Ca sa alungand orice urma de mister care planeaza un jurul acestui subiect, intelegeti ca painea ingrasa numai daca o consumati in cantitati mari si in combinatie cu alti carbohidrati (de exemplu o portie generoasa de cartofi prajiti) ori cu alimente bogate in grasimi (unt, mezeluri si lactate). Daca ati trecut pe regim, este bine sa reduceti din portia de paine, astfel se recomanda intr-o zi o portie de 140-180 de grame de paine (in conditiile in care o felie de paine are 50-60 de grame). Este o sursa ideala de energie pentru organism, motiv pentru care daca v-ati creat un obicei sa va infruptati la masa din toata painea, ar trebui sa va ganditi si la kilogramele care vor trece pe la voi. Asa ca mitul conform caruia painea ingrasa este pe jumatate adevarat. Sortimente de paine Stiati ca in unele tari, painea este un aliment nelipsit de la masa? Este precum candela a carei flacara se aprinde in fiecare duminica, in casa fiecarui crestin. Mi s-a parut potrivita comparatia intrucat painea este judecata de fetele bisericii ca si un aliment sfant. Marturisesc ca eu consum numai paine din faina alba. In urma celor auzit, cum ca painea negra este mult mai buna, am incercat-o si eu, dar nu m-as putut obisnui cu gustul ei si am trecut brusc pe paine alba. Pur si simplu m-am obisnuit asa, cu toate ca painea alba nu este campioana la capitolul nutritie si daca veti fi atenti o sa va spun in cele ce urmeaza si motivul pentru cele afirmate. Stiati ca exista 30-40 de feluri de paine si produse de panificatie (chifle, covrigei, etc). Sortimentele de paine sunt stabilite in functie de anumiti factori: durata dospirii, de coacere, tipul de faina care se foloseste la pregatirea acesteia, ingredientele. Printre tipurile principale de paine intra: painea neagra si grahamul care au un continut ridicat de tarate, sunt fabricate din faina de secara si grau. Daca in Europa Centrala si de Est painea se fabrica din faina de secara si grau, la noi in tara predomina sortimente de paine de malai si cartofi. Diverse tipuri de faina Asa cum stiti prin macinarea cerealelor se obtin diverse sortimente de faina. Va spun sincer ca pana nu m-am documentat nu stiam care este diferenta dintre faina 0 si faina 00 si banuiesc ca multi intre voi nu stiu. Faina de tip 0 este obtinuta prin macinarea graului, este o faina fina, recomandata la pregatiera cozonacilor. In schimb faina de tip 00 este o faina macinata ceva mai mult, un pic mai fina si este recomandata pentru prepararea painii albe. Si iata ca am ajuns in cele din urma si la ultimul tip de faina: 000, daca avea 7 la final as fi banuit ca agentul Bond si-a pus emblema si pe acest produs, dar nu. Acesta din urma este un sortiment de faina mult mai fin decat precedentul, are un gust intens, din care se prepara painea neagra. Stiati toate acestea? [next]Care este cea mai buna? Nutritionistii tot ne bat la cap sa consumam multe cereale si de preferinta cereale intregrale, dar cati dintre voi stiu si care sunt acela? Ei bine cerealele integrale sunt: meiul, orezul brun, faina de ovaz, fulgii de porumb, germenii de grau etc. Painea din faina integrala este cea mai recomandata pentru ca aceasta contine elementele principale ale semintelor respectiv: coaja si germenii. Toate aceste componente nu se regasesc si in faina alba. Faina integrala este un sortiment de faina macinata mai dur, care contine o mare parte de proteine si vitamine. Faina alba in schimb contine numai interiorul semintei, care are un continut ridicat de amidon, dar lipsesc vitamine (B si E) pe care in schimb le gasim in painea din faina integrala. Pana si painea neagra este mai nutritiva decat cea alba. In general daca ar fi sa facem o scurta analiza asupra valorii nutritive a painii, am putea spune despre aceasta ca include toti nutrientii de care are nevoie organismul: carbohidrati, proteine, minerale si vitamine. Beneficiile consumului de paine Daca consumati frecvent alimente din cereale intregrale, trebuie sa stiti ca acestea scad riscul de producere a afectiunilor coronariene (ateroscleroza) cu 26%. Iar fibrele solubile, prezente in alimentatia de zi cu zi, mentin constant nivelul de colesterol. Atacul de cord O dieta bogata in fibre (fibre solubile regasite in fulgii de ovaz, legume, fructe) este asociata cu un risc mai scazut pentru bolile de inima si asta pentru ca fibrele mentin constant nivelul de colesterol. Persoanele care au urmat timp indelungat o dieta bogata in fibre insolubile (provenite din cereale integrale, sortimente de paine si cereale) s-au bucurat de protectia acestora. Cu toate ca oamenii de stiinta nu puteau da o explicatie pentru asta, mai tarziu s-a descoperit ca meritele reveneau fibrelor insolubile. Insomnia Doctorii le recomanda persoanelor care sufera de insomnie sa consume inainte de culcare alimente bogate in carbohidrati (precum o felie de paine). Consumul de carbohidrati are un impact benefic asupra nivelului de neurotransmitatori (transmitatori chimci din creier, de exemplu serotonina), care reduce simptomele de anxietate si combate insomnia. Pierderea in greutate si obezitatea Alimentele bogate in carbohidrati sunt uneori masurate folosindu-se o scara numita indexul glicemic mic. Si daca veti consuma alimente cu un indice glicemic mare (de exemplu painea alba) controlati mai usor senzatia de foame, asigurandu-i organismului o doza de neglijat de calorii, in comparatie cu alte alimente cu un indice glicemic mic (painea din fulgi de ovaz). Daca inlocuiti din cand in cand alimentele cu un indice glicemic mic (de exemplu cerealele integrale) pentru alimente cu indicele glicemic mare, rafinate, preveniti astfel luarea in greutate. Astfel kilogramele in plus nu au ncio sansa sa va sperie. Voi ce sortiment de paine consumati?