gura ta. Este bogat in acid ascorbic (vitamina C), beta-caroten si vitamine din compelxul B. Ceea ce este impresionant la acest fruct e continutul de acid folic. Femeile care isi doresc sa ramana insarcinate pot consuma pomelo, intrucat acidul folic din fruct previne defectele de nastere. Persoanele care sufera de boli ale inimii pot include in dieta lor si pomelo, gratie continutului de potasiu acesta regleaza tensiunea sangelui si are efect benefic asupra functiilor inimii. Studii recente au scos la iveala faptul ca limonoizii din fructul de pomelo, dar si alte citrice previn divizarea celulelor canceroase chiar mai bine decat o fac tratamentele medicamentoase. Iar oamenii de stiinta sunt de parere ca limonoizii din pomelo au efecte de lunga durata, comparativ cu medicamentele. Va spuneam ca-mi place la pomelo ca te invioreaza pur si simplu, iti confera energie cu toate ca mai devreme poate nu aveai chef de nimic ori te simteai obosit. Ei bine, cercetatorii au descoperit ca pomelo ne confera buna-dispozitie si energie. Nu suna grozav? Cu toate ca mai mult de jumatate din fruct nu pot sa mananc o data. Tocmai din aceasta cauza este bine sa-l pastrati in frigider pentru a-l servi mai tarziu ca si gustare. Si stiti ce este grozav, ca pomelo potoleste foamea. Asa ca, acele persoane care au probleme cu greutatea pot consuma pomelo pentru ca astfel se satura cu mai putin mancare. Motivul? Continutul ridicat de apa si vitamine. Dar, stati un pic, nu va grabiti sa credeti ca am terminat cu beneficiile fructului de pomelo. Nicidecum. Pomelo grabeste descompunerea proteinelor si grasimilor din sange, ceea ce inseamna ca previne depozitarea grasimilor sau ca sa intelegeti mai bine previne luarea in greutate. Spuneam ceva mai devreme ca fructul este bogat in vitamine si minerale. Un mineral esential, regasit in structura fructului de pomelo este potasiul. Acesta regelaza tensiunea sangelui (previne hipertensiunea-un factor in declansarea bolilor de inima, inclusiv ateroscleroza). As putea spune cu mana pe inima ca acest fruct este mai bun si decat unele medicamente. Stiati ca a aparut pana si o dieta pe baza de pomelo? Da, si aceasta a fost conceputa pentru bolnavii de astm. Iar carcotasii vor spune acum: “da, dar are calorii!”. Evident ca are calorii, caci nu s-a descoperit pana acum vreun aliment cu zero calorii (in afara de apa). Dar, numarul de calorii este foarte mic, mai precis un fruct de 100 de grame contine aproximativ 44 de Kcal. Ce mai ziceti de asta? Nu v-ati fi gandit, nu? Iar pentru aceia dintre voi care sunt atenti la valoarea nutritiva a fiecarui aliment pe care il consuma am sa va spun ca 100 de grame de pomelo contin: 44, 8 mg de vitamina C; 0,03 mg vitamina B1 (aceeasi cantitate si de vitamina B2); 200 de micrograme de beta-caroten; 14,0 mg e calciu; 0,6 mg de fier; 0,7 grame de proteine; 0,3 grame de grasimi; 10,4 grame de carbohidrati si 88,0 grame de apa. Iata si de ce va spuneam ca este un fruct care inhiba foamea. Si cand va ganditi ca acest fruct inca mai are mistere pentru noi, caci lista beneficiilor continua. Sucul de pomelo are un gust usor acid. Dupa digestie sucul de pomelo participa la o reactie alcalina, care de fapt are rolul de regla functiile sistemului digestiv. Peptina din pulpa de fruct previne depozitele de grasimi pe peretii vaselor de sange. Vitamina C din fruct mentine elasticitatea arterelor. Substantele din fruct il recomnda in tratarea unor afectiuni: diabet, febra, oboseala, insomnie, senzatia de gat uscat, cancer la stomac si pancreas. Cum il puteti consuma Stiu ca multi dintre voi ati intreba asta. Fructul poate fi consumat deopotriva proaspat sau sub forma de suc. Pulpa de fruct se poate adauga in salatele de fructe. iar coaja se poate adauga (dar in cantitati mici) in prajituri pentru mai multa savoare. Sfaturi Inainte de a pregati sucul de pomelo, tineti fructul la temperatura camerei pentru a-si lasa mai multa zeama. Apoi curatati-l de coaja si taiati-l in cuburi. Daca sucul vi se pare un pic cam acru, puteti adauga un strop de miere, dar numai un strop. Ce se poate face cu pomelo? Aflati aici.